Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowanie za niskie ciśnienie oleju . Miska w dół i sprawdzanie czy kanał olejowy został prawidłowo zaślepiony i czy to ten . Następnie pompa olejowa była nowa czy używana ? Jak używka to lipa , nie znasz jej przebiegu. Jeżeli masz za mały stan oleju to świeci się konewka koloru żółtego a nie czerwona kontrolka ciśnienia oleju.

Opublikowano

Ja tam nie wierze w regeneracje.

Głupotą jest wstawianie części po regeneracji. Już dwa razy się na przejechałem na takich częściach.

Wolę wstawić część nową nie używaną i mam święty spokój. Tym bardziej że regeneracja wychodzi drożej niż nowa część (dane z cennika FUTRUM).

Więc widać co się lepiej opłaca.

Opublikowano

no to nie moze byc tansza niz 650 zl a tyle dalem w tmaserwis a to to samo co futurum.

Opublikowano

Nie wiem skad te ceny macie, cały nowy zespól pompy to może kosztować 4300 w ASO, ale w Futurum, cała pompa po regeneracji, czyli gotowa do podmiany kosztuje 1800, a regeneracja (którą robiłem u siebie) to 600. Kupno nowej w ASO za niedługo znowu spotka się z problemem jaki masz dzisiaj. ASO przecież nie załatwiło tego problemu...

Opublikowano
No widzisz ja też kupuję nową w ASO tylko za zachodnią granicą.

Drogi Maćku

Sama pompka oleju o nr:03g115105h kosztuje w serwisie 840zł,moduł wałków w serwisie 4700zł.Teraz napisz, co serwisant zaoferował Ci zza zachodniej granicy...

Opublikowano

Modul walkow sprzedawany jest z pompa

Opublikowano
No widzisz ja też kupuję nową w ASO tylko za zachodnią granicą.

Drogi Maćku

Sama pompka oleju o nr:03g115105h kosztuje w serwisie 840zł,moduł wałków w serwisie 4700zł.Teraz napisz, co serwisant zaoferował Ci zza zachodniej granicy...

Sama pompa oleju czyli takie małe coś wielkości około 10cm jest sprawne i zostaje stare.

Wymieniony zostanie moduł wałków. Cały, nówka sztuka z serwisu.

Opublikowano

a za jaką cenę masz ten nowy moduł?

Opublikowano

Do nowego zestawu walkow przewidziana jest wg etki inna pompa. Wg etki nie ma czesci pt walli wyrownukace ale czesc pt walki pompa i jakies kolo posrednie??? Sprzedaja oficjalnie same walki bez pompy?

Opublikowano

Ja też już jestem po swap'ie. Robiłem wersję pierwszą, bez wymiany wału. Części zamówiłem w serwisie.

Auto kupiłem jakieś dwa tygodnie temu ale od razu zaplanowałem tę wymianę przy okazji zmiany rozrządu.

Warto było, wszystkie zalety opisane są już wcześniej w tym wątku.

Po wszystkim obejrzałem sobie dokładnie gniazdo i zabierak - uwierzcie mi - niewiele brakowało :shock3:

Jeszcze raz wielkie dzięki jaro4444 za poradnik oraz pomoc telefoniczną :good:

Opublikowano

Przy okazji wymontowania misy olejowej w tamtym roku u mechanika strzelilem zdjecie co tam sie znajduje no i teraz pytanie czy jux wczesniej nie byl przerobiony bo ja tu zadnego lancuszka nie widze

?

u6ysuny7.jpg

Wysłane z Apollo 11

Opublikowano

Bo masz nowszy naped na kolach zebatych ale imbus masz dalej ....

Opublikowano
Przy okazji wymontowania misy olejowej w tamtym roku u mechanika strzelilem zdjecie co tam sie znajduje no i teraz pytanie czy jux wczesniej nie byl przerobiony bo ja tu zadnego lancuszka nie widze

?

http://img.tapatalk.com/d/14/03/30/u6ysuny7.jpg

Wysłane z Apollo 11

Nic nie przerabiane, masz pompę z wałkami wyrównującymi, ale na kołach zębatych, w środku niej jest imbus i gniazdo, które się wyrabia... poczytaj ten temat.

Opublikowano

Oki zabieram sie za czytanie :)

Wysłane z Apollo 11

Opublikowano

a gdzie niby jest silnik mokry??Moze odma przytkana..

Opublikowano

Czytając te wszystkie przerażające komentarze odnośnie padania pompy oleju, postanowiłem wymienić imbusik i gniazdo w Audi 2.0 TDI CR z 2009 r.

Auto ma przejechane teraz 159 000 km, po wyjęciu pompy okazało się że wałek jak i gniazdo nie posiada absolutnie żadnego zużycia. Lżejszy o 1000 zł śmiem twierdzić że ktoś ma cofnięty licznik w swoim samochodzie jeśli padł mu ten napęd powiedzmy przy 150 000 km albo piszą te posty ludzie którzy z tych napraw żyją.

Ogólnie wywalony 1000 zł w piach, przy drugim takim silniku nie zajrzę tam wcześniej jak po 300 000 km.

Opublikowano

l.e.s.t.e.r

Gdybyś czytał uważnie to wyczytałbyś że w Twoim modelu napęd pompy oleju jest już po modernizacji.

Opublikowano

Gdybys Ty czytal uwaznie to wiedzialbys ze do 9.2009 czy 10.2009r szly zabieraki krorki jak w koncowce 2.0tdi cr...

Opublikowano

Sorry faktycznie na przełomie 2009 - 2010 była zmiana :facepalm:

Opublikowano
Czytając te wszystkie przerażające komentarze odnośnie padania pompy oleju, postanowiłem wymienić imbusik i gniazdo w Audi 2.0 TDI CR z 2009 r.

Auto ma przejechane teraz 159 000 km, po wyjęciu pompy okazało się że wałek jak i gniazdo nie posiada absolutnie żadnego zużycia. Lżejszy o 1000 zł śmiem twierdzić że ktoś ma cofnięty licznik w swoim samochodzie jeśli padł mu ten napęd powiedzmy przy 150 000 km albo piszą te posty ludzie którzy z tych napraw żyją.

Ogólnie wywalony 1000 zł w piach, przy drugim takim silniku nie zajrzę tam wcześniej jak po 300 000 km.

Jeśli masz swój rozum to po co dawałeś do wymiany(naprawy)wałek balansowy.Stwierdzając, że gniazdo wałka jest niezużyte - wymieniasz zabierak za 15 zł i po kłopocie....