Langista Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Jakoś to jednak da się zrobić, skoro udało się niektórym chociażby namalować rondo na środku skrzyżowania za pół bańki, czy u mnie w mieście, postawić 10 ławek za 70 tysięcy, które w mrówce (kropka w kropkę takie same) były po 400 zł.
Lukasz_mk2 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 (edytowane) 30 minut temu, Langista napisał(a): Jakoś to jednak da się zrobić, skoro udało się niektórym chociażby namalować rondo na środku skrzyżowania za pół bańki, czy u mnie w mieście, postawić 10 ławek za 70 tysięcy, które w mrówce (kropka w kropkę takie same) były po 400 zł. Kolego nie znasz szczegółów więc nie osądzaj. Obecnie nadzorujemy wymianę pewnych zewnętrznych części budynku i koszt jednej składowej to ok. 10 000zł - też mi się to wydawało śmiesznie dużo za ten składnik (nie chce pisać dokładnie o co chodzi, bo nie w tym rzecz), ale składowa ta robiona jest na wymiar (budynek zabytkowy) i posiada szczegóły w konstrukcji, których na pierwszy rzut oka nie widać, ale to one robią cenę. Poza tym sam zakup "widocznych gołym okiem" materiałów to często ułamek całej ceny. Znajdź sobie przetarg na wymianę tych ławek (w bip'ie) i podeślij tu wyniki tego przetargu - wtedy porównamy czy faktycznie wybrali kogoś "znajomego". Poza tym cena nie jest teraz jedynym parametrem ocenianym przy wyborze wykonawcy. Pomyśl sobie, że ostatnio oddaliśmy naprawdę duży obiekt w którym wykonywano wymianę m. in. oświetlenia na LED'owe - wykonawca musiał dać na robotę i materiały 7 lat gwarancji, czyli jak gdzieś jakaś lampa się spali przez okres 7 lat to wykonawca musi ją na własny koszt kupić i wymienić (producenci takich lamp dają na nie tylko 2 lata gwarancji) - lamp było ponad 500szt. więc jest się co psuć. Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Lukasz_mk2
Lukasz_mk2 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Poza tym, zwłaszcza przy dużych zamówieniach wykonawca (my jako nadzór również) musi (przed podpisaniem umowy) wpłacić Zamawiającemu tzw. kwotę z tytułu należytego wykonania umowy, najczęściej jest to jakiś procent z kwoty wynagrodzenia i kwotę tą Zamawiający zwraca Wykonawcy dopiero po zakończeniu gwarancji (czyli np. po 7 latach). Kwota ta przeznaczona jest na naprawę ewentualnych usterek, w przypadku gdyby wykonawca się zwinął/ogłosił bankructwo, uchylał się od naprawy gwarancyjnej itp. - piszę to tak do "przodu" żebyś zaraz nie napisał, że firma się otwiera i zamyka zaraz po zakończeniu zadania by uniknąć odpowiedzialności wynikającej z gwarancji.
pelonek1 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Idźcie na jakieś forum budowlane czy coś podobnego, albo na jakiś temat ogólny bo to nie ma nic wspólnego z B6 1
Lukasz_mk2 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 (edytowane) 5 minut temu, pelonek1 napisał(a): Idźcie na jakieś forum budowlane czy coś podobnego, albo na jakiś temat ogólny bo to nie ma nic wspólnego z B6 sprawa nie dotyczy tylko przetargów na roboty budowlane, ale ogólnie przetargów we wszystkich innych branżach. Denerwują mnie osoby, które mi mówią, że w ..uj zarabiam nie mając o tym pojęcia. Ostatnio np. zakończyliśmy nadzór nad robotą za ponad 40mln i byliśmy na niej sporo do tyłu (musieliśmy do niej dołożyć), ale Ci patrzącym z boku pytali gdzie ja mam tych w ..uj pieniędzy, a mnie aż telepało. Koniec tematu Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Lukasz_mk2
pelonek1 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 1 minutę temu, Lukasz_mk2 napisał(a): Koniec tematu
jaras99 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Wymieniał ktoś łożyska mechanizmu różnicowego w skrzyni? Muszę ten manewr wdrożyć, łożyska już od roku leżą i czekają tylko za bardzo nie uśmiecha mi się zrzucać skrzyni. A gdzieś czytałem że można to zrobić na aucie, podejście z lewej strony poprzez odkręcenie dekla skrzyni. Czy ktoś podpowie/potwierdzi?
Langista Opublikowano 30 Grudnia 2022 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Jak lubisz masochistyczne łamanie sobie rąk to pewnie, da się
kaman Opublikowano 31 Stycznia 2023 Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Siema! ? Potrzebuje szybkiej porady bo w piątek czeka mnie wyjazd więc wole się upewnić. Zaczęły szwankować mi wycieraczki z przodu. Nie zatrzymują się w swoim pierwotnym położeniu tylko delikatnie są skierowane do góry. Przy każdym pojedynczym ruszeniu zatrzymują się coraz wyżej aż w końcu znajdują się w pionie. Gdy je włączam to najpierw idą do dołu do pierwotnego położenia w którym powinny się znajdować, a później do góry przez co zatrzymują się coraz wyżej. Przy ciągłej pracy działają prawidłowo. Obstawiam że mechanizm wycieraczek zaczyna już świrować ewentualnie silniczek. Czy raczej szukać problemu gdzieś indziej? Co byście obstawiali? Edit. Dodam tylko że obie wycieraczki działają tak samo, żadna się nie blokuje i nie przycina. Edit #2 Problem leżał w silniczku. Mechanizm sam w sobie się nie przycina, pracuje prawidłowo. Ale nadal coś nie bangla ponieważ wycieraczki nie zatrzymują się na czarnym fragmencie szyby, a wyżej. Gdy ramiona przesunę ręcznie w odpowiednie miejsce, po czym uruchomię wycieraczki, wówczas idą do pionu, wracają na dół i unoszą się ku górze. Ostatecznie znajdują się na szybie powyżej kokpitu… Za tydzień przy weekendzie będę musiał to ogarnąć. Jak ramiona ustawie kilka ząbków w dół, wówczas jedno pióro zahacza o drugie. Wcześniej takiego problemu nie było ??♂️ Edytowane 2 Lutego 2023 przez kaman
kaman Opublikowano 3 Lutego 2023 Opublikowano 3 Lutego 2023 No właśnie coś mi nie pasowało w mechanizmie podczas składania ale było już późno i chciałem jak najszybciej skończyć więc nie sprawdzałem czy na pewno dobrze jest ustawiony. Jak widać pośpiech nie jest wskazany, będę musiał znowu przy tym pogrzebać... Mam nadzieje, że tym razem uporam się z tym szybciej
Langista Opublikowano 11 Lutego 2023 Opublikowano 11 Lutego 2023 (edytowane) Panowie, mam dylemat odnośnie odmy. Kupić najtańszy Hans Preis i potem wymienić na Ori, czy od razu Vaico i też będzie dobre? Edytowane 11 Lutego 2023 przez Langista
kaman Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) Korzysta ktoś z Was radia 2din na Androidzie? Rozmyślam nad wymianą RNS-E na Androida + koniecznie modem pod kartę SIM z internetem. Poleci ktoś sprawdzone radio i modem aby wszystko prawidłowo ze sobą współgrało? Koniecznie radio obsługujące multifunkcję z kierownicy i żeby nie muliło na Yanosiku / mapach Google / Youtubie. EDIT: Oczywiście super byłoby gdyby radio było P&P w miejscu RNS-E. Bez rzeźbienia aby tylne głośniki grały etc. Nie mam Bose, standard Audi siedzi Edytowane 16 Marca 2023 przez kaman
kosik25 Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 3 godziny temu, kaman napisał(a): Korzysta ktoś z Was radia 2din na Androidzie? Rozmyślam nad wymianą RNS-E na Androida + koniecznie modem pod kartę SIM z internetem. Poleci ktoś sprawdzone radio i modem aby wszystko prawidłowo ze sobą współgrało? Koniecznie radio obsługujące multifunkcję z kierownicy i żeby nie muliło na Yanosiku / mapach Google / Youtubie. EDIT: Oczywiście super byłoby gdyby radio było P&P w miejscu RNS-E. Bez rzeźbienia aby tylne głośniki grały etc. Nie mam Bose, standard Audi siedzi Każde będzie pasować. Bierz te 4gb (około 1.6k) 1
kaman Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 (edytowane) Panowie ostatnio mam jakiegoś pecha… Spotkał się ktoś z Was żeby RNS-E ciągnął prąd z aku? Elektryk stwierdził ze to radio, po jego odłączeniu po 2 dniach samochód odpalił bez problemu. Podłączył radio, odłączył jeden kabel od BT żeby upewnić się ze to nie moduł i… samochód po 2 dniach już nie odpalił ?♂️ Myślicie żeby jeszcze gdzieś pogrzebać żeby coś wykluczyć czy trzeba inwestować w nowe radio i nie ma innego wyjścia? Chciałem przejść na Androida, ale ponoć dźwięk jest gorszy, a że mam możliwość kupna RNS-E w mojej okolicy to chyba wybór pozostaje tylko jeden… ? Edit. Nieaktualne. Problem robił jednak moduł BT - po wypięciu go na dobre radio po chwili wyłącza się i nie ciągnie prądu. Przy podpiętym module RNS-E cały czas pracował i ciągnął prąd. Edytowane 31 Marca 2023 przez kaman
jaras99 Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 ktoś może potwierdzić czy wejdzie w miejsce koła zapasowego alufelga z oponą 235/45/17. Aktualnie mam stalową 15stke 205/60/15 ale ze względu na hebel 320 przód muszę wymienić.
george Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 49 minut temu, jaras99 napisał(a): ktoś może potwierdzić czy wejdzie w miejsce koła zapasowego alufelga z oponą 235/45/17 Wejdzie. 1
morelo Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 Cześć Panowie proszę o doradztwo jestem w trakcie przekładki ośki na Quattro zestaw mam z A4 B7 kupiłem pompę o taką Pompa paliwa DW65v DeatschWerks (265lph), Audi, VW 1.8 Turbo AWD / Golf R32 V6 MK4/MK5 USA-DW-9-655-1025 - Fmic.pl FMIC.PL i niestety nie pasuje. Proszę mi doradzić jaka pompa wejdzie w oryginalny kosz i tak żeby uciągło to 430km lub jak i inny kosz spasuje do tej pompy co już kupiłem. A pasuje do zbiornika z B7 Dodam że pompa DW jest o wiele większa od tej seryjnej.
_małyTM_ Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 Rs3/ttrs jak kojarzę jakaś furka ze wschodu miała zamontowaną dw montowali jak kojarzę ziomale „gr” albo „usa”
morelo Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 18 minut temu, _małyTM_ napisał(a): Rs3/ttrs jak kojarzę jakaś furka ze wschodu miała zamontowaną dw montowali jak kojarzę ziomale „gr” albo „usa” Mirek sam wkład pompa czy cały kosz?
Rekomendowane odpowiedzi