Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Jaki olej do A4 B7 1.9TDI BRB, DPF wycięty, ale nie wiem dokładnie w jaki sposób, bo poprzedni właściciel wycinał, błędów żadnych nie ma. 

Przebiegi głównie po mieście, może raz czy dwa razy na miesiąc wyjazd poza miasto. Roczny przebieg ok. 6-8tys km. 

Obecnie zalany Valvoline Synpower 5W-30, normy dla VW 505.00, 502.00. 

Dalej lać to samo, czy może jakieś 5W-40? 

• Odpowiedzi 12.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
16 minut temu, MartinTcV napisał(a):

Hej. Jaki olej do A4 B7 1.9TDI BRB, DPF wycięty, ale nie wiem dokładnie w jaki sposób, bo poprzedni właściciel wycinał, błędów żadnych nie ma. 

Przebiegi głównie po mieście, może raz czy dwa razy na miesiąc wyjazd poza miasto. Roczny przebieg ok. 6-8tys km. 

Obecnie zalany Valvoline Synpower 5W-30, normy dla VW 505.00, 502.00. 

Dalej lać to samo, czy może jakieś 5W-40? 

Każdy 5W40 505.01 

Opublikowano

Równie dobrze możesz zalać VAG, Total czy Liqui, cena podobna.

Opublikowano
3 minut temu, przedszkolak napisał(a):

Total czy Liqui

Czy na pewno pomiędzy tymi cena jest podobna?

Opublikowano
28 minut temu, pelonek1 napisał(a):

Czy na pewno pomiędzy tymi cena jest podobna?

Total w jednym źródełku jest bardzo tani, ale to tylko jeden TIR przyszedł. jeśli chcesz to poszukaj, albo napisz do mnie co potrzebujesz.

Opublikowano

Witam 

Proszę o informację jaki olej najlepiej stosować w swoim aucie jakim jest Audi Q7 4 m z silnikiem 3.0 TDI 218 km ? Ponieważ obecnie stosuje olej jaki był do tej pory czyli Ori audi 0w20 lecz nie jestem przekonany co do jakości tego oleju i obecnie mam okres kiedy muszę zmienić olej i chodzi mi po głowie przejście na inny olej . Proszę o poradę jaki olej był by najlepszy dla tego motoru ? 

Co każda wymianę stosuje płukanki znanego producenta i zmieniam olej co 10-12 tys km 

Opublikowano

5W40 C3

Opublikowano
1 godzinę temu, Dev napisał(a):

5W40 C3

A co to jest za okej bo nie słyszałem o takim czymś jak c3 . 5 w40 czy może 5w30 ?

Opublikowano
Godzinę temu, xXPiotrekXx19 napisał(a):

A co to jest za okej bo nie słyszałem o takim czymś jak c3

Norma ACEA C3 opracowana jest dla olejów do silników, w których zastosowano zaawansowane układy oczyszczania spalin, m.in. filtry cząstek stałych DPF 

Opublikowano

Dziękuję za informację .

Chce iść w olej Liqui Moly lecz mam dylemat ponieważ w sklepie polecają Liqui Moly top tec 4200 5W30 acea c 3 a zaś na stronie producenta olejów Liqui Moly po wprowadzeniu pojazdu do którego potrzebuje olej pokazuje tylko jeden Ole i jest to oczywiście Liqui Moly top tec 6200 0W20 acea c5 i nie wiem wkoncu w który iść ponieważ auto ma nalatane 230 tys km a użytkuje go na co dzień do  normalnego użytkowania 

Opublikowano

@xXPiotrekXx19 jaki masz kod silnika?

Opublikowano
W dniu 12.07.2024 o 14:49, Hugo napisał(a):

@xXPiotrekXx19 jaki masz kod silnika?

Kod mam czza i już nabyłem olej i wybór padł na liqui molu top tec 6200 0W20 gdzie tak polecał program sugerując się normą z oleju który był zalewany Ori audi .oczywiście jak co wymianę wleciała też płukanka do silnika . Fakt jest taki że olej jest drogi ale po pierwszych kilometrach i około 3 godzinach pracy silnika mogę powiedzieć że zauważyłem cichsza pracę silnika a jak będzie dalej to czas pokaże . Teraz będąc na warsztacie gdzie robiłem również serwis skrzyni czyli miska wraz z olejem Ori zf ale przed tym zabiegiem zrobiłem jeszcze płukanie skrzyni nowym olejem z dodatkiem preparatu do czyszczenia przekładni automatycznych oczywiście od liqui moly bo miałem lekkie szarpnięcie przy 4 biegu lecz nie zawsze ponieważ w chwili jak bardzo lekko się jechało bo przy mocnym przyspieszaniu wszystko było ok . Na chwilę obecną nie zauważyłem tego problemu po serwisie ale jak wspomniałem nie zawsze występowało . Olej po 230 tys ponieważ nikt wcześniej nie robił wymiany  był w miarę czysty a magnesy posiadały opiłki . Podczas serwisu zauważyłem że pasek osprzętu jest już zużyty, rolka prowadząca chakasuje a zaś napinacz się przycina a do tego wszystkiego koło pasowe nie chodzi równo tylko widać gołym  okiem jego że tak powiem wibracje . Czy możecie polecić jakieś godne koło pasowe ponieważ ceny Ori jeszcze nie znam a zaś w sklepie gdzie się zaopatruje wychodzi im corteco firma za 640 zł .