andr3i Opublikowano 28 Listopada 2013 Opublikowano 28 Listopada 2013 witam ile niuta do dokrecenia srub w kolach?
Fido Opublikowano 28 Listopada 2013 Opublikowano 28 Listopada 2013 Nigdy nie używałem do tego klucza dynamometrycznego. Jakoś do tej pory nic nie przeciągnąłem ani się nie odkręciło.
Han Solo Opublikowano 28 Listopada 2013 Opublikowano 28 Listopada 2013 Na oko, ale z głową Od zawsze tak robię i jak na razie nie zgubiłem koła ani nie mam problemów z odkręceniem
jacek70 Opublikowano 28 Listopada 2013 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dokładnie takie pytanie zadałem wulkanizatorowi i odpowiedź padła 110 .
egon_81 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Opublikowano 2 Grudnia 2013 chyba zacznę do wulkanizatorów wozić ze sobą klucz dynam. To jest jakiś obłęd poprzedni już mi mocno dokręcał kółka pneumatycznym ale ostatnia, poważna firma wulk. mi tak dokręciła, że 2 metrową rurą odkręcałem ledwo kółka po 3 dniach!!! poważny klucz mi się powyginał. Normalnie szok. U Was też tak dokręcają?
.Pablo. Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 U mnie nie dokręcają dynamometrem tylko pneumatem czy mocno to nie wiem mam dobry klucz do kół zawsze dawał radę ale na pewno mocniej dokręcają niż powinno być. Z dwu metrową rurą to lekka przesada.
Fido Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Byłem na zmianie ostatnio i dokręcali pneumatykiem ustawionym na minimum. Potem zwykły klucz i ręcznie dociągali każdą śrubę z wyczuciem.
Szarik Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 U mnie tak dokręcili ze jak pózniej zmieniałem koła to urwałem klucz.Jesli wiedzą jak i czym dokręcac do dlaczego tak nie robią
egon_81 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Wiem czemu tak robią. Powoli wszyscy, wszystko mają w d*pie. Niedługo wszystko samemu będzie trzeba robić. Byle skasować, dokręcić na całą epę żeby ino się nie odkręciło aby odszkodowania czasem nie płacić. Nastają chore czasy. Taka niestety jest prawda Panowie.
novwy Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Omijajcie z daleka takich wulkanizatorów albo po prostu może uświadomić 'fachowca' żeby nie dopier/dalał pneumatem ile się da czyli do końca tylko poinformować proszę dociągnąć kluczem dynamometryczny, klient ma zawsze racje płacisz żądasz. Później życzę powodzenia w drodze zwykłym kluczem do kół odkręcić koło przy kapciu
Andrzej07 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ogólnie to pneumatyk tylko do "lekkiego" dokrecenia a następnie dynamometryczmy klucz według marki, rodzaju felgi nic innego bo jeden z drugim Panem Zdzisiem doyebią na maxa pneumatykiem a Ty pózniej walcz. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Biszczan Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ostatnio byłem na przekładce na zimówki i goście mieli problem z odkręceniem (za mocno dokręciłem "na oko" wiosną gdy zmieniałem na letnie), ale dali radę. Przy dokręcaniu najpierw użyli klucza pneumatycznego, a następnie dynamometrycznego ( nie zapytałem jaki był ustawiony moment).
Fido Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 A używacie smaru miedzianego ? Bo jak na sucho dokręcacie to faktycznie potem wielki problem z ich ruszeniem.
Han Solo Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ja smaruję też stożki śruby miedzią delikatnie. Kiedyś znajomy powiedział mi, że się odkręcą :banan:
novwy Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Osobiście jeszcze nie miałem problemu aby odkręcić śruby kół jak sam dokręcałem i tak jak mówicie odrobina (kropelka) oleju na gwint lub jakiś inny preparat smarujący.
j4s2c2vr Opublikowano 11 Grudnia 2013 Opublikowano 11 Grudnia 2013 120Nm będzie ok... ja wymieniam sam i dokręcam pneumatem tak na "pół-gwizdka", a później ręcznie na wyczucie... u szpeców spotkałem się i z dokręcaniem odpowiednim momentem ale i niektórzy dokręcają pneumatem do oporu, tam już nie jeżdżę a sam zaczynam się rozglądać za jakimś przystępnym cenowo i nie badziewnym kluczem dynamometrycznym, żeby samemu momenty łapać :]
Rekomendowane odpowiedzi