Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5/B6/B7] Modyfikacje 1.8T - Pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koszty transportu

zresztą nr jest to podzwoń i popytaj przy okazji, czy nie ogarną czegoś pod czujnik ciśnienia :decayed:

• Odpowiedzi 7,5 tys.
  • Wyświetleń 783,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dorezać lub zrobić swap na starsze 1.8 te :grin:

Co z wielkością jeżeli chodzi o ostatnio modne k03S? lepiej będzie wrzucić 180?

14tka ponoć daje tyle co 2xSMIC w BEXie, a w BEXie jest K03s... Więc 14tka styknie.

Opublikowano

BEX ma tylko 190 i pod to ma dopasowany icek :whistling: chyba lepiej wziąć większy tylko trzeba powalczyć ze zderzakiem :kwasny:

Opublikowano

bex na koksie sie juz gotuje pewnie i te 2 icki g daja :decayed:

Opublikowano

Z belką raczej... kiedys ktoś tu na forumie pokazywał jak belkę podciął... Jak znajdę, to wrzucę.

---------- Post dopisany at 21:07 ---------- Poprzedni post napisany at 21:02 ----------

BEX ma tylko 190 i pod to ma dopasowany icek :whistling: chyba lepiej wziąć większy tylko trzeba powalczyć ze zderzakiem :kwasny:

Mam fotę, dzieło kolegi Kowi87:

belka.jpg

Opublikowano

belka.. zderzak.. jeden kij, bez rzeźby jak widać nie wejdzie. A zderzak do belki jest chyba zgrzewany i później się to tak nie będzie trzymać.

Niby większa pojemność układu ale efektywnie chłodzi połowa bo reszta schowana przed wiatrem :kwasny: Laga większego nie będzie?

Opublikowano

Belka jest zgrzewana, ale w starszych autach zazwyczaj te zgrzewy mają już "luzy". Ja mocowałem belkę na małe wkręty i trzyma pięknie.

Opublikowano

aluminium bardzo ladnie oddaje cieplo, wystarczy kawalek odslonietego icka aby caly radiator sie mogl dosyc efektywnie wychlodzic

Opublikowano

W sumie powinno się to dać przyciąć bez wypinania z belki.. co z lagiem? nic się nie zmieni? :decayed:

Opublikowano

chetnie bym sie przekonal czy pojemnosc ukladu zwieksza sie tak dramatycznie ze wyczuwa sie laga na wiekszym ic w porownaniu do seryjnego

nie zdziwilbym sie jakby sredniej wielkosci fmic mial taką samą pojemność jak seryjny + rura która stanowi też wzmocnienie przedniego pasa

Opublikowano
belka.. zderzak.. jeden kij, bez rzeźby jak widać nie wejdzie. A zderzak do belki jest chyba zgrzewany i później się to tak nie będzie trzymać.

Niby większa pojemność układu ale efektywnie chłodzi połowa bo reszta schowana przed wiatrem :kwasny: Laga większego nie będzie?

Ponoć ktoś (najstarsi uzytkownicy forum) robił jakies tam pomiary ze zderzakiem i bez jeśli chodzi o właściwości FMIC iiii różnicy nie było... zresztą pioteros juz napisał jak to wyglada.

Opublikowano

Dorwałem FMICa 600x220x40 tyle że jest na 50mm średnicę dolotu, a z tego co pamiętam chyba ori jest fi 60? Mam dojście do kształtek ale nie do coolerów, rezać na 50mm czy odpuścić temat?

Opublikowano

Wyjscie z turbo jest ~50mm, przepustnica okolice 60mm. Smialo rezaj 50mm

Opublikowano

hmm litr powietrza waży 1.2 gr moje auto ma przy 2k rmp 48 gr/s czyli w sekunde przepcha 40 litrów powietrza.. 1.5 metra rurki fi 50 ma pojemność ~12 L + FMIC 180mm 6,4L (o ile nie liczyc powierzchni zajmowanej przez zeberka, objetosc pustego) generalnie wychodzi na to ze uklad napelnia się dosc szybko (pomijajac ciśnienie powietrza w obliczeniach) i nie powinno byc zbyt wielkiego laga.. ale moge sie mylic w obliczeniach.. jest rano :D

Dla porownania FMIC 550x140x65 = 5L pojemnosci

Opublikowano

pytanie podstawowe: czy 140 wystarczy do k03s czy lepiej isc w 180 jesli chodzi o wydajnosc chlodzenia? nie chce rzezbic belki. jaka pojemnosc ma ori smic?

no i jeszcze pozostaje pytanie do booster czy jego oferta obejmuje flansz na map sensor.

Opublikowano

imhotet totalnie ci sie pomylilo i wlasnie w gruncie rzeczy o to mi chodzi, przeciez nie mozesz policzyc pojemnosci icka o tak o z wymiarow bo on nie jest pełny, jest z zbudowany tylko z cienkich rureczek w ktorych jest pojemnosc, i piórek pomiedzy nimi ktore tylko oddaja cieplo ale nie napelniaja sie

wiec taki pozorny 5L cooler może ma 1 maks 2 L pojemności faktycznej, najlepiej to sprawdzic zalewając takiego icka wodą a potem przelać zawartość do jakiejś miarki czy tam 2L butelki po napoju i wtdy oszacować mniejwiecej ile wlazło wody

Opublikowano
pytanie podstawowe: czy 140 wystarczy do k03s czy lepiej isc w 180 jesli chodzi o wydajnosc chlodzenia? nie chce rzezbic belki. jaka pojemnosc ma ori smic?

no i jeszcze pozostaje pytanie do booster czy jego oferta obejmuje flansz na map sensor.

14-stka styknie pod k03s bez problemu a belkę i tak trzeba podciąć

Opublikowano
imhotet totalnie ci sie pomylilo i wlasnie w gruncie rzeczy o to mi chodzi, przeciez nie mozesz policzyc pojemnosci icka o tak o z wymiarow bo on nie jest pełny, jest z zbudowany tylko z cienkich rureczek w ktorych jest pojemnosc, i piórek pomiedzy nimi ktore tylko oddaja cieplo ale nie napelniaja sie

wiec taki pozorny 5L cooler może ma 1 maks 2 L pojemności faktycznej, najlepiej to sprawdzic zalewając takiego icka wodą a potem przelać zawartość do jakiejś miarki czy tam 2L butelki po napoju i wtdy oszacować mniejwiecej ile wlazło wody

no wlasnie mówilem ze pomijam to ze w srodku są zeberka ;) nie ma ktos k03s i fmic 140 zeby sie przejechac i pokazac loga z temperatura ?:) moze to zakonczylo by rozwazania na temat rozmiaru IC..

Opublikowano

do turbobenzyny +/- 200km jepiej dac 18tke

alu orurowania tez spawamy, bo ktos cos tam pisal wczesniej o tym

Opublikowano

Panowie przymierzam sie do zakupu coolera do B6 znalazłem kilka na ebay

Audi A4 1 8 Turbo 20V 2001 B6 Alloy Front Mount Intercooler KIT Fmic | eBay

Fmic Audi A4 B6 1 8T 20V Passat Turbo Intercooler KIT | eBay

czy będą dobre do b6-ktory z nich będzie lepszy?