galaxy189 Opublikowano 13 Października 2017 Opublikowano 13 Października 2017 Moge prosić użytkownikow o opinie takiego audi z napedem quattro ?
piotrsob1 Opublikowano 13 Października 2017 Opublikowano 13 Października 2017 Jedyny duży minus to ok. litra większe zużycie paliwa od ośki, a poza tym to same plusy Na mokrym czy po śniegu jazda czterołapem to bajka
black4 Opublikowano 13 Października 2017 Opublikowano 13 Października 2017 Witaj, Plusy w stosunku do napędu ma 1 oś to lepsza trakcja w każdych warunkach, zdecydowanie lepsza przyczepność i prowadzenie w zakręcie. Z minusów oprócz minimalnie większego zużycia paliwa też pewnie minimalnie gorsze hamowanie (w końcu napęd 4x4) swoje waży ;D Ale plusy zdecydowanie przysłaniają minusy ;D Pozdrawiam
peter251 Opublikowano 13 Października 2017 Opublikowano 13 Października 2017 Tak, jak koledzy wyżej piszą, a szczególnie zdecydowanie lepsza przyczepność przy wjeździe na stroma górkę.
ecobuda Opublikowano 13 Października 2017 Opublikowano 13 Października 2017 Chociaż sam jeżdżę ośką to moim zdaniem jak audi to tylko quatro. Mieszkam w górach i często zimą ubolewam że moje tylne koła się tylko toczą za mną a nie pchają mnie do przodu[emoji2][emoji2][emoji2]. Polecam filmiki z YouTube z audi quatro w roli głównej.Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
--Rafcio-- Opublikowano 13 Października 2017 Opublikowano 13 Października 2017 Tamtej zimy wyciągałem Passata z rowu, pod śniegiem miałem lód i poszedł bez najmniejszego problemu, naprawdę coś fajnego.
muunv Opublikowano 14 Października 2017 Opublikowano 14 Października 2017 Przyklad z przed wczorajszej nocy. Brat utknal Transitem dosyc dlugim w glebokim rowie przy obwodnicy. Zanim dojechalem probowal go wyciagnac gosc jakims autem z napedem 4x4 ale nie dal rady. Ja z moim OOOO zrobilismy to w moment, a wszyscy zdziwieni - jak?! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wojtas.bb Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Z minusów dodam że gorsze przyśpieszenie w zakresie od 100km/h w góre.
mlodziak22 Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Z minusów dodam że gorsze przyśpieszenie w zakresie od 100km/h w góre. To prawda. Nie tak dawno na tym forum wyczytałem od sioferów, że quattro w takich 1.9 tdi lub 2.0tdi to wgl nie porozumienie,ze powinno być tylko w takich od 200ps. Szału nie ma, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z quattro. Wcześniej miałem avf ośke , a teraz Q. Wiadomo jakie następne będzie Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
piotrsob1 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 16 godzin temu, mlodziak22 napisał: To prawda. Nie tak dawno na tym forum wyczytałem od sioferów, że quattro w takich 1.9 tdi lub 2.0tdi to wgl nie porozumienie,ze powinno być tylko w takich od 200ps. Nieporozumieniem to jest powtarzanie takich głupot ?
muunv Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Nieporozumieniem to jest powtarzanie takich głupot [emoji38] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
YoGi1984 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 dokładnie, powielana głupota co do Q:) a znów co do spalania to prawda, ale też nie ma co się dziwić bo Q do ośki jest cięższe z 200kg
piotrsob1 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) 46 minut temu, YoGi1984 napisał: dokładnie, powielana głupota co do Q:) a znów co do spalania to prawda, ale też nie ma co się dziwić bo Q do ośki jest cięższe z 200kg Sam dodatkowy ciężar nie jest najważniejszym powodem zwiększonego spalania, są nimi straty energii w dodatkowych podzespołach przeniesienia napędu , które szczególnie przy większych prędkościach są ok. dwa razy większe niż w ośce .? Edytowane 18 Listopada 2017 przez piotrsob1
YoGi1984 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 zgadza się:) największe straty są niestety na przeniesieniu napędu, jednak Q musi 2x tyle napędzić co ośka + różne przełożenia daje nam efekt końcowy - oczywista oczywistość:D ale tak czy siak za chwilę zacznie się sezon na Q i nie będzie dylematów
piotrsob1 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 No wszystkim których przewiozłem po zaśnieżonej drodze przydały by się pampersy , gdybym się nad nimi w końcu nie zlitował
Wojtas.bb Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 6 godzin temu, YoGi1984 napisał: zgadza się:) największe straty są niestety na przeniesieniu napędu, jednak Q musi 2x tyle napędzić co ośka + różne przełożenia daje nam efekt końcowy - oczywista oczywistość:D ale tak czy siak za chwilę zacznie się sezon na Q i nie będzie dylematów Sezon na Q i ból d*py tych którzy mają napęd na jedno koło z przodu
BartoszBB Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) No zobaczymy jak te moje Q się sprawdzi bo drażni mnie to że B5 po chipie z AFNem robiłem i 1200km na baku a jak przesiadłem się na B7 jestem rozczarowany jeśli chodzi o spalanie... i najgorsze że cały czas mnie to męczy Zobaczymy jak niedługo spadną śniegi czy Q nad spalaniem zwycięży... Dodam jeszcze minus od siebie: -Koszt w przypadku napraw (luzy-torsen) / wymian oleju w napedzie w stosunku do ośki która poprostu tego nie posiada. Edytowane 18 Listopada 2017 przez BartoszBB
jacek70 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Tylko quattro . Mimo większego spalania , mimo gorszych osiągów . ( teoretycznie) to na ośkę bym nie zamienił. A mam porównanie bo miałem.
muunv Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Tylko quattro . Mimo większego spalania , mimo gorszych osiągów . ( teoretycznie) to na ośkę bym nie zamienił. A mam porównanie bo miałem. Jestem tego samego zdania. Mialem jedno i drugie. Tylko Q Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
jacek70 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 8 minut temu, muunv napisał: Jestem tego samego zdania. Mialem jedno i drugie. Tylko Q Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Większość ludzi co wsiedli w quattro to do ośki już nie wsiądą.
Rekomendowane odpowiedzi