Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wszystko o pielęgnacji auta - kosmetyki samochodowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, to juz wiem o co chodzi.. :decayed:

Ile osob zabezpiecza takie auto-lakier itp? Rozumiem ze samo nalozenie tego specyfiku zajmuje 2-3h w jedna osobe tak?

Fabrycznie nowego auta nie polerujecie tak?

Myjecie go wogole czy tak o hop siup i zabezpieczenie?

• Odpowiedzi 4.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

siema

Czas który podałem wyżej jest do jednej osoby..czasem robimy w dwóch,2-3 to czas w którym przygotowujemy auto od podstaw czyli : mycie,odkurzanie, szyby ,polerowanie,nałożenie NANO.

to samo z używanym tylko ze w używanym robimy cały komplet czyli pranie i polerowanie :)

Opublikowano

polerowanie w 2-3 godziny? ja ostatnio jak polerowałem swojego to wyszło około 20h, macie jakąś specjalna technike? jakich środków używacie do polerowania?

Opublikowano

kkam nowego auta przecież nie będziesz polerował 20 h :) nowe auta polerujemy maszyna festool a nie Flexa.Wszystkie środki jak i pasty polerskie pochodzą od firmy Koch Chemie.

Opublikowano

Polerka doszła. Dostałem do niej takie wujowe futro, które przetestowałem na mojej ciulowej masce..ogólnie jechałem nieduży kwadrat...dopóki polerka nie zaczęła podskakiwać i nie przycierała już nałożonej pasty UC :mysli: Za dużo pasty ?

Opublikowano
Polerka doszła. Dostałem do niej takie wujowe futro, które przetestowałem na mojej ciulowej masce..ogólnie jechałem nieduży kwadrat...dopóki polerka nie zaczęła podskakiwać i nie przycierała już nałożonej pasty UC :mysli: Za dużo pasty ?

UC chcesz lakier audi spolerować :whistling: 3M, menzerna, scholl inaczej zajedziesz się jak kuna w agrescie :decayed:

Opublikowano

UC chcesz lakier audi spolerować :whistling: 3M, menzerna, scholl inaczej zajedziesz się jak kuna w agrescie :decayed:

całe mocno przytyrane b5 (nie swoje;)) zrobiłem UC+futro i nie było tragedii:naughty:

Ragga pasty nie dajesz dużo, powiedzmy 4-5 kropel wielkości grochu i ewentualnie jakimś atomizerem psiknij ze dwa razy na futro czystą wodą.

---------- Post dopisany at 21:19 ---------- Poprzedni post napisany at 21:14 ----------

BTW na jakich prędkościach pracujesz?

Opublikowano

I pamiętaj o przetarciu IPA żeby było wiadomo ile rys usunąłeś a ile zamaskowałeś :wink:

Opublikowano

Moglibyście tak na szybko podać marki nie drogich, ale skutecznych specyfików typu, szampon do auta, wosk, pasta polerska? Ja się na tym totalnie nie znam, a specyfiki z Intermarche mnie nie przekonują :decayed:

Opublikowano

Jakim budzetem dysponujesz?

Srodkow jest cala masa.Rowniez tutaj opisanych.Wystarczy poczytac.

Opublikowano

całe mocno przytyrane b5 (nie swoje;)) zrobiłem UC+futro i nie było tragedii:naughty:

Ragga pasty nie dajesz dużo, powiedzmy 4-5 kropel wielkości grochu i ewentualnie jakimś atomizerem psiknij ze dwa razy na futro czystą wodą.

---------- Post dopisany at 21:19 ---------- Poprzedni post napisany at 21:14 ----------

BTW na jakich prędkościach pracujesz?

Mikael..ja zrobiłem szybkiego testa na 1 i drugim biegu. Bawił się będę za tydzień na Żony nissanowozie jak skompletuję wszystko co mi potrzebne :wink:

Rękawica z Megsa powiem szczerze myślałem, że będzie lepiej wykonana..mam nadzieję, że będzie myło się dobrze. Fluffy dobry jest..jak wziąłem do ręki to aż mnie przytkało taki miękki :decayed:

Do smoły kupiłem Reno Flash..nie otwierałem, nie wąchałem .

Opublikowano
Moglibyście tak na szybko podać marki nie drogich, ale skutecznych specyfików typu, szampon do auta, wosk, pasta polerska? Ja się na tym totalnie nie znam, a specyfiki z Intermarche mnie nie przekonują :decayed:

Na lakierze Audi bardziej się zmachasz niż zobaczysz efekty ręczną korektą :P

Opublikowano

Tylko, że mechanicznie boję się, że bardziej zaszkodzę niż poprawię :facepalm:

A co do budżetu.. Kurcze, no nie wiem ile to tam może kosztować, za pastę G3 dawałem ze 30-40zł i to w miarę normalna cena, za szampon by Bricomarche 4,99zł, a za wosk koło 15zł :grin: Dajcie jakieś warianty cenowe :P Zależy mi na tym, żeby nie kupować 10 różnych specyfików, tylko coś ala 3 w jednym, zamiast np pasty gruboziarnistej, właściwej, wykończeniowej itp. :)

Opublikowano

Tylko, że mechanicznie boję się, że bardziej zaszkodzę niż poprawię :facepalm:

maszyna DA nie uszkodzisz lakieru, a lepszy efekt od polerowania recznego ;)

wiadomo nie to samo co rotacja...

aczkolwiek jak dostalem jette mk2 i akurat wtedy mialem Dasa pro to myslalem ze sie pochlastam,aby cos konkretnego z tego wyszło

Opublikowano

Do korekty Ci wystarczą dwie pasty np. Menzerna FG 500 i FF3000 jako wykończeniowa.

Opublikowano

A tą moją G3 coś zdziałam? :decayed:

Opublikowano

'coś' zdziałasz, ale w nieodpowiednich rękach można narobić szkód. Poza tym, zawsze musi być jakaś wykończeniowa pasta bo g3 tylko wypełnisz rysy.

Opublikowano

koledzy a powiedzcie mi czy do wytarcia auta po umyciu mozna uzywac irchy czy nie za bardzo?

Opublikowano
koledzy a powiedzcie mi czy do wytarcia auta po umyciu mozna uzywac irchy czy nie za bardzo?

Mikrofibra a najlepiej to fluffy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...