AndyN Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam szanowne grono bywalców Chorwacji. Wybieram się w tym roku na Chorwację grupą 6 osób. wszystko ładnie pięknie, ale okazuje się że zgubiłem paszport. Na nic przeszukiwania całej chaty krok po kroku, zakamarek po zakamarku. Paszportu nie mam. W związku z tym kieruję do was zapytanie?? czy da radę dojechać do Chorwacji bez paszportu?? Złożyłem nowy wniosek, wcisnąłem bajer, że chcę w trybie pilnym itd - mam pieczątkę pani Kierownik, lecz niestety termin odbioru 24 sierpień Na pocieszenie za wyrobienie nowego w związku z zagubieniem kara - 420 zł. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to najwięcej problemów za brak paszportu robią na Słowenii. Z góry dzięki za odp Myślę, że bez paszportu nie wjedziesz Chorwacja nie jest jeszcze w Unii. Pitolicie Hipolicie ... Kolega pełnoletni? Dowód osobisty ma? To wjedzie: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23491 Bardziej o Zieloną Karę bym się martwił. Bez niej nie wjedzie np. do BiH, Czarnogóry. Siostrzenica (14 lat) mojej żony też wyrabiała swój pierwszy paszport w tybie pilnym. W ciągu tygodnia już miała. Trzeba się dowiadywać w urzędzie.
arielo Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Dzięki AndyN.. po raz kolejny się okazało, że na forum łatwiej coś znaleźć i dowiedzieć się niż wertując google Straszą mnie, że na Słowenie trzeba mieć paszport. Myślę, że tak mówią, tylko dlatego, że celnicy używają słowa Passport jako mega uniwersalnego w każdym języku a nie dlatego, że koniecznie paszport. Coż mam nadzieję, że się uda, dzięki za wszystkie miejscówki i opcje tras. Pozdrawiam
AndyN Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Słowenia jest w EU: http://pl.wikipedia.org/wiki/Unia_Europejska i ratyfikowała Układ z Schengen: http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen Jechałem przez Słowację i Austrię. Pierwszą granicą z kontrolą graniczną jest granica Słowenia-Chorwacja.
KmK Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 dokładnie, ja wjeżdzałem na dowód, info również z tego forum uzyskałem ale mam jeszcze jedno pytanie, do tej pory jeździłem w okolice Rijeki, Puli, w tym roku mam w planach Sibenic, troche to z innej strony i być może ktoś z Was doradzi jak jechać aby najszybciej dojechać na raz rzecz jasna do tej pory jeździłem czechy,austria,słowenia,chorwacja..
AndyN Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Ja jechałem: Czechy (Cieszyn), Słowacja (autostrady), Austria (autostrady), Słowenia (albo winieta albo kombinowanie z omijaniem płatnych dróg), Chorwacja (autostrady) Będziesz jechał z Krakowa więc odpadają drogi w PL
KmK Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 AndyN , tutaj Kraków faktycznie ma zaletę, dodatkowo mieszkam 7km od obwodnicy więc dodatkowo to ułatwia, a pytam bo jadąc z 2 latkiem chciałbym możliwie szybko się tam dostać myślałem też od drodze przez słowacje i węgry, ale ostatnio jechałem na hungaroring na wyścig i jakoś nie powalił mnie dojazd..
Tedi35 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Wróciłem właśnie z Baska Voda i moge polecić mieszkanko dla 6-7 osób (3 pokoje 2 osobowe +dostawka) i kuchnia wszystkie pokoje z balkonami i klimą oraz własnym wc z prysznicem. Gospodyni Polka. Na parterze i parking do dyspozycji. Do morza około 300m w lini prostej. Trasa była przes Czechy , Austria, Słowenja- bezproblemowo 0 korków. Jak cos proszę pytać to cos podpowiem. Pozdrawiam
menthol Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam, wróciliśmy tydzień temu z wyspy Rab. Jak ktoś lubi spokój z dala od tłumów ( i niestety kawałek od plaż ) to mogę polecić: http://holiday-peric.com/en/index.php trasa z Poznania przez Niemcy, Austrię itp. winiety, tunele i prom trochę kosztuje, ale ponad 1400km w 13h da radę zrobić proponuję nie wracać w weekend, chyba że bocznymi drogami, przez Zagrzeb do Mariboru (jakieś 300km) jechaliśmy prawie 6h a dopiero w DE da się to nadrobić trochę jak ktoś ma pytania to pisać pozdr
KmK Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 jutro wreszcie czas na wakacje jak w tym roku wyglądają ceny winietek/opłat za autostrady ? jadę przez czechy-austrię-słowenie i w chorwacji prawie aż do Splitu, ma ktoś z Was aktualne dane?
akjam Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 Chorwacja ok. 200 Kun za całą autostradkę aż od wjazdu ze Słowenii do samego Splitu... Austria 7,5 Euro tygodniówka... Słowenia 30 Euro - miesięczna, dwutygodnióka 15 Euro... Czechy nie pamiętam dokładnie bo to już miesiąc temu było ale coś około 70 pln. Słowacje omijasz?
KmK Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 akjam , wielkie dzięki co prawda już posprawdzałem, ale lepiej mieć info spradzone jestem z Krk, więc jade na Cieszyn bezpośrednio :>
Tzieland Opublikowano 15 Maja 2011 Opublikowano 15 Maja 2011 ja chyba gdzies sobie pojadę ale jeszcze nie wiem gdzie i kiedy
KIKO80 Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 Myślę O BULGARII W Chorwacji w tamtym roku bylem super.mam kolegę powiedział ze większość miejsc jest zawalona .polecam jeziora plewickie w drodze powrotnej.bylem w Makarskiej.
leewang Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Ja chciałbym się wybrać na Chorwację w tym roku. W sumie 4 osoby. Możecie polecić jakieś miejsca? Czy ciężko znaleźć nocleg w lipcu? Jak z cenami? Gdzie wymienić walutę? Coś blisko morza, dla ekipy w wieku około 25 lat
julo23 Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Mnie namawia kolega i raczej sie skusze. Jade 1 raz, chcemy zarezerwować już noclegi. Miejscowość Brela, 75km od Splitu, przed Makarska.Planujemy wyjazd na początku września. http://maps.google.pl/maps?hl=pl&biw=1366&bih=636&q=brela%20chorwacja&gs_sm=e&gs_upl=968l5131l0l12l11l3l0l0l0l274l1684l0.3.5&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl W Bułgarii ponoć już nie tak fajnie jak w Chorwacji. Niestety nie byłem w żadnym z tych krajów jeszcze.
KIKO80 Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Pojechałem w ciemno ale sie udało.wynajęliśmy apartament 50 e za dobę oczywiście klima itd spotkaliśmy chorwata który ma rodzinkę w okolicy lodzi i to on wiele nam pomogli.jak nie pojadę do BULGARII to nie będę miał porównania.DO wody maks 100 metrow plaze oczywiscie kamieniste
KmK Opublikowano 17 Maja 2011 Opublikowano 17 Maja 2011 Mnie namawia kolega i raczej sie skusze. Jade 1 raz, chcemy zarezerwować już noclegi. Miejscowość Brela, 75km od Splitu, przed Makarska. Planujemy wyjazd na początku września. http://maps.google.pl/maps?hl=pl&biw=1366&bih=636&q=brela%20chorwacja&gs_sm=e&gs_upl=968l5131l0l12l11l3l0l0l0l274l1684l0.3.5&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl W Bułgarii ponoć już nie tak fajnie jak w Chorwacji. Niestety nie byłem w żadnym z tych krajów jeszcze. jak możesz to jedz raczej w sierpniu, wrzesień jest już chłodniejszy, byłem w lipcu w sierpniu i 2 x we wrześniu, mówie z doświadczenia.
fly07 Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Mnie namawia kolega i raczej sie skusze. Jade 1 raz, chcemy zarezerwować już noclegi. Miejscowość Brela, 75km od Splitu, przed Makarska. Planujemy wyjazd na początku września. http://maps.google.pl/maps?hl=pl&biw=1366&bih=636&q=brela%20chorwacja&gs_sm=e&gs_upl=968l5131l0l12l11l3l0l0l0l274l1684l0.3.5&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl W Bułgarii ponoć już nie tak fajnie jak w Chorwacji. Niestety nie byłem w żadnym z tych krajów jeszcze. Bułgarię sobie daruj Chorwacja - taniej, lepszy dojazd, większość kwater prawie na plaży /30-100m/. W Bułgarii głównie oferują pokoje w apartamentach w dużych ośrodkach. Jedziesz nad morze i zasuwasz półgodziny z lux apartamentu do wody. Poza apartamentami z basenem /te są OK/, reszta to kicha - wkraczasz w inny, prawdziwy bułgarski świat z życiem na niskim poziomie. Turysta w B. traktowany jest znacznie gorzej niż w Ch. Jedyny pozytyw to cena rakiji - w sklepie 10zł za 0,7l, ale chorwacka i tak lepsza - do kupienia w każdym podwórku czy na ulicy. W Ch. byłem w tym rejonie gdzie się wybierasz, bardziej na południe m. Podaca - super. Koniecznie zaplanuj wycieczkę do Dubrownika /tylko tak, żeby być na miejscu ok. 6 rano - później ciężko tam znaleźć wolny parking/.
julo23 Opublikowano 19 Maja 2011 Opublikowano 19 Maja 2011 @Kmk, z tym wrześniem mi zabiłeś klina... Chce jechać sie troche wygrzać na słońcu z rodzinką. Może warto przełożyć te 2-3 tyg. wcześniej... Ten termin ustalił znajomy kolegi który już był wcześniej więc liczyłem na jego doświadcznie.
Rekomendowane odpowiedzi