Andrzej K Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Może tak jak pisze Fido w B6 schowek trzyma się tylko na pięciu wkrętach, jednak w B7 są jeszcze dwa wkręty z boku pod dekielkiem. W tym miesiącu naprawiałem swój schowek więc jeszcze pamiętam .
tipmaniak Opublikowano 10 Stycznia 2015 Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Panowie ja też miałem urwany prawy zawias w schowku, a ze posiadam tapicerke w kolorze swing to znaleźć w normalnych pieniądzach schowek w tym kolorze graniczy z cudem ;D Pierwsze podejście było spawanie tego zawiasu ale po 2 otwarciach znów to samo ;/ Wiec się wkurzylem i cały front schowka oderwałem od klapy wkrecilem śrubę i zostało to pospawane kolejny raz a ten front przykleilem na kleju do szyb, pół roku już jeżdżę i wszystko hula jak należy , tylko co 3 miesiące trzeba ten siłownik psikanc; / bo nowy to koszt 100 zł ; ( Edytowane 10 Stycznia 2015 przez tipmaniak
Łukasz 23 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Temat pomijałem i nie brałem go pod uwagę aż do ostatniego piątku był trzask i się schowek wysypał :facepalm: Jutro biorę się za naprawę tego super zawiasu bo już temat prześledziłem cały .
greg2505 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Opublikowano 18 Stycznia 2015 U mnie klejony wytrzymał pół roku ,dzisiaj go pospawałem zobaczymy ile wytrzyma
kasiat Opublikowano 10 Lutego 2015 Opublikowano 10 Lutego 2015 spawanie plastyków daje rade(trzyma jak nowe) ale tylko kiedy spawa plastik ktoś kto się na tym zna a nie jakiś papkać
Robero321 Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Dobrze że DEV tego nie widzi bo koleżanko dostała byś w nagrodę złotą łopate Edytowane 12 Lutego 2015 przez Robero321
Bielun22 Opublikowano 12 Lutego 2015 Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja kupiłem klej dwuskładnikowy do plastiku pattex... i na wieki wieków sklejone.... bez zadnych wkrętów i innych wynalazków...
quidy Opublikowano 21 Lutego 2015 Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Ja posmarowałem i jak dla mnie chodziło za ciężko więc przyciąłem wg załączonego opisu i niestety klapka latała już jak drzwi w oborze. Na szczęście miałem drugą gumkę i wystarczyło ja tylko przesmarować delikatnie żeby chodziło z gracją, także polecam po przesmarowaniu sprawdzać jak chodzi klapka schowka na zamontowanym siłowniku a nie sam siłownik w łapie bo się można zdziwić a po wycięciu powrotu raczej nie ma Edytowane 21 Lutego 2015 przez quidy
jary1982 Opublikowano 31 Marca 2015 Opublikowano 31 Marca 2015 znacie może kogoś z woj świetokrzyskiego kto to naprawi ? nie chce mi się dłubać
Mat.Rynio Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) Chłopaki ja mam pytanie co do tłoczka. Bo u mnie on praktycznie nie działał, tzn. po otworzeniu schowka leciał on na dół od razu, tak samo jak i bez tłoczka. I mam pytanie czy w środku po rozebraniu jego powinno być tam dużo tego smaru/oleju bo u mnie jest on kompletnie suchy. Edytowane 8 Lipca 2015 przez Mat.Rynio
Marcin850527 Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 A uszczelka (guma) jest?? zajrzyj do niego, powinien byc suchy. Opada bo albo nie ma na nim tej uszczelki (ktos ja wyrzucił) albo spuchła i sie w tłoczku "sklinowała". Musisz ja wyciagnać, przyciąć i posmarowac.. Nie smarem, nie WD40 tylko preparatem do uszczelek albo chociaż plakiem
Mat.Rynio Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 Właśnie ta guma siedziała sobie na końcu zaklinowana Już właśnie ją przyciąłem, posmarowałem i zabieram się do wywiercenia tej dziurki na górze co tutaj kilka osób opisywało. Także dzięki
piietras91 Opublikowano 19 Lipca 2015 Opublikowano 19 Lipca 2015 Witam wszystkich forumowiczów, los tak chciał, że i mnie obdarzył pękniętym zawiasem ale idąc za ciosem zabrałem się za naprawę! Poniżej Fotorelacja z naprawy Tak wygląda zawias po zdemontowaniu całego schowka Dobra bierzemy się do roboty! Wywiercamy otwory w dwóch częściach zawiasu (u mnie wiertło 5) Dobieramy kołek do średnicy otworu i przymierzamy z otworem, jak widać na zdjęciu kołek prawie dobrze łączy dwie części zawiasu Dobra jeszcze trochę przytniemy i ładnie szlifniemy go na półokrągło Ok, teraz kołek idealnie siedzi w otworach i ładnie spaja dwie części zawiasu. teraz czas na specjalna masę dwuskładnikową która połączy kołek z zawiasem i dodatkowo wypełni wszystkie luki. Lecimy dalej, ucinamy mały kawałek i ugniatamy go w palcach tak aby uzyskać jednolitą konsystencje. Warstwa po warstwie nakładamy masę starając się wypełnić każdą luke w zawiasie (Ja do tego używałem wybijaka ale spokojnie można użyć do tego małego śrubokręta) Dobra, po wszystkim idziemy na kawę albo piwo kto jak woli i czekamy, aż masa się utwardzi ;p W sumie, żeby zaoszczędzić sobie późniejszej pracy możemy odciąć nadmiar masy , puki jest plastyczna ;D Okej, masa jest już twarda, więc możemy łączyć drugą stronę. Robimy tak, rolujemy masę w cienkie nitki i wkładamy je do otworu, wkładamy kołek do połowy i resztę masy umieszczamy tak jak na zdjęciu Wciskamy kołek do końca, upewnijcie się, że szczeliny schowka wszędzie są równe. Bierzemy pilniki precyzyjne i do dzieła piłujemy do wyrównania powierzchni. Później można dokończyć papierem ściernym o bardzo małej gradacji, dzięki temu będzie idealnie równo. Oczywiście zabezpieczmy schowek, od razu się wytłumaczę zabrakło mi taśmy malarskiej więc byłem zmuszony użyć własnie tej ;D Jak już uporaliśmy się z wyrównaniem powierzchni pozostaje nam już tylko pomalować element No i po wszystkim, szybko i przyjemnie i co ważniejsze łatwo
darek181289 Opublikowano 19 Lipca 2015 Opublikowano 19 Lipca 2015 nie prościej by Ci było wyciągnąć same drzwiczki schowka niż całość? a po 2, jak chodzi Twój siłownik? bo jeśli się blokuje, to za jakiś czas znowu rozerwie zawias...
piietras91 Opublikowano 19 Lipca 2015 Opublikowano 19 Lipca 2015 Dużo wygodniej było mi naprawić to mając cały schowek na wierzchu poza tym same drzwiczki nic nie dadzą bo właściwy zawias jest w schowku. Druga sprawa to taka, że prędzej pęknie drugi zawias niż ten (siłownik pracuje poprawnie)
fideus Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Miałem identyczną niespodziankę i prawie że identycznie się z tym uporałem efekt zadowalająy za każdym razem gdy otwieram schowek wszystko działa ok
tedsonustka Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 kolego Pietras jakiej masy dwuskladnikowej uzyles ? gdzie mozna ja nabyc
shakal Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Mozesz użyć Poxipolu dwuskladnikowego. Moim zdaniem lepiej jest sklejać zawias po jego wyciagnieciu. Z pewnością szlifowanie jak i malowanie jest łatwiejsze Wysłane z iPhone
Rekomendowane odpowiedzi