krzysiek23 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 powod 1.palaca sie kontrolka abs 2.palaca sie czerwona kontrolka hamulcow i 3 pikniecia(fis) 1.padlaczamy vaga zeby spr.ktore to kolo gdy juz to wiemy przystepujemy do demontazu -odkrecamy kolo -wyciagamy czujnik abs(czasami jest tak zapieczony ze nie idzie go ruszyc,moj taki byl,wiec odkrecilem srube od przegubu wypchnalem polos z przegubem w strone skrzyni i wybilem stary czujnik) -nastepnie wypinamy polaczenia czujnika z karoseria -wyciagamy -wyciagamy oslone gumowa na poczatku (czujnik-nadkole) i wychodzi nam spod nadkola polaczenie czujnika z nastepna wiazka kabla -rozpinamy polaczenie i wiciagamy ta strona przez zwrotnice -montaz w odwrotnej kolejnosci koszt czujnika to 120zl(ceny zaczynaja sie juz od 80 zl) po prawidlowym montazu kontrolki (abs-u,i czerwona hamulcow) powinna nam zniknac,a abs normalnie pracowac,jezeli tak sie nie stanie musimy poruszac czujnikiem na boki zeby go ustawic prawidlowo... p.s pamietajmy tylko ze przy montazu nie mozemy go za mocno wcisnac bo bedzie nam tarl o pierscien abs na przegubie,wiec jak juz go wcisniemy,krecimy kolem i nasluc**jemy czy nic nie trze,ewentualnie cofamy go do tylu robota bardzo prosta wymagajaca 30min pracy,chyba ze czujnik szybko wychodzi to i w 15min da sie zrobic..........
blind1 Opublikowano 1 Marca 2009 Opublikowano 1 Marca 2009 dzieki krzysiek za foto story napewno sie przyda, mialem objaw zapalania i gasniecia kontrolki abs. znalazlem tez przyczyne i narazie ja zaleczylem ale wymiana mnie nie minie. kabel pod gumowa koszulka przy uchwycie byl pekniety.
Usul Opublikowano 11 Marca 2009 Opublikowano 11 Marca 2009 Czy żeby wyciągnąć czujnik koniecznie trzeba zdejmować koło - bo dostęp do niego jest bardzo dobry z kanału, tylko nie wiem czy mam ciągnąć na siłe...
krzysiek23 Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Opublikowano 11 Marca 2009 sciagac nie musisz jak masz takie zdolnosci manualne,ale bedziesz mial nie wielkie pole manewru do jego regulacji i wyciagniecia o ile wyciagniesz(tu ma znaczenie wlk.felgi)im wieksze kolo tym wiecej miejsca...jak masz czujnik do wyrzutu to ciagnij tak aby wyszedl nawet jesli sie rozwali do konca,jesli tylko czyscisz to nalezy to zrobic ostroznie,ja nigdy sobie nie utrudniam,sciagnac kolo to 2 min. a szarpac sie mozesz przy zalozonym kole kilka razy dluzej.....
ADI666 Opublikowano 28 Marca 2009 Opublikowano 28 Marca 2009 jestem LAIKIEM W TYCH SPRAWACH zrobiłęm tak 1sciągłem koło 2 podłożyłem coś pod auto 3 zobaczyłęm moją sonde przeczyściłem ją szczotką 4 lekko psikłem wd40 poczekałem zaczełem kręcić kombinerkami 5 wyszła z trudem ale udałosie 6 przeciągnąłem przewody tak jak na foto 7 wpychałem abs najpierw ręką potem przez deseczke delikatnie młoteczkiem 0,5kg wsuneła sie jakieś 3- 4 cm i OK (wcześniej przeczyściłem kanał na czujnik) 8 JAZDA PRÓBNA OK POZDRO
Moloch54 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam. Potrzebóje pomocy gdyż mama uszkodzony czujnik ABS w Przednim kole i zamówiłem w sklepie czujnik lecz mowy czujnik posiada Trzy wtyczki a ten uszkodzony tylko jedną czy ten czujnik bedzie działał po zamontowaniu jezeli dwie wtyczki nie beda pod nic podpięte ??
Ariel112 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam. Potrzebóje pomocy gdyż mama uszkodzony czujnik ABS w Przednim kole i zamówiłem w sklepie czujnik lecz mowy czujnik posiada Trzy wtyczki a ten uszkodzony tylko jedną czy ten czujnik bedzie działał po zamontowaniu jezeli dwie wtyczki nie beda pod nic podpięte ?? Niestety nie będzie Ci działa ten czujnik i nie będziesz miał ABS.
Moloch54 Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam. Jakiś czas temu maiłem uszkodzony abs czujnik został wymieniony kontrolki od abs-u zgasły i wszystko było ok w tej chwili pojawił sie kolejny problem mianowicie gdy dojeżdżam do skrzyżowania i wciskam sprzęgło aby juz sie zatrzymać i delikatnie wcisnę pedał hamulca odrazu włącza mi sie abs i pompa abs-u wydaje dziwne dzięki co może być przyczyną ?
pawel1985 Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 przeczyść czujniki abs może są zabrudzone i masz taki objaw
Moloch54 Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 Dziś byłem u mechanika przejechał sie autem kilka razy i stwierdził ze może być problem polegający na tym że nowy czujnik wykrywa inną prędkość niż pozostałe i przez to tak sie dzieje czy to możliwe? Ten mechanik nie posiada diagnostyki Vag i nie był wstanie się upewnić, na 100% co robić i jeśli faktycznie to jest przyczyną, co zrobić aby wszystko działało poprawnie??
ireekk99 Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 nawiaze do tematu poniewaz kupilem czujnik jakis z 3ma wtyczkami i niewiem czy bedzie do mojego pasowal??? (chyba stary czujnik ma jedna wtyczke..)jest jakis numer czujnika do mojego? ...inteligenci w sklepach wciskaja byle co i teksty typu oj nada sie... byl jakis temat kiedys tu na forum bo czytalem go ale juz teraz niemoge znalesc..
rafalinsky1906 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Mam pytanie. Muszę wymienić dwa czujniki. Na vagu wyszło, że lewy przód i tył. -Jak wyjać sam czujnik z gniazda? Wyrwać go, wykręcić czymś czy jak? -Jakiej firmy polecacie kupić? Na aledrogo zaczynają się od ok.40zł.
prezesik18 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Złap kombinerkami(szczypcami) na końcu i rozruszaj i ciągnij do siebie, jeśli nie idzie to zacznij podważać. Ja założyłem 3msc temu najtańszy zamiennik i działa do dziś.
rafalinsky1906 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Dzieki prezesik za info. Na aukcjach jest masa czujników do wyboru. Potrzebuje czujnik na lewy przód i tył. PYTANIE: Czy każdy czujnik bedzie pasował do innego koła? Tzn. jeśli na aukcji pisze, że prawy przód to podejdzie np. do lewego tyłu/przodu itd.??? Na każde koło z osobna są takie same czujniki?
Michael92 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Witam. Miałem uszkodzony czujnik abs w lewym przednim kole, szybka wymiana u mechanika i po problemie ale... Po wjechaniu w dziurę zaczyna palić się kontrolka abs.. Wyłączenie i włączenie silnika kasuje błąd następna dziura i znowu to samo i tak w koło macieju.. Mechanik sprawdzał cała instalacje i niby wszystko ok więc może ktoś z was wie w czym problem?
bajbusa4 Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 Jeżeli jest uszkodzony czujnik abs to będzie licznik wskazywał prędkość?
darko Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 będzie wskazywał,bo to nie ma nic wspólnego z prędkością pojazdu.
bajbusa4 Opublikowano 25 Lipca 2016 Opublikowano 25 Lipca 2016 No właśnie chyba ma mam wszystkie objawy i na dotatek nie pokazuje prędkości . Proszę o pomoc. W a4 b6 1.8 turbo zapaliła się kontrolka abs mryga kontrolka hamulca ręcznego na fisie wyskoczyła wielka kontrolka brems i na dodatek nie wskazuje prędkości. Vag pokazał błąd czujnika prędkości lewe koło. Czujnik wymieniony a problem nadal jest. Teraz nawet nie można policzyć się z modułem abs jak próbuje poloczyc się modułem abs to z pompy abs słychać delikatny chrobor jak by pompa nie mogła się załączyć. Co może być przyczyną pompa a może moduł. Pozdrawiam A jednak sterownik do wymiany.
Tomasz Wołoszyn Opublikowano 28 Listopada 2016 Opublikowano 28 Listopada 2016 Witam. Po umyciu auta i przejechaniu 15 km podczas hamowania załączył się abs po czasie wywaliło błąd kontrolki się palą ok podpinam się brak komunikacji z lewym kołem kupiłem nowy czujnik założyłem go i dalej to samo nic się nie zmieniło przez chwile wariował i dalej wywala lewe koło
Rekomendowane odpowiedzi