RALF76 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 ponad 10 lat jeżdżę na motulu w 3 autach - a4b6, a4 b8 i Q5 - zawsze kupuje olej u oficjalnego dystrybutora w żadnym nie są zauważalne ubytki oleju od wymiany do wymiany czyli jakieś 10-12 tys km b6 na motulu ma przejechane przez 10 lat ponad 140 tys km i silnik pracuje świetnie.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
androv Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ja leje Liqui Moly Top Tec 4200 5W30,w poprzednich autach też lałem Liqui Moly i nigdy nie miałem problemu oczywiście max 12 tyś km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzagu Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Witam, czy LIQUI MOLY TOP TEC 4200 5W30 5L będzie odpowiedni do audi z 2009r 2.0 170KM? Wszędzie w aukcjach piszą że to do silników do 2006r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyciek8 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Witam serdecznie ! Zbliża mi się wymiana oleju i mam lekkie zakłopotanie, a bardziej zdziwienie. Audi A4 B8 2013 r. 2.0 diesel 177 PS silnik cglc. Obecnie w silniku zalany jest olej valvoline 0-W40 SYN Power. Wchodząc na stronę producentów olejów zalecają 5W-30. Zalać więc 5-W30 ? Wykonać płukankę ? Wybrać produkt valvoline zgodny z normą do tego silnika ? Bardziej skłaniam się do firmy RAVENOL. Proszę o wskazówkę co z tym fantem zrobić żebym nie popełnił głupoty . Pozdrawiam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Daj cokolwiek 5w40 z normą C3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyciek8 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 1 minutę temu, Dev napisał: Daj cokolwiek 5w40 z normą C3 Zalać bezpośrednio , czy przed tym robić jakoś płukankę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedenastka Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 zalać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shocknage Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Ja od zawsze lałem ten olej i wymieniałem co 10k km. Ostatnio mechanik wlał mi Valvoline i w sumie nie czuje żadnej różnicy w dźwięku, ani kultury pracy. Też jestem zdania, aby nie lać byle czego i pilnować wymian co 10 tys km a będzie git. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berserker Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Ostatnio na autostradzie zapaliła mi się kontrolka oleju i dolałem litr. Olej wcześniej ktoś inny wymieniał co 30 tys. - Castrol Long Life 5w30. Czy to może być przyczyna ubytku? Można zalać jakiś inny/ inne parametry żeby mniej ubywało? Silnik niby w dobrym stanie, ale od czego taki ubytek a przejechane 5 tys. od ostatniej wymiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedenastka Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 mannol dpf 5 litrów za 80 nie przepłacajcie za marketing i ściemę złodziejskich firm x2 x3; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lunatyk Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Panowie może ktoś doradzi w temacie oleju. Do tej pory używałem oryginalnego Audi 5w30 czyli to był Castrol a teraz oficjalnie audi zrezygnowało z dostaw od Castrola i przerzucili się na Shell zmieniając na 0w30. Oczywiście jest pismo oficjalne że Audi zaleca zmianę ale zastanawia mnie fakt przy samochodach które już mają po 300 i więcej przebiegu czy to jest dobra zmiana :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blachu Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Lunatyk Możesz śmiało lać tego ori 0w30. Oprócz tego możesz zalać np Eurol Syntence FS 0W30 lub Ravenol VSW 0W30. Zmiana na 0w30 to dobra zmiana - lepsza ochrona silnika zimą, po rozruchu. Krótko mówiąc 0w30 to lepsze oliwy niż te 5w30 patrząc na parametry, skład i pakiet dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andreej Opublikowano 29 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Penrite ENVIRO C3 5W30 czy Motul 8100 X-Clean+ C3 ? a może Liqui Moly Top Tec 4200 5W30 z dwusiarczkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raqu43 Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) no dobra, teraz ja. Audi A4 B9 , 2.0 TDI CR , 150 km , DEUA, 2016 , przebieg 40.000 .... szukam dobrej oliwy 5w30....castrol raczej odpada, widze , że serwis audi zalewa mi taka oliwą . slyszeliscie o takim czyms ? zapodajcie cos dobrego jak to lipa. Edytowane 1 Listopada 2020 przez raqu43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Tutaj w ASO, w którym serwisuje moje auta ten olej zalewają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raqu43 Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 14 godzin temu, Muskel1 napisał: Tutaj w ASO, w którym serwisuje moje auta ten olej zalewają. ok , dzieki za info. dobry ten olej ? lać to i nie zawracać sobie głowy motulem albo mannolem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Myślę, że obojętnie jaki olej, który spełnia wymogi producenta dla danej jednostki jest dobry. Ważne jest by nie jeździć na nim 30kkm tak jak ASO to robi. Ja wymieniam max. co 15kkm. Ostatnio się prawie wykłócałem w ASO, bo mi gość wmawiał, no ale nie ma potrzeby bo to Long Life. Upierałem, się na swoim, że ma wymienić i mnie nie interesuje, że Long Life Edytowane 1 Listopada 2020 przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) ja wymieniam co 3 i spuszczam syf Edytowane 1 Listopada 2020 przez Dev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 1 godzinę temu, Dev napisał: ja wymieniam co 3 i spuszczam syf No to już luksus. Jakbym miał jak samemu najchętniej też bym tak robił ale w warsztacie koszta Cię zjedzą. Nie mam kanału ani podnośnika jak w warsztacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedenastka Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 6 godzin temu, raqu43 napisał: ok , dzieki za info. dobry ten olej ? lać to i nie zawracać sobie głowy motulem albo mannolem ? motulem nie zawracaj, mannol 3x tanszy a to samo ; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi