Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Czy biodiesel jest bezpieczny dla silnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to bio100 Ci więcej spali i na oszczędzasz że ohoho , nie dość ze mocy mniej to jeszcze dla ślinika nie za dobrze :P Może jak by zbadał to jeszcze na bio100 drożej Ci wychodzi :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bio 100 silnikowi szkodzi - proszę o pomoc i wyjaśnienie w jaki sposób. Bo ni kak ni siak nie potrafię sobie tego wytłumaczyć ! Rozumiem złe smarowanie common raile lub pompowtryskiwaczy, rozumiem mniejszą moc i dynamikę. Ale ni kak ni siak nie rozumiem szkodzenia silnikowi. Rozumiem ,że paliwo wpada do cylindrów (komora spalania ) tam zostaje spalone i w formie spalin o wątpliwym zapachu wydmuchane. Silnik sam w sobie to bardzo hermetyczne urządzenie które nie ma kontaktu z paliwem poza cylindrami !!!. Wszystkie opinie typu " kolega zalał coś i 100km pózniej padło mu to czy tamto" nie przemawiają do mnie .Miał padake to mu padło i tyle. więc powtarzam pytanie " W jaki sposób paliwo szkodzi silnikowi? " w wyjaśnieniu nie piszcie o pompach wtryskowych , gumowych połączeniach przewodow paliwowych i całym tym bałabanem związanym z układem zasilania !!! :hi: :hi: :hi:

Opublikowano

Bio 100 to jest ten sam zamiennik co biodiesel nazwa została zmieniona i tyle ale nadal to olej po frytkach i jego składniki są te se same :hi:

Opublikowano

Powiem wam że pracuje na Bliskiej i nigdy bym nie zalał BIO 100 :D bo to syf... widzę przy dostawach w porównaniu z ON :) Poza tym żadne oszczędności :) w tym momencie u mnie na stacji różnica 40 groszy pfff Jak Tir tankuje 700lirów to może coś tam zaoszczędzi ale w osobówkach to żadna oszczędność.

PS. Czasem jak widzę jak jakieś panienki zalewają Bio100 do np nowiutkiego peugeota HDI-ka to śmiać mi się chce :) bo długo nie pojeździ :P Ale nie mój interes :P może je stać na naprawy :P

Opublikowano

Rozmawiałem kiedyś z profesorem z politechniki Radomskiej z wydziału mechaniki pojazdów i koleś mówił że do starszych dizli można spokojnie lać , bio paliwa mają lepsze parametry smarne niż zwykła ropa ale jak długo stoi takie paliwo to w nim wytwarza sie coś jagby kwas który już nie jest za dobry dla silnika bo powoduje korozje , testowali bio na rużnych silnikach nawet w silnikach Comonreil i też chodziły

Opublikowano

ja tam leje do siebie tylko ON na dobrych stacjach i jestem spokojny o swój silnik,wiadomo trzeba więcej zapłacić ale normalnie pali i ma moc.

Opublikowano

bio 100 rozpuszcza cały syf z baku i wwala do filtra i przepływki, oszczędności raczej z tego nie ma. poza tym przynajmniej mi na bio pali litr więcej.

Opublikowano

Do jakiej przepływki?

Ale tu są fajne bajki na dobranoc :wallbash:

Opublikowano

No przynajmniej po wlaniu tego specyfiku miałem przepływke do wymiany.

Opublikowano

a co ma piernik do wiatraka, ja zalałem verve i padł mi alternator to co mam już nielać :polew: zalałem zwykłe on złapałem kapcia to co mam pchać czy tylko z górki jeżdzić :polew:

Opublikowano

bio 100 rozpuszcza cały syf z baku i wwala do filtra i przepływki, oszczędności raczej z tego nie ma. poza tym przynajmniej mi na bio pali litr więcej.

Kolego przypływka nie ma nic do tego możesz nawet denaturat wlać z wodą i coca-colą i nic jej nie będzie. Bio paliwo rozpuszcza syf z baku to są Bajki. Chociaż sam na tym nie smigam.

Opublikowano

wiekszej glupoty nie slyszalem w tym watku :kox:

Opublikowano

Rano jeszcze czytałem te bajki ale teraz jak zobaczyłem ile natłukliście to czytać się nie chce..... widzę co mechanik to inna ideologia.

Opublikowano

Panowie pisać konkretne i potwierdzone info, a nie ogólnie bądź że kolega kolegi powiedział że jest be :wallbash:

Opublikowano

Koledzy ! ponawiam pytanie : W jaki sposób szkodzi silnikowi ?

Opublikowano

Jest gęstszy, przez co może wypłukiwać osad ropopochodny z baku (to jest napisane na stronie stacji bliska)

Opublikowano

Koledzy ! ponawiam pytanie : W jaki sposób szkodzi silnikowi ?

Ma silne właściwości higroskopijne (łączy się z wodą z baku, cysterny, dystrybutora), chyba więcej dodawać nie trzeba :wink4:

Opublikowano

Jest gęstszy, przez co może wypłukiwać osad ropopochodny z baku (to jest napisane na stronie stacji bliska)

Po drodze masz filtr paliwa żeby ewentualne zanieczyszczenia zatrzymać. Filtr to jest część eksploatacyjna, w dieslu wymieniana co przegląd olejowy, więc gdzie ta szkoda?

Opublikowano

Widzę kompletny brak argumentów jeżeli chodzi o szkodliwość bio-100 na pracę jednostki napędowej. Skutki uboczne dotyczące podzespołów zasilania " uzasadnione". pozdrawiam kolegę majkel_majki za rozsądne postrzeganie problemu.