Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Koncentrat czy płyn ? wymiana G12 G13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie; układ chłodzenia odprowadza ciepło. Najlepszą "substancją " do tego jest woda.Wiadomo dlaczego na wodzie nie jeździmy, korozja , temp zamarzania itp. Koncentrat ma bardzo dobre właściwości przeciw zamarzające ale sam koncentrat bardzo słabo odprowadza ciepło. Najlepszym rozwiązanie jest połączenie wody z koncentratem w odpowiednich proporcjach. Taki kompromis pozwoli odprowadzić ciepło z silnika i spokojnie eksploatować auto w temp ujemnych.

Opublikowano

No to Ci powiem ze kazde moje auto jezdzi tylko i wyłącznie na koncentracie, na niczym innym i spisuje sie doskonalne.

Opublikowano

Dokładnie, na koncentracie szybciej zamarznie niż na rozrobionym koncentracie z woda destylowana :)

Opublikowano

Zamarzanie to jedno a odprowadzanie ciepła z silnika to drugie. Każdy ma prawo w swoim samochodzie jeździć na czym chce , :)

Edytowane przez peem

Opublikowano

Mam zalane koncentratem i tak w lecie jak i w zimie nie było żadnych problemów z temperaturą.

Opublikowano

przecież w internecie są wszystkie informacje. tu sensowny opis składu i działania płynu. głupotą jest jeźdźenie na samym koncentracie

http://motofocus.pl/technika/11516/plyn-w-ukladzie-chlodzenia-wiecej-niz-ochrona-przed-zamarzaniem

fragment: "Uwaga: Nigdy nie należy stosować nierozcieńczonego, czystego płynu niezamarzającego, ponieważ zamarza już w temperaturze ok. -16° C i bardzo źle odprowadza ciepło..."

Edytowane przez mariuszbyd

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam szykuje się do wymiany termostatu i przy okazji chce wymienić płyn kupiłem koncentrat g13 bo w sklepie facet powiedział że to to samo co g12 a g12 juz nie produkują i pytanie moje czy moge cały układ zalac tym g13? (wiadomo rozrobiony z woda nie sam koncentrat)

Opublikowano

Ja używam tylko płynu żadnego koncentratu:)

Opublikowano

kupiłem koncentrat g13 bo w sklepie facet powiedział że to to samo co g12 a g12 juz nie produkują

Jakoś bez problemu ostatnio kupiłem G12 Hepu.

Co do płynu, lepiej i taniej kupić koncentrat :)

Opublikowano

Tak sobie czytam i przypomniałem sobie że po zakupie samochodu wymieniałem termostat i gość w sklepie zamiast Febi G12 sprzedał mi ten Febi 2374-żółty bo powiedział że ten jest nowszy i zastępuje G12 :facepalm: Zalałem tym, na szczęście szybko się zorientowałem w tragicznej pomyłce ( cytat z powyżej zamieszczonego linku: "wszystkie płyny niezamarzające febi są ze sobą mieszalne. Jedynym wyjątkiem jest czerwony płyn niezamarzający, którego nie wolno mieszać z płynem niebieskim (febi nr 01089) i żółtym (febi nr 02374)!") i po tygodniu przy okazji wymiany rozrządu kazałem mechanikowi spuścić ten zółty jak najdokładniej, przepłukać i zalać jak ma być G12. Nie wiem jak dokładnie to zrobił ale płyn na szczęście ma kolor taki jak koncentrat G12 bo z tego co czytałem po zmieszaniu z niewłaściwym robi się brązowy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mozna mieszac rozowy płyn( nie wiem jakiej marki, podczas kupna auta juz byl taki zalany) z zielonym kulerem?

Opublikowano

Jeśli chodzi o mnie, to kupiłbym ori koncentrat i zalał wodą destylowaną

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie koncentrat Hepu + woda destylowana

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja ostatnio wymieniałem płyn chłodniczy właśnie na koncentrat (FEBI) do zmieszania z wodą destylowaną i używałem koncentratu także w innym moich autach

Opublikowano

Pytanie, czy mogę płyn G12 zmieszać ze zwykłym różowym borygo np z tesco? I czy ktoś jeździ na takim?

Opublikowano

Raczej nie polecałbym. Butelka koncentratu 1,5 L G12 ok 25 zł = 3 litry płynu. Wiec nie wiem po co kombinować z borygo? Chyba że masz częste ubytki :P

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Borygo to można do dużego fiata lać.

Opinia w stylu "jedna pani drugiej pani" ...... masz jakieś argumenty na poparcie swojej teorii ?

Aktualnie wszelkiej maści płyny do chłodnic to jedna blać

Pytanie, czy mogę płyn G12 zmieszać ze zwykłym różowym borygo np z tesco? I czy ktoś jeździ na takim?

Ja mam taką mieszankę. Po wymianie termostatu dolałem różowe Borygo i nie widzę żadnych skutków ubocznych

Różowe Borygo Premium w karcie produktu ma dopuszczenie Audi. Oczywiście tak jak Koledzy piszą pozostaje kwestia ceny, bo koncentrat plus woda wyjdzie taniej ;)

Edytowane przez COXymoX

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

a ktoś się orientuje ile płynu do 3.0 asn wchodzi??

Opublikowano

Siemka.

Skończył mi się termostat i chciał bym go wymienić (przy okazji płyn G12+).

Na forum jest sporo opisów więc zdecydowałem się to zrobić samodzielnie w garażu (bez kanału).

Zostało zakupienie części i płynu.

Płyn jeszcze się zastanawiam czy w ASO czy może gdzieś na jakichś ipartsach albo alledrogo.

Termostat natomiast chciał bym zakupić w ASO. Który polecacie w Warszawie?

Pozdro.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a jak mam zbiorniczek już od kamienia taki rudy , to czym zalać żeby kamień puścił przed zalaniem zbiorniczka i odpowietrzeniu ?