Trezor Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Rozumiem, że tłoczek to tylko w ASO. A macie może numer części?
AndyN Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Rozumiem, że tłoczek to tylko w ASO. A macie może numer części? Tutaj gdzieś jest numer części: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_schowek_problemy_pekajacy_zawias_rozwiazanie_problemu-t26422.0.html
Trezor Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Dzięki. Znalazłem. I tak ku pamięci: tłoczek ma numer 8E1 880 324.
OLO_GDA Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 nie wiem czemu wyrzucac ta gumke. one po prostu pecznieja od wypracowania. ja swoja przeciagnelem lekko dookola papierkiem sciernym zeby zebrac nadmiar co specznial. posmarowalem jakims silikonem w spray, wytarlem nadmiar i smiga jak z fabryki.... :gwizdanie:
Trezor Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 W takim razie może najpierw spróbuję to naprawić, a jak nie będzie dobrze działało, to dopiero wtedy kupię nowy tłoczek.
rafalgsm Opublikowano 3 Lutego 2010 Opublikowano 3 Lutego 2010 A częsta usterka pojawia się przez ciężko działający siłowniczek.Postanowiłem go rozebrać i posmarowałem wewnętrzną uszczelkę smarem silikonowym po tym tłoczek działał znacznie lżej.Jeśli chodzi o zawias nie posunąłem sie aż do tak drastycznej operacji jak kolega wycinająć kupę plastiku i wkładając metalowy pręt.Ja postanowiłem zastosować długiego wkrętu.Po nawierceniu i wkręceniu śruby cała konstrukcja działała jak fabryka chciała bez żadnych luzów.Potrzebny sprzęt20140202_125421.jpg | karolek18183 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.plTeraz trzeba zdjąć pokrywę górną z siłownika20140202_125715.jpg | karolek18183 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl20140202_125432.jpg | karolek18183 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.plNastępnie obcinamy gumkę pod skosem dzięki temu zmniejszamy powierzchnię tarcia ( w zależności jak bardzo nam spuchła gumka tak mocno obcinamy testujemy kiedy porusza się ww cylinderku bez większych oporów u mnie aż była luźna tak spuchła )20140202_125436.jpg | karolek18183 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl20140202_125023.jpg | karolek18183 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl20140202_125042.jpg | karolek18183 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.plPo tym zabiegu siłownik chodzi lekko i nie dopuszcza do gwałtownego uderzenia drzwiczek na dół ( drzwiczki poruszają się z gracją )
peszko Opublikowano 10 Lutego 2010 Opublikowano 10 Lutego 2010 Mi się stało to samo w B7, tłoczek zamówiony 75zł i zaraz idę demontować schowek. W ASO da się kupić samą klapę ale za jedyne 540zł......no to ide do garażu.. pozdrawiam
ALBINEK Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 Ciężko otwierał mi się schowek ale myślałem że tak ma być,cóż byłem w błędzie .Ciężkie otwieranie schowka spowodowane jest zacieraniem się tłoczka.Dzisiaj było trochę zimno i szybko chciałem otworzyć schowek i cóż urwałem zawias.Po przeczytaniu lektury o zawiasie wziąłem się do naprawy.Zrobiłem to troszeczke mniej inwazyjnie .Poniżej foto -story.Operacja zakończona sukcesem ,zawias sprawny.Dodam że po rozebraniu tłoczka spryskałem go WD 40 i chodzi naprawde super.
Wąski Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 mało estetycznie to zrobiłeś a WD40 Nie na długo pomoże
ALBINEK Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 Myślę że się mylisz .Moja naprawa pozostawia mniej blizn niż naprawa poprzednika .Ale może nie miałeś czasu na przejrzenie całego materiału i porównanie go .Jeżeli porównałeś obie prace z foto -story to zgłoś się do okulisty i poproś o duży rabat .Jeżeli będę trzymał rękę na pulsie i w odpowiednim momencie znowu spryskam w środku ten siłownik to nic podobnego nie może się powtórzyć.Dla porównania obu prac obejrzyj to raz jeszcze.Dodam tylko że praca mojego poprzednika pomogła mi w znacznym stopniu .Dzięki Q3King. Praca poprzednika I dla porównania moja praca: Jeżeli nie widzisz różnicy to współczuje zdrowia
Młody_drog Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Przedstawię tutaj mój sposób na pęknięty zawias! Wiem, że były już 3 wątki na ten temat, ale chyba im więcej różnych rozwiązań tym lepiej, więc zrobiłem to swoim sposobem: Cała robota to około godziny. Wyciągamy schowek z samochodu, śruby pod schowkiem i na górze po otwarciu drzwiczek. Zamykamy auto i zabieramy do domu . Tutaj czeka nas trochę rzeźby. Jako, że u mnie cały ten zawias już odleciał, wyglądało to tak: Moim sposobem było wywiercenie otworu, wycięciu paru tych 'plastrów miodu' ze środka zawiasu i przełożeniu śruby przez otwór, o tak: Następnie to samo robimy w drugiej części schowka, tzn drzwiczkach. Wiercimy otwór od dołu a potem od środka drzwiczek, następnie przekładamy śrubę przez otwór i nakręcamy nakrętkę od strony drzwiczek: Całość wygląda tak: Otwór od strony drzwiczek wypełniamy czarnym silikonem, a łączenie zawiasu z drzwiczkami utwardzamy dobrym, sprawdzonym klejem do plastików. ( niestety u mnie jest to do poprawki bo użyłem jakieś gówno które w ogóle nie trzyma, muszę jeszcze raz zdjąć schowek i wyskrobać ten klej i posmarować innym więc na razie nie wrzucam zdjęcia końcowego bo mnie efekt nie zadowala w 100% :@. Oprócz tego, dobrze jest wyciągnąć ten cylinderek i psiknąć do środka WD-40, lub ew. tak jak ja zrobiłem, wywiercić mały otwór od dołu cylinderka, będzie tamtędy zasysał powietrze i powinien chodzić płynniej. Good Luck!
Koczis Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Fajne, ale czy nie lepiej pospawać. Ja dałem 10zł i jest ok.
Dzo-Dzo Opublikowano 10 Marca 2010 Opublikowano 10 Marca 2010 masz takie same krzesla jak moja mama :-)[br]Dopisany: 10 Marzec 2010, 04:23_________________________________________________p.s napisz czy musiales rezac ten otwor w klapie czy jest tam juz jakis ?
Huberto_v Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Jakiś czas temu naprawiłem zawias w B7 za pomocą wspomnianych wcześniej 3 blaszek + wymiana nowego tłoczka, narazie nie zanosi się, żeby miało się ponownie urwać, także jeszcze tylko jakimś lakierem pomaluje i powinno być OK... oto efekt : Pozdr.
Wąski Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Myślę że się mylisz .Moja naprawa pozostawia mniej blizn niż naprawa poprzednika .Ale może nie miałeś czasu na przejrzenie całego materiału i porównanie go .Jeżeli porównałeś obie prace z foto -story to zgłoś się do okulisty i poproś o duży rabat .Jeżeli będę trzymał rękę na pulsie i w odpowiednim momencie znowu spryskam w środku ten siłownik to nic podobnego nie może się powtórzyć.Dla porównania obu prac obejrzyj to raz jeszcze.Dodam tylko że praca mojego poprzednika pomogła mi w znacznym stopniu .Dzięki Q3King. Praca poprzednika I dla porównania moja praca: Jeżeli nie widzisz różnicy to współczuje zdrowia widzę porównaj kolejną pracę Widzisz róznicę [br]Dopisany: 08 Kwiecień 2010, 22:57_________________________________________________ Jakiś czas temu naprawiłem zawias w B7 za pomocą wspomnianych wcześniej 3 blaszek + wymiana nowego tłoczka, narazie nie zanosi się, żeby miało się ponownie urwać, także jeszcze tylko jakimś lakierem pomaluje i powinno być OK... oto efekt : Pozdr. i o to chodzi super praca ja robię tak samo tylko wkręcam śrubę. Nic nie widać
iwadrian Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 mało estetycznie to zrobiłeś a WD40 Nie na długo pomoże a wystarczy w denku tłoczka dziurkę wiertełkiem 1 lub rozgrzaną igłą zrobić, będzie się mniejsze podciśnienie robić i nic pękać ani urywać się nie będzie.
Pawlo 2004 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Chyba bedę cos z tym tłoczkiem zrobić bo u mnie chodzi coraz ciezej ten schowek ale cały czas sobie wmawiam ze mi takie coś jak urwanie zawiasu stać sie nie może dlatego sie za to nie biorę Ja jeszcze pamietam i otwieram powolutku ale moja kobitka to już na to nie zwraca uwagi i jak to widze to zaraz :bicz3: Musze zrobić dziurke w tłoczku a jak będę w PL to kupie nowy. Duzo jest problemu z wyciągnieciem go??
iwadrian Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 wyciągnięcie bardzo proste: demontujesz boczek konsoli przy schowku, wyciągasz zawleczkę pomiędzy tłoczkiem a kieszenią schowka,odpinasz wtyczkę, obracasz tłoczek do góry aby wyskoczył z zapięcia.
siemian Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Duzo jest problemu z wyciągnieciem go?? No. Cała operacja wymiany, to jakieś 10 minut z przerwą na browara oj to chyba wolno pijesz browara...
Pawlo 2004 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No wiec ja na tą chwile zrobiłem to tak: - wyciągnąłem tłoczek, - nasmarowałem ale to nic nie dało - rozebrałem go, - zdemontowałem tą gumową uszczelke/oring która jest odpowiedzialna za to ze tak ciężko pracuje tłoczek - zamontowałem na swoje miejsce, - tym samym mam światło w schowku a drzwi schowka sie lekko otwierają. Ten oring/uszczelka nie wyglada na zniszczoną, a guma jest mięciutka więc nie wiem dlaczego tak cięzko pracuje ten tłoczek??
Rekomendowane odpowiedzi