Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech moderator tu posprząta prosze.

Jaro pisz w odpowiednim dziale a nie tu wszystko. Ja bym Ci już ostrzeżenie dał bo robisz śmietnik;)

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 779,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

a jakie płukanki stosujecie panowie? czy tec 2000 jest ok wg was?

Opublikowano
11 minut temu, JanekLubos napisał:

a jakie płukanki stosujecie panowie? czy tec 2000 jest ok wg was?

A czy to jest temat o płukankach?

Zajrzy tu ktoś z moderatorów i zrobi porządek?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Więc Panowie i drogie Panie w obecnym czasie jaki rozrząd wybrać? Kupiłem auto i nie chcę zwlekać, jest to quattro 1.8T bex 190km 140kw kombi 2xs-line chcialbym wymienić oba rozrządy żeby mieć spokój na dłuższy  czas.  Dopowiem, że mechanikiem nie jestem ale zakochalem sie w tym aucie nie chcę części za grosze ale tez aktualnie milionów nie mam, a zwlekać nie mogę, wiadomo.  Niech będzie chociaz na 60k ^^do 40k km nazbieram na lepszy i wymienię. Chyba że, to na prawdę nie dużo trzeba dołożyć za jakość. Prosze o informacje moi drodzy. Z fartem. 

Opublikowano

A czytałeś chociaz kilka ostatnich stron tematu? Wszystko opisane. Ten temat dotyczy napinacza łańcucha więc doczytaj jakie jest jedyne słuszne rozwiązanie. Nikt tu nie będzie powielal odpiedzi i czekał z niecierpliwością żeby Ci odpisać. 

Opublikowano

Ja założyłem zestaw paska rozrządu SKF a zestaw łańcucha autlog 20 tyś km bez zarzutu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich,

Przymierzam sie do wymiany tego udanego napinacza w moim BFB, w 093 mam niby -6.0*KW ale w ostatnim czasie stuki mocno sie nasiliły.
Jutro mechanik ściąga dekiel i zobaczymy co tam się dzieje. Skłaniam sie ku wymianie go na wersje bez cewki. Ma ktoś z was numer tego napinacza bez cewki?

Ew. jakiś link do pewnego sprzedawcy? po lekturze kilku stron wiem ze trzeba potem zmienić cos w sofcie.
Pytanie mam czy żeby wysłać ten soft do wiadomej osoby potrzebny jest vcds? Niestety mam niepełną wersje i obawiam sie ze może byc wtedy problem ze zmiana softu.

Pozdrawiam i miłej niedzieli:) 

edit.....pierwsze foto od razu po uruchomieniu na jałowych, drugie po kilku minutach jak obroty spadną 

20220830_190320.jpg

20220830_190559.jpg

Edytowane przez krakus4891

Opublikowano
13 minut temu, krakus4891 napisał:

Pytanie mam czy żeby wysłać ten soft do wiadomej osoby potrzebny jest vcds?

Potrzebny jest mpps albo nefmoto i kabel od vaga ale najprościej jest mpps'em.

Napinaczy jest jeden rodzaj czy to z cewką czy bez więc znajdziesz na portalach aukcyjnych. Zakładałem z febi 2x wersję bez cewki i działa od dawna. Poza tym zmień od razu łańcuch i przy okazji tej roboty radzę zajrzeć do smoka pompy oleju jeśli nigdy tam nikt nie zaglądał. Samo zajrzenie pod dekiel niewiele wniesie w ocenie napinacza.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
49 minut temu, przem8 napisał:

Potrzebny jest mpps albo nefmoto i kabel od vaga ale najprościej jest mpps'em.

Napinaczy jest jeden rodzaj czy to z cewką czy bez więc znajdziesz na portalach aukcyjnych. Zakładałem z febi 2x wersję bez cewki i działa od dawna. Poza tym zmień od razu łańcuch i przy okazji tej roboty radzę zajrzeć do smoka pompy oleju jeśli nigdy tam nikt nie zaglądał. Samo zajrzenie pod dekiel niewiele wniesie w ocenie napinacza.

Tak łańcuch na pewno wjedzie nowy bo bez sensu wkładać stary. Smok czyszczony rok temu a olej co 10tys. wiec bedzie ok. Masz moze numer tego napinacza pod bfb....?

Opublikowano

Nie mam, wpisz sobie na allegro napinacz łancucha febi... 

Łańcuch też weź febiego, bo w środku jest ori iwis. 

Opublikowano

Myślisz, że wartość - 6cf jest powodem stuków? 

Opublikowano
9 godzin temu, krakus4891 napisał:

pierwsze foto od razu po uruchomieniu na jałowych, drugie po kilku minutach jak obroty spadną 

Proponuje rozgrzać silnik aby olej miał 90 oC ( nie sugeruj sie temp.wody bo gdy ta ma 90 to olej dopiero ~70)

I dopiero wtedy zrób pomiar

Edytowane przez pawlos23

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siemka. BFB silnik. Napinacz przed remontem głowicy nie pokazywał takiego błedu. Po remoncie i przejechaniu kilkudziesięci kilometrów(+/- 100) wywala taki błąd. Z autem jakotako nie dzieje się nic jedzie jak powinno. Dzisiaj byłem u mechanika i sprawdzał wtyczke od napinacza to da się kręcić nią dookoła, ale w środku nie jest zerwane raczej nic bo napiecie miało 15.7v

Zrzut ekranu (2).png

Edytowane przez Kasteva

Opublikowano

Pokaż co pokazuje w gr. 90 i 93 oraz daj loga z normalnej jazdy 90+93.

Opublikowano

Siema, jakiś czas zmieniałem cały rozrząd gumowy i stalowy razem z naponaczem bez fazatora. Na starym napinaczu z nowym łańcuchem w gr 93 miałem 4cf, po zmianie na napinacz febi bez cewki mam wartość 11cf. Kilka razy sprawdzałem ustawienie całego rozrządu i wszystko jest dobrze złożone, ktoś może wie dlaczego tak się dzieje po zmianie napnacza 

Opublikowano
29 minut temu, przem8 napisał:

Pokaż co pokazuje w gr. 90 i 93 oraz daj loga z normalnej jazdy 90+93.

wiesz co narazie nie mam dostep do auta bo u mechanika jest teraz ale jak dzisiaj sprawdzałem to w 93 grupie pokazywało -1KW

Opublikowano
22 minuty temu, frezergt napisał:

po zmianie na napinacz febi bez cewki mam wartość 11cf

To wskazuje na przestawienie rozrządu o ząbek. Zakładałem taki zestaw 2x i zawsze 0.0. Możesz mieć jeszcze uszkodzony czujnik położenia wałka i będzie przekłamywać, też przerabiałem taki przypadek.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
1 godzinę temu, Kasteva napisał:

napiecie miało 15omh.

a od kiedy to napięcie w omach się mierzy, hmm :shock3: nie to że bym się czepiał ale to trochę ryje beret. Ktoś to kiedyś przeczyta i tego........

Opublikowano
13 minut temu, przem8 napisał:

To wskazuje na przestawienie rozrządu o ząbek. Zakładałem taki zestaw 2x i zawsze 0.0. Możesz mieć jeszcze uszkodzony czujnik położenia wałka i będzie przekłamywać, też przerabiałem taki przypadek.

sprawdzałem kilka razy ustawienie paska i łańcucha i zawsze wszystko zgadzało się ze znakami, spróbuję z podmianą czujnika, tylko z drugiej strony jak założyłem spowrotem stary napinacz to było 4cf

Opublikowano

Panowie pytanie takie mam, może już było ale przejrzałem ileś dziesiąt stron tego tematu i nie znalazłem.

Co ile jest przewidziana wymiana tego napinacza a bardziej łańcucha?

U mnie na razie nic się nie dzieje z nim znaczy nie słychać a synchronizacja wygkada ok.

A pytam dlatego bo będę wymieniał rozrządu z przodu no i się zastanawiam czy tego też się czepiać czy na razie nie.