Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawieszenie 1BA vs 1BE vs 1BV w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK, dzięki bardzo za pomoc !!!
A przy okazji, masz jakąś inną tabelę kolorów sprężyn, w której to znalazłeś, bo ta powyżej nie ma takich kolorów jak u mnie ?!

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano
W dniu 22.06.2020 o 19:31, Dev napisał:

Zapomniałeś o 1BL i 1BD

Więc jak to będzie w końcu z tym 1BL? jakie jest obniżenie, bo znalazłem różne info.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim,

Mam prośbę odnośnie pomocy doboru tylnych sprężyn. Pacjent: 

Auto: A4 B8 2012
Nadwozie: SEDAN
Silnik : CJEB
Skrzynia: Manual
Kategoria wagowa osi przedniej: 0JE
Kategoria wagowa osi tylnej: 0YE
Zawieszenie: 1BA

Według Vinu tylne sprężyny mają nr 8K0 511 115 DC. Natomiast mogę kupić coś z zakresu: 8K0 511 115 DE / DG / DH, co odpowiada klasom wagowym: 0YG / 0YJ / 0YK.

Przy którym wariancie auto siądzie niżej względem oryginału? 

Opublikowano

Wszystkie zaproponowane klasy są wyższe od twojej, także auto nie siądzie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Pawmichtim napisał:

Wszystkie zaproponowane klasy są wyższe od twojej, także auto nie siądzie. 

Dzięki za odpowiedź. 

Czyli co pójdzie w górę? Z tych trzech te z najniższą klasą wagową są wyższe o jakieś 3-4mm od pozostałej dwójki z wyższą klasą wagową. Mówię tu o zamiennikach firmy Sachs. 

Wysokość i indeks:

994 374 - 378mm - 0YG

994 376 - 374mm - 0YJ

994 377 - 375mm - 0YK

Myślałem założyć te 994 376 (4 klasy wyżej) z racji tego, że są najniższe, ale wychodzi na to, że się mylę w tej kwestii? 

Edytowane przez joker13

Opublikowano

Zakładanie sprężyn z niższą wagą klasową celem obniżenia to zła droga. W najgorszym przypadku pękną ci sprężyy jak doładujesz auto i na jakimś garbie na drodze. To tak jakby z wagą ciała 100 kg skakać na  bungge z liną do 80kg. Jak chcesz obniżyć to kup niższe sprężyny ale z odpowiednią wagą klasową. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał:

Zakładanie sprężyn z niższą wagą klasową celem obniżenia to zła droga. W najgorszym przypadku pękną ci sprężyy jak doładujesz auto i na jakimś garbie na drodze. To tak jakby z wagą ciała 100 kg skakać na  bungge z liną do 80kg. Jak chcesz obniżyć to kup niższe sprężyny ale odpowiednie do wagą klasową. 

W moim przypadku akurat wchodzą w grę sprężyny z wyższej klasy wagowej, ale według Sachsa niższe od tych z moją klasą wagową. 

Opublikowano

Wyższa waga klasowa też nie jest idealnym rozwiązaniem bo komfort jazdy na tym ucierpi. 

Opublikowano

Ok, dzięki za pomoc. W takim razie biorę te najbliżej mojej klasy wagowej. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czy do 1BV jest jakaś alternatywa oprócz ORI Sahs - 750zł lub BILSTEIN 24-145985 - 600zł ? Wiem gwint ale nie chce bo się już na gwintach najeździłem w poprzednich dwóch autach. Szukam po sklepach ale nic innego nie znajduje :( 

Opublikowano

Witajcie . Mam zawieszenie 1BE, ale mam pytanie, czy górne gumowe mocowanie sprężyny jest takie same jak w 1BA?

Screenshot_20200828-081700_eBay.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 28.08.2020 o 10:30, pioneer1000 napisał:

Witajcie . Mam zawieszenie 1BE, ale mam pytanie, czy górne gumowe mocowanie sprężyny jest takie same jak w 1BA?

Screenshot_20200828-081700_eBay.jpg

Tak

Opublikowano
W dniu ‎27‎.‎08‎.‎2020 o 19:43, kaktusr napisał:

Panowie czy do 1BV jest jakaś alternatywa oprócz ORI Sahs - 750zł lub BILSTEIN 24-145985 - 600zł ? Wiem gwint ale nie chce bo się już na gwintach najeździłem w poprzednich dwóch autach. Szukam po sklepach ale nic innego nie znajduje :( 

Pisz pw znajdzi się coś:hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,mam pytanie na naklejce w bagażniku jest napisane ze mam zawieszenie 1BV ale jak sprawdzić czy faktycznie tak jest ? Może poprzedni właściciel coś zmienił.Pytam ponieważ nie mam porównania do i niej b8 a jest dość sztywno.Kolo jakie jest założone to 235/35/19 8,5j może zmiana wysokości opony coś pomoże ? 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zaias 1BV to zawias S-Line, powinny być czerwone amory. 

Opublikowano

sprężyny, wahacz, stabilizator.

tutaj możesz sobie sprawdzić numery...

AUDI.7ZAP.COM

wahacz nosny<br/>drazek prowadzacy<br/>zwrotnica (obudowa łożyska)<br/>stabilizator<br/>D >> - 02.11.2009 Audi A4/Avant (A4) 2009 rok Audi EUROPA 407000 części zamienne

Edytowane przez GreGoriO

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanie do wszystkich kolegow ktorzy moga mi doradzic albo juz posiadaja taki zestaw na felach:eusathink:

Mam zawieszenie 1BV i interesuja mnie ROTORY 19" nie wiem ile maja miec ET oraz J no i nawazniejsze

jaki rozmiar opon?No i zeby oczywiscie nie ocieralo przy pelnym zaladunku osob.:whistling:

prosze o pomoc w dobrej poradzie :eusathink:

Edytowane przez mamnadzieje

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 20.12.2020 o 19:28, mamnadzieje napisał:

Pytanie do wszystkich kolegow ktorzy moga mi doradzic albo juz posiadaja taki zestaw na felach:eusathink:

Mam zawieszenie 1BV i interesuja mnie ROTORY 19" nie wiem ile maja miec ET oraz J no i nawazniejsze

jaki rozmiar opon?No i zeby oczywiscie nie ocieralo przy pelnym zaladunku osob.:whistling:

Mam 1BV i ori rotory z oponami 255x35x19

et nie wiem musiałbym zobaczyć chyba powinno być ba feldze 

Opublikowano
W dniu 20.12.2020 o 19:28, mamnadzieje napisał:

et 43 8,5J/ 19 oryginalny rozmiar rotora z a4 i opona conti 255/35/19 tak to wyglada na zawiasie 1be z przodu od rantu opony 0,5cm z tyłu około 1cm.

Też sie zastanawiałem nad rotorem z a5 ale trzeba by kombinować z oponami.

20210313_101425.jpg

20210313_101441.jpg

20210313_101824.jpg

20210313_101837.jpg

20210311_094627.jpg

Edytowane przez Krzy0