dziadek Opublikowano 28 Lipca 2012 Opublikowano 28 Lipca 2012 każdy klient w Polsce by myślał że na bank malowana bo lakier zbyt ładny
_Makki_ Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Opublikowano 30 Lipca 2012 czym sie zajmujesz w norwegii? Sprzatam A dlaczego pytasz? każdy klient w Polsce by myślał że na bank malowana bo lakier zbyt ładny No wlasnie nie tylko w Polsce. W Norwegii, czy w USA tez sie robi walki w handlu samochodami. Taki swiat.. Juz mialem takich co przyjezdzali ze sprzetem do mierzenia lakieru itp. 70% zainteresowanych mi nie wierzy, co zrobic taki life..
Icetruckkiller Opublikowano 30 Lipca 2012 Opublikowano 30 Lipca 2012 Pytam bo byłem pare razy i planuje zamieszkać tam na stałe
Rosemeyer Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Pytam bo byłem pare razy i planuje zamieszkać tam na stałe Przeczytaj poprzednie 70str i wszystkiego się dowiesz ;-)
turdzi Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 czym sie zajmujesz w norwegii? Sprzatam A dlaczego pytasz? Ooo ja tez ludzie mysla ze tu niewiadoma co właśnie się dowiedziałem ze średnia krajowa to 7 k euro.....
griga-st Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Maki:hi: W B8, na pokrywie silnika jest twardszy lakier? Traktowałem go cleaner`em strong+owieczka fi 150 na shinexs`ie ok.800-1000 obrotów, jakieś dobre trzy godziny. I d**pa:facepalm: Na błotniku działało super wiec nie wiem o co chodzi... W weekendy robię trochę przy lodkach, ale zauważyłem ze GFK do lakieru samochodowego ma się nijak... Kurde, masakra jakaś z tym twoim detalingiem:shock3: Miłego odpoczynku(mam nadzieje ze nie od forum:wink:).
griga-st Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ale na wyższych szybko wysychało, balem się ze przypale:eusathink:(zero doświadczenia z lakierem na aucie:doh:)
turdzi Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Chyba najwiecej osob zainteresownych NO czyta watek makkiego , wiec jeszcze a propos kreowanych przez medai i rozne osoby niwiadomo jakich norweskich zarobkow , dzis w gazecie podane byly srednie ceny wynajmu mieszkan w Oslo i niektorych miastach. Srednia cena kawalerki w Oslo ok. 8 300 NOK ( czyli pod 4K pln ) 2 pokoje 10 500 NOK ( prawie 5k ) w Stavanger 13 000 NOK ( ponad 6K ) a to bez czynszu ktory zazwyczaj kosztuje ok 2 000 NOK.Do tego min. 3 miesieczne stawki na depozyt i rece do boga zeby ktos wgole wynaja polakowi. Da sie oczywisie taniej ale wtedy mieszkasz w melinie z 30 polakami i litwinami gdzies na wypiz*owie lub w piwnicy i tez bulisz nie malo bo polak polaka zawsze wyszczyrze. Srednia norweska to ok 350 000 NOK rocznie co daje jakies 29 000 netto miesiecznie , minus podatek ok 40-45% zostaje ci 15-16 K NOK ( ok. 8K pln ) o ile ktos wogole da ta srednia jak nie znasz jezyka , i nie masz wyuczonego dobrego fachu w rece.Bez jezyka bedziesz pracowal dla polaka lub litwina , wiec dostaniesz jeszcze miej.Ot takie sa realia , wiec takie gazeciane paplanie mozna sobie miedzy bajki wlozyc. A kto zarabia dobrze , dobrze wyksztauceni specjalisci , najlepiej branzy olejowej , finasisci , IT lekarze , ludzie ze znajomoscia pru jezykow i kilku-kilkunasto letnim doswiadczeniem ale tacy zarabiaja tez dobrze w innych krajach EU w takze w Polsce. ---------- Post dopisany at 20:58 ---------- Poprzedni post napisany at 19:21 ---------- A zeby krajobraz kraju miodem plynacym byl pelny to wlasnie wrocilem ze sklepu , kupilem : -lada na patyku smietankowego w czekoladzie -platki zbozowe z suszonymi owocami 500 g -maslanke/kefir ( jak kto woli ) -saltke krabowa 300 g -maly koszyczek malin zostawilem w sklepie 90 zl , wiec to porownywanie srednich z roznycj krajow to mozna sobie w 4 litery wsadzic.
Yoghurt Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Chyba najwiecej osob zainteresownych NO czyta watek makkiego , wiec jeszcze a propos kreowanych przez medai i rozne osoby niwiadomo jakich norweskich zarobkow , dzis w gazecie podane byly srednie ceny wynajmu mieszkan w Oslo i niektorych miastach.Srednia cena kawalerki w Oslo ok. 8 300 NOK ( czyli pod 4K pln ) 2 pokoje 10 500 NOK ( prawie 5k ) w Stavanger 13 000 NOK ( ponad 6K ) a to bez czynszu ktory zazwyczaj kosztuje ok 2 000 NOK.Do tego min. 3 miesieczne stawki na depozyt i rece do boga zeby ktos wgole wynaja polakowi. Da sie oczywisie taniej ale wtedy mieszkasz w melinie z 30 polakami i litwinami gdzies na wypiz*owie lub w piwnicy i tez bulisz nie malo bo polak polaka zawsze wyszczyrze. Srednia norweska to ok 350 000 NOK rocznie co daje jakies 29 000 netto miesiecznie , minus podatek ok 40-45% zostaje ci 15-16 K NOK ( ok. 8K pln ) o ile ktos wogole da ta srednia jak nie znasz jezyka , i nie masz wyuczonego dobrego fachu w rece.Bez jezyka bedziesz pracowal dla polaka lub litwina , wiec dostaniesz jeszcze miej.Ot takie sa realia , wiec takie gazeciane paplanie mozna sobie miedzy bajki wlozyc. A kto zarabia dobrze , dobrze wyksztauceni specjalisci , najlepiej branzy olejowej , finasisci , IT lekarze , ludzie ze znajomoscia pru jezykow i kilku-kilkunasto letnim doswiadczeniem ale tacy zarabiaja tez dobrze w innych krajach EU w takze w Polsce. ---------- Post dopisany at 20:58 ---------- Poprzedni post napisany at 19:21 ---------- A zeby krajobraz kraju miodem plynacym byl pelny to wlasnie wrocilem ze sklepu , kupilem : -lada na patyku smietankowego w czekoladzie -platki zbozowe z suszonymi owocami 500 g -maslanke/kefir ( jak kto woli ) -saltke krabowa 300 g -maly koszyczek malin zostawilem w sklepie 90 zl , wiec to porownywanie srednich z roznycj krajow to mozna sobie w 4 litery wsadzic. ile czasu pracujesz zeby zatankowac samochod do pelna? ---------- Post dopisany at 21:31 ---------- Poprzedni post napisany at 21:30 ---------- off topic sie troche robi :/ - ale nie ja zaczalem ten temat
turdzi Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 nie wiem , ale mysle ze mozna liczyc w minutach a nie godzinach bo paliwo tu jest bardzo tanie w stosunku do innych kosztow zycia , ale nie o to chodzi , chodzi o to ze jestem od jakiegos czasu zasypywany pytaniami czy to na PW , maila czy w inny sposob przez roznych ludzi ktorzy slyszeli ze sie tak super zyje i zarabia bo media puszczaja jakas fame czy ktos sie tam chwali i podnieca ( makki ? )........, i zgadza sie zarabia sie ale trzeba miec sporo szczescia , bardzo mocne papiery i to co napisalem wyzej , inaczej jest bardzo ciezko o jaka kolwiek prace dla polakow i o godziwe zarobki ( bez jakiego kolwiek jezyka to wogle mozna zapomniec ) a bedzie coraz gorzej bo juz jestesmy zalewani przez grekow , hiszpanow , i innych ludzi z krajow dotknietych kryzysem.
carrera369 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 ---------- Post dopisany at 20:58 ---------- Poprzedni post napisany at 19:21 ---------- A zeby krajobraz kraju miodem plynacym byl pelny to wlasnie wrocilem ze sklepu , kupilem : -lada na patyku smietankowego w czekoladzie -platki zbozowe z suszonymi owocami 500 g -maslanke/kefir ( jak kto woli ) -saltke krabowa 300 g -maly koszyczek malin zostawilem w sklepie 90 zl , wiec to porownywanie srednich z roznycj krajow to mozna sobie w 4 litery wsadzic. Za taki zestaw w Polsce zapłacisz ok. 40zł czyli w przybliżeniu płacisz tylko 2 razy więcej. Nie moja sprawa ile zarabiasz, ale jak ci tak ciężko w Norwegii to może wróć do Polski ?
mgtan Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 40 zł za te zakupy.. carrera369 nie gadaj głupot... wracam ze sklepu i wychodzi dokładnie 22 PLN w Stolnicy oczywiście kwestia marki produktu itp ale nie przesaedzajmy.Az musiałem spradzić na pólce ceny produktów w sklepie bo nie mój typ "diety" EOT.
turdzi Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 carrera , czytaj ze zrozumieniem..........
mystic.pl Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Ale macie problemy, japie.............
carrera369 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 40 zł za te zakupy.. carrera369 nie gadaj głupot... wracam ze sklepu i wychodzi dokładnie 22 PLN w Stolnicy oczywiście kwestia marki produktu itp ale nie przesaedzajmy.Az musiałem spradzić na pólce ceny produktów w sklepie bo nie mój typ "diety"EOT. Naprawdę chodziłeś po sklepie i sprawdzałeś ceny produktów z listy powyżej ? Może faktycznie trochę przesadziłem z 40zł, ale 22zł to jakiś bardzo tani sklep carrera , czytaj ze zrozumieniem.......... Co mam czytać ze zrozumieniem ?
krzysiek23 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Chyba najwiecej osob zainteresownych NO czyta watek makkiego , wiec jeszcze a propos kreowanych przez medai i rozne osoby niwiadomo jakich norweskich zarobkow , dzis w gazecie podane byly srednie ceny wynajmu mieszkan w Oslo i niektorych miastach.Srednia cena kawalerki w Oslo ok. 8 300 NOK ( czyli pod 4K pln ) 2 pokoje 10 500 NOK ( prawie 5k ) w Stavanger 13 000 NOK ( ponad 6K ) a to bez czynszu ktory zazwyczaj kosztuje ok 2 000 NOK.Do tego min. 3 miesieczne stawki na depozyt i rece do boga zeby ktos wgole wynaja polakowi. Da sie oczywisie taniej ale wtedy mieszkasz w melinie z 30 polakami i litwinami gdzies na wypiz*owie lub w piwnicy i tez bulisz nie malo bo polak polaka zawsze wyszczyrze. Srednia norweska to ok 350 000 NOK rocznie co daje jakies 29 000 netto miesiecznie , minus podatek ok 40-45% zostaje ci 15-16 K NOK ( ok. 8K pln ) o ile ktos wogole da ta srednia jak nie znasz jezyka , i nie masz wyuczonego dobrego fachu w rece.Bez jezyka bedziesz pracowal dla polaka lub litwina , wiec dostaniesz jeszcze miej.Ot takie sa realia , wiec takie gazeciane paplanie mozna sobie miedzy bajki wlozyc. A kto zarabia dobrze , dobrze wyksztauceni specjalisci , najlepiej branzy olejowej , finasisci , IT lekarze , ludzie ze znajomoscia pru jezykow i kilku-kilkunasto letnim doswiadczeniem ale tacy zarabiaja tez dobrze w innych krajach EU w takze w Polsce. ---------- Post dopisany at 20:58 ---------- Poprzedni post napisany at 19:21 ---------- A zeby krajobraz kraju miodem plynacym byl pelny to wlasnie wrocilem ze sklepu , kupilem : -lada na patyku smietankowego w czekoladzie -platki zbozowe z suszonymi owocami 500 g -maslanke/kefir ( jak kto woli ) -saltke krabowa 300 g -maly koszyczek malin zostawilem w sklepie 90 zl , wiec to porownywanie srednich z roznycj krajow to mozna sobie w 4 litery wsadzic. zgadzam sie w 100proc...norwegowie jakby mieli z 15mln ludnosci wiecej nie roznili by sie od innych krajow,
_Makki_ Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Panowie, dajcie se spokoj z tymi rozmowami o zarobkach i cenach. Ja juz dawno przestalem o tym pisac. Tak czy siak wychodzi zawsze z tego burdel. Zawsze gdzies w offtopic mozna zalozyc temat o Norwegii albo cos. Co kraj to obyczaj, jak i zarobki i realia. Moim domem jest jednak Norwegia pomimo ze rodzicow (czesc) i przyjaciol mam w Polsce. Za dlugo jestem w Norwegii i to co sie dzieje teraz w Polsce, mnie poprostu osobiscie nie odpowiada. Wole inny tryb zycia. Roboty nikomu nie zalatwiam, chyba ze przechodzi to przez przez firmy dla ktorych pracuje lub moja prywatna dzialalnosc w PL lub NO. Peace
Rosemeyer Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Roboty nikomu nie zalatwiam, chyba ze przechodzi to przez przez firmy dla ktorych pracuje lub moja prywatna dzialalnosc w PL lub NO Ale z Ciebie kolega....
Rekomendowane odpowiedzi