Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakiej firmy wahacze polecacie do Audi?

WAHACZE W NASZYCH A4 753 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie wahacze polecacie ?

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale to była cena za 2 szt.(250) a Lemforder to 250szt. Różnica jest znaczna,zobaczymy czy się opłaciło.

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Wyświetleń 873,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak czy siak życzę żeby trochę Ci służyły.

Opublikowano

Witam

Pojawiły się u mnie kłopoty z zawieszeniem-wahaczowy problem. Przewertowałem w to i z powrotem bardzo wiele tematów związanych z zawieszeniem. Wiem, że Lemforder/TRW to ekstraklasa, ale jest też grono ludzi jest zadowolone z Mastersportów. Mam zamiar jeździć autem jeszcze jakieś 2 lata, roczny przebieg koło 28-30 tys. km. W sumie 90% jeżdżę po mieście-na w miarę niezłych drogach i bardzo spokojna jazda. Dlatego zastanawiam się czy jak założę LMO, to będę miał na bank spokój na te 60 tys. km, czy jednak mógłbym spróbować z MS (w sumie ich koszt to połowa Lemfordera, jedynie od LMO bym założył łączniki stabilizatorów)? Co myślicie?

pozdrawiam

pablosan

Opublikowano

Piszesz że masz zamiar pojeździć jeszcze 2 lata :cool1: Trudno coś powiedzieć, niech wypowiedzą się koledzy od Master Sportów, jak testuję LMO od jakiegoś tysiąca km :good:

Opublikowano

Witam

Pojawiły się u mnie kłopoty z zawieszeniem-wachaczowy problem. Przewertowałem w to i z powrotem bardzo wiele tematów związanych z zawieszeniem. Wiem, że Lemforder/TRW to ekstraklasa, ale jest też grono ludzi jest zadowolone z Mastersportów. Mam zamiar jeździć autem jeszcze jakieś 2 lata, roczny przebieg koło 28-30 tys. km. W sumie 90% jeżdżę po mieście-na w miarę niezłych drogach i bardzo spokojna jazda. Dlatego zastanawiam się czy jak założę LMO, to będę miał na bank spokój na te 60 tys. km, czy jednak mógłbym spróbować z MS (w sumie ich koszt to połowa Lemfordera, jedynie od LMO bym założył łączniki stabilizatorów)? Co myślicie?

pozdrawiam

pablosan

Myślę, że dostaniesz połowe odpowiedzi za LMF i połowę za MS. Tak jak to już przeczytałeś. :gwizdanie:

Bądź mężczyzną - podejmij decyzję :wink4:

Opublikowano

Męską decyzję, ale przede wszystkim trafną. Tak jak Nosfer napisał: część będzie za LMO, a część za MS :>

Opublikowano

Na szczęście mój mechanik zabrał się za te wahacze i okazało się, że skończył się górny lewy, ale wymieniam oba górne lewe+łącznik stabilizatora. Decyzja zapadła-Lemforder :). Sprawdzimy naocznie co jest wart:-) Ciekawe co będzie dalej...

PS. Po oględzinach okazało się, że wszystkie wahacze są TRW, kolega mówi, że oryginały z pierwszego montażu-jeśli to prawda, to wielki szacun, bo na liczniku mam 194 tys. km, a ile naprawdę, któż to wie :gwizdanie:

Opublikowano

Na szczęście mój mechanik zabrał się za te wahacze i okazało się, że skończył się górny lewy, ale wymieniam oba górne lewe+łącznik stabilizatora. Decyzja zapadła-Lemforder :). Sprawdzimy naocznie co jest wart:-) Ciekawe co będzie dalej...

PS. Po oględzinach okazało się, że wszystkie wahacze są TRW, kolega mówi, że oryginały z pierwszego montażu-jeśli to prawda, to wielki szacun, bo na liczniku mam 194 tys. km, a ile naprawdę, któż to wie :gwizdanie:

na pierwszy montaż to szedł lemforder a nie TRW

Opublikowano

Panowie

Słyszął ktoś kiedys o wachaczach DAB lub DBA. Google i szukajka na forum za nic nie chciały pomóc. :mysli:

Opublikowano

Panowie

Słyszął ktoś kiedys o wahaczach DAB lub DBA. Google i szukajka na forum za nic nie chciały pomóc. :mysli:

i masz odpowiedz..

Opublikowano

na pierwszy montaż to szedł lemforder a nie TRW

TRW też szło jako OEM (jak mi się zdaje w pierwszych rocznikach).

Pozdro

Opublikowano

na pierwszy montaz szly lemki,trw i kto wie co tam jeszcze zalezy jaki rocznikowo sie model trafil jak z amorami booge,sachs,monroe itd.co do lemkow to ja testuje juz od 35tys.na niskim zawiasie i feli 18 i cisza i spokoj , dolne i laczniki luz -gorne oddawalem na gwarancje poniewaz gumy w mocowaniu do karoseri zaczely pekac pewnie by smialo posmigaly jeszcze ale wolalem szybciej oddac na gwarancje i miec nowe....moze trafilem na jakas wadliwa koze....czyli dol i laczniki u mnie maja 35tys. a gora ma ok 15tys....na wiosne dojdzie gwint i fela 19cal i raczej nie bedzie problemu zeby dobic do tych 60tys.,a moze i wiecej....mysle ze lemki to dobry wybor

Opublikowano

witam u mnie przy przebiegu 240tys. zaczely stukac 2 dolne wachacze,wszystkie jeszcze mialem orginalne audi,niewiem czy ktos juz przedemna zmienial zawieche czy to jeszcze orginalna byla.Wymienilem caly komplet wszystkie gorne i dolne na nowe lemfordery i przy okazji wymienilem wszystkie tuleje metalowo-gumowe w tylnym zawieszeniu (tuleje wszystkie z ASO)

Autko prowadzi sie jak nowe :)

Opublikowano

I stało się ._)

Podczas badania okresowego brak stempelka. Diagnoza - dolne - tył (tzw banany) do wymiany lewa i prawa strona.

Masz Ci wydatek. ! Biorąc pod uwagę, że na mojej a4 jeżdżę już 4 rok po naszych "drogach" to uważałem to za przyzwoity wynik (dla dolnych wahaczy). :naughty:

Na forum poczytałem różne opinie o kościach. Wybór nie był łatwy. Postanowiłem, że pójdę po bandzie.

Zamówiłem MS (cały komplecik za 633 zł.) - nie przez allegro!. Kasy nie miałem wiele a i święta tuż,tuż.

Podczas wymiany kości okazało się, że mam również luzy na końcówkach kierowniczego i górnych wahaczach (które w zeszłym roku wymieniałem - to były TRW ; górne lewa i prawa tylne). Na badaniu technicznym nie zostało to wykryte. Ale jak mechanicy zdjęli wszystko to dopiero wyszło szydło z worka.

Wnioski:

1. Nasze drogi - ale to nie nowum, powinny być drogami testowymi dla koncernów samochodowych. Po co koncerny mają budować symulatory - niech przyjeżdżają do Polski na testy zawiechy.

2. Nawet najlepsze badanie nie wykryje wszystkich problemów z kośćmi - szarpaki, itp. Dopiero wyciągnięcie danej kości na stół prawdę Ci powie. Na szarpakach wychodzą już informacje o agonalnym stanie kości.

3. Drogie nie oznacza dobre. TRW trochę kosztowały a mimo wszystko padły. Zobaczymy co uda się odzyskać z gwarancji. Może trafiłem na słabe egzemplarze? Kupowałem w sklepie Autoland.

Odczucia na MS:

1. Jest ok - brak "pływania" i klekotania. :decayed:

2. Może to odczucie subiektywne, ale zawieszenie jest twardsze. Czuję nasze drogi i jej większe nierówności.

Na małych nierównościach ładnie amortyzuje, ale jak masz poprzeczną nierówność drogi (np: po przekopaniu drogi) to nie ma "bata" aż serce mi się kraje.

3. Po wymianie całej zawiechy nie ściąga (ale to normalne co bym nie wstawił - czy TRW czy MS, czy inne) brak luzów do których się już przyzwyczaiłem wcześniej przed wymianą.

4. Mam gwarancję 2 lata lub 80 tys km :cool1: pod warunkiem, że na karcie gwarancyjnej podbije się przy wymianie kości warsztat- firma - nie w garażu heniu przy piwku. Można to zrobić samemu a i pieczątkę później zdobyć, itd, ale nie chciałem się samemu bawić bo nigdy tego nie robiłem.

Podsumowując każdy robi to na co go stać. Ja zdecydowałem się na MS z pobudek kasowych, gwarancji i opinii.

Będąc na łączach prześlę jak dalej się sprawują nowe kości.

pozdrawiam

al. :good:

Opublikowano

Witam,

a ja polecam również FEBI. Przed kupnem czarnulki przeze mnie jakiś niemeic założył jakieś badziewie i zaledwie po kilku tysiączkach km po wrocławiu wahacz górny nadawał się do wymiany. Także niestety Panowie i Panie ale na naszych drogach nie ma co oszczędzać na wahaczach :confused4: BTW mogę załatwić dla klubowiczów wahacze FEBI i Lemforder w bardzo dobrych cenach z paragonem IC. :hi:

Opublikowano

Panowie jakbyście byli zainteresowani to mam teraz w promocyjnej cenie komplet kości lema za 1550zł.

Zapraszam serdecznie.

Marcin

Opublikowano
:hi: Ja na wahaczach MS zrobiłem już ponad 25000 km i jak do tej pory cisza, nic jeszcze nie puka :good:
Opublikowano

Ktoś może oddawał Master Sport do reklamacji ?

Opublikowano

Przeczytaj wątek - było już o tym pisane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Witam

Możecie powiedzieć coś nt. wahaczy Quinton Hazel - docelowo do A4 B7 3.0 tdi quattro.

Czy wahacze Lemforder to te same wahacze, które są w sprzedaży w ASO Audi ? Jeśli nie to, które są bardziej wytrzymałe; które byście polecili ?

Na ASOwskich mam przejechane 82kkm, w międzyczasie jeden był wymieniany przez poprzedniego właściciela, na równej nawierzchni jest ok, ale jadąc po nierównościach zaczyna być słychać. Nie chcę wymieniać pojedynczych kości, raczej skłaniam się do zainwestowania w cały zestaw z amorami, które zaczynają skakać na nierównościach, szczególnie prawa strona, która w moim odczuciu jest bardziej eksploatowana ze względu na kiepski stan naszych dróg szczególnie przy skraju drogi.