Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AQD] 2.8 v6 30v quattro OEM+

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

@tasior87

Według instrukcji audi, do skrzyni powinno się lać SAE 75w90, natomiast do dyfra GL5 SAE 90.

1.jpg.ca3cfa983337267c23c3054f1a14bebd.jpg

2.jpg.c0b623a1c9b16ca7a2beb0c3a51a71d4.jpg

Opublikowano

I ten podpis "oleju sie nie wymienia" :grin:

Opublikowano
  • Autor

@Eter@longer_xd

Kilka wspólnych fotek ze zlotu. Audi zrobiła trasę ponad 1 600 km bez problemów. Jako ciekawostkę napiszę, iż po wymianie oleju z LM na Ravenola zauważyłem, że olej miał kilka stopni niższą temperaturę.

image1.jpeg.295cb94f0d6bdf0b2f81e48e48ef3632.jpeg

image3.jpeg.0eb6c886ec9969c2b91b0419544ed023.jpeg

image0.jpeg.a171a66bd0e128f6054dcbf41cb02ee5.jpeg

Opublikowano

@Rumaqchyba Ciebie w niedzielę zeszlą  wyprzedziłem na A1 ( na węźle z A2 )  prawie zjazd przejechałem z zagapienia i troszkę przed nosem skręciłem . Jechałem a6 limuzyna niebieską z klubowymi ramkami ?

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Banan napisał(a):

@Rumaqchyba Ciebie w niedzielę zeszlą  wyprzedziłem na A1 ( na węźle z A2 )  prawie zjazd przejechałem z zagapienia i troszkę przed nosem skręciłem . Jechałem a6 limuzyna niebieską z klubowymi ramkami ?

Bardzo możliwe. Niestety musiałem w tamtej chwili mrugnąć i przegapiłem ten moment ?

Opublikowano

Już z daleka widziałem jakąś ładną zadbaną obniżoną B5 ? , pomyślałem że z Bukowiny powrót , zmyliły mnie trochę ramki , ale jak dziś fotki wrzuciłeś to numer rejestracyjny od razu skojarzyłem  

Opublikowano
W dniu 8.04.2023 o 11:18, Rumaq napisał(a):

Według instrukcji audi, do skrzyni powinno się lać SAE 75w90, natomiast do dyfra GL5 SAE 90.

Dałeś mi do myślenia bo miałem do skrzyni i dyfra zalać VSG. Swoją drogą trochę dziwne, że nie pokazuje na stronie przy doborze tego EPX.  

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, tasior87 napisał(a):

Dałeś mi do myślenia bo miałem do skrzyni i dyfra zalać VSG. Swoją drogą trochę dziwne, że nie pokazuje na stronie przy doborze tego EPX.  

Wręcz przeciwnie. Na stronie pokazuje tylko ten. Przynajmniej do modelu z moim silnikiem..

rvnl.thumb.jpg.69e813ac4e0d91b99e54bc7ec34391a3.jpg

Opublikowano
19 godzin temu, Rumaq napisał(a):

Wręcz przeciwnie. Na stronie pokazuje tylko ten. Przynajmniej do modelu z moim silnikiem..

A widzisz. Myślałem, że to jeden ch... ciul. Oznaczenie to samo 01H ale u mnie pokazuje o 0,5l mniej i jest już proponowany VSG.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, tasior87 napisał(a):

A widzisz. Myślałem, że to jeden ch... ciul. Oznaczenie to samo 01H ale u mnie pokazuje o 0,5l mniej i jest już proponowany VSG.

Ciężko powiedzieć. Instrukcja, którą mam dotyczy również silników 2.7 i nie ma żadnej informacji, że tam ma być lany 75w90. Z kolei wyszukiwarki doboru oleju (ravenol, motul. itp.) zalecają 75w90.

engine.jpg.de27fae2e8972e956f5436b5ca83f3ff.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Rumaq napisał(a):

Ciężko powiedzieć. Instrukcja, którą mam dotyczy również silników 2.7 i nie ma żadnej informacji, że tam ma być lany 75w90. Z kolei wyszukiwarki doboru oleju (ravenol, motul. itp.) zalecają 75w90

Dobra nie zaśmiecam dzięki. 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, tasior87 napisał(a):

Dobra nie zaśmiecam dzięki. 

Luzik. Pogrzebałem jeszcze w necie i znalazłem poniższe info (źródło: audiklub.org). Dodatkowo w przypadku rs4 b5, również strony z doborem oleju pokazują na EPX SAE 90, więc chyba stawiałbym na ten wybór.

"..a zeby nie szerzyc ciemnogrodu to do skrzyni wchodzi syntetyk 75W90 i do 5biegow manual zawsze jest 2.7 litra a do mostu jest mineral 80W90 i wchodzi w zaleznosci od auta , od 1,2 do 1,7 litra"

Opublikowano
5 godzin temu, Rumaq napisał(a):

Luzik. Pogrzebałem jeszcze w necie i znalazłem poniższe info (źródło: audiklub.org). Dodatkowo w przypadku rs4 b5, również strony z doborem oleju pokazują na EPX SAE 90, więc chyba stawiałbym na ten wybór.

"..a zeby nie szerzyc ciemnogrodu to do skrzyni wchodzi syntetyk 75W90 i do 5biegow manual zawsze jest 2.7 litra a do mostu jest mineral 80W90 i wchodzi w zaleznosci od auta , od 1,2 do 1,7 litra"

A ten EPX to jest mineralny czy syntetyk bo nie mogę znaleźć info. 

Opublikowano
  • Autor
25 minut temu, tasior87 napisał(a):

A ten EPX to jest mineralny czy syntetyk bo nie mogę znaleźć info. 

Mineralny.

Opublikowano

do tych skrzyn najlepsza opcja jest Ravenol MTF2 75W-80

Opublikowano
11 godzin temu, Dev napisał(a):

do tych skrzyn najlepsza opcja jest Ravenol MTF2 75W-80

A do dyfra?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Teraz jeszcze upolować lusterko z B8 do przekładki i biorę się za wymianę sufitu. @longer_xd udało mi się dorwać w sensownych pieniądzach lusterko z b5 ?

IMG_1486.jpg.d1e6e5803901a671ab6af034d000c734.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Rumaq napisał(a):

biorę się za wymianę sufitu.

Powodzenia przy wyciąganiu. :wink: Sedan pod tym względem jest ciężki.

Opublikowano

Nie jest tak źle. Jak już wszystko zdemontujesz i opuścisz na siedzenia to poproś o pomoc drugą osobę aby pomogła wytargać ją z auta. Ja to robiłem przez przednie drzwi pasażera. 

W razie pytań służę pomocą. Powodzenia ?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, krzysiek_f napisał(a):

Nie jest tak źle. Jak już wszystko zdemontujesz i opuścisz na siedzenia to poproś o pomoc drugą osobę aby pomogła wytargać ją z auta. Ja to robiłem przez przednie drzwi pasażera. 

W razie pytań służę pomocą. Powodzenia ?

Wyjmowałeś przednie fotele, czy da radę bez?