Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Endriuu , czy Ty się z choinki urwałeś :cool1: Nie pierdziel takich głupot tu na forum bo ktoś jeszcze to przeczyta i będzie rozpowszechniał te wiadomości. Jeżeli odnosisz sie do olei na bazie PAO to nie ma obecnie żadnego 100% PAO jest to stosowane jako główna baza ,lecz zawsze z domieszkami , więc nie wiem skąd twoje wywody. Nie informuj również ,że oleje HC są lepsze od olei na bazie PAO !!!!!!!

Sa oleje HC (Castrole, Elfy, Totale, Mobile) i sa oleje z dodatkiem HC - a to roznica. Nie demonizuj - podkreslam - "dodatków" HC w olejach. maja one swoje zalety i grupa VAG wrecz zaleca aby oleje spelniajace ich normy mialy dodatki HC - działają jako rozpuszczalnik dodatków uszlachetniających, które z kolei chronia Twój silnik.

Naturalną zaletą dodatków HC jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu ale w olejach opartych o PAO dodaje się odrobinę estrów albo HC aby uzyskac odpowiedni efekt. Ponadto HC lepiej tłumią hałasy od PAO czy estrów.

Oleje HC ( powtarzam - np. Castrole, Elfy, Totale, Mobile) powodują, że uszczelnienia twardnieją i traca swoją elastyczność stąd mit o wyciekach olejów syntetycznych Tylko dobre oleje PAO+estry sa tak skomponowane ze posiadaja w swoim skladzie równiez dodatki dobrze wplywajace na owe uszczelnienia.

Wiec kolego przestań demonizować i podszkol sie trochę.

Endiuu ,czyli chcesz tutaj nas wszystkich poinformować ,że np ten olej Motul pełnosyntetyczny jest z domieszkami HC i jest najlepszy

http://www.buwar.pl/inc/motul/pdf/xcess5w40.pdf

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja miałem 10w40 mobila zmieniłem na 5w 40 castrol z tym że wlali mi do AFNa 4.5litra a zawsze lałem 4 był max, zostawało troszkę nawet teraz wysadziło kilka simeringów 2x zdejmowany przód u dwóh speców i dalej chyba jeszcze z przodu miski olejowej się sączy no ale to nie wina zmiany pewnie , w AFN przy liczniku 220tyś a ma ok 400tyś :( i teraz program na 142km

Opublikowano

ja miałem 10w40 mobila zmieniłem na 5w 40 castrol z tym że wlali mi do AFNa 4.5litra a zawsze lałem 4 był max, zostawało troszkę nawet teraz wysadziło kilka simeringów 2x zdejmowany przód u dwóh speców i dalej chyba jeszcze z przodu miski olejowej się sączy no ale to nie wina zmiany pewnie , w AFN przy liczniku 220tyś a ma ok 400tyś :( i teraz program na 142km

0,5 litra wiecej w misce moze poteżnie zwiekszyc cisnienie.

Opublikowano

a co myślicie o oleju Lotos Diesek 10 W 40 półsyntetyk

mam taki od kolegi mechanik po dobrej cenie i zastanawiam się czy zalać nim audi a4 1.9 tdi 110km silnik 98r.

jeździł ktoś na takim oleju ?

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka to w porównaniu z obecnie stosowanym indeks lepkości oraz lepkość przy 40 stopniach tak więc szału nie ma.

Opublikowano

0,5 litra wiecej w misce moze poteżnie zwiekszyc cisnienie.

i pewnie dlatego mi puściło w kilku miejscach :angry:

Opublikowano

sluchajcie co to za olej ta wersja C2 ?

http://allegro.pl/olej-motul-8100-5w30-eco-clean-c2-5l-krakow-wys-i1680628127.html

olej na potrzeby silnika 1.9 brb bez dpf

to jest olej do francuzów i fiatów. Jeśli koniecznie chcesz zalać olejem z najnowszą normą zalej - http://www.motul.de/pl/en/products/55

Opublikowano

chcialbym zalac olej odpowiedni do silnika, a nie chce lac shella i dlatego pytam jaki moge lac

a nie wystarczy Ci przeczytać pierwszy podwieszony post w tym temacie??

Opublikowano

chcialbym zalac olej odpowiedni do silnika, a nie chce lac shella i dlatego pytam jaki moge lac

tam sa informacje odnosnie diesla

do 1.8T 5W-40 norma 502.00/505.00

Opublikowano

tam sa informacje odnosnie diesla

do 1.8T 5W-40 norma 502.00/505.00

tak - ale kolega chcial olej do 1.9 brb bez dpf

Opublikowano

to i tak kłania się czytanie ze zrozumieniem. :polew:

Osobiście z podwieszonego wątku pojąłem, ze w określonych silnikach należ stosować normy od 505.00 do 507.00 itp.

a tu panuje zbiorowa infantylność i 241 stron (nie wiem ile postów) wałkowanie ile jest oleju w oleju.

przeglądając książkę serwisową zauważyłem, że Audi pełen serwis do 170 tkm używało castrola 507.00, ostatnia ich wlewka to jakiś nieznany mi vapsoil 507.00, odpukać silnik brzytwa :)

Sugerując się opisami na tym forum zmieniłem na motul ( jak się mówi francuski i dobry). niedawno na wycieczce w Jeleniej Górze sprawdziłem stan oleju i stwierdziłem niewielki spadek poziomu. Szukałem w sklepach motoryzacyjnych na dolewkę - również motula, niestety patrzono na mnie jak na ludka z kosmosu. nikt nie zna takiej marki. Udałem się więc do salonu citroena,no bo jak francuski to i będą wiedzieć, nic bardziej mylnego tez byłem ludkiem z kosmosu.

Dlaczego więc, tak dobry olej nie jest w Polsce na półkach sklepowych, jak castrol, mobil,elf, itd. i trzeba znać miejsca w Polsce, gdzie się nim handluje??

Opublikowano

Dlaczego więc, tak dobry olej nie jest w Polsce na półkach sklepowych, jak castrol, mobil,elf, itd. i trzeba znać miejsca w Polsce, gdzie się nim handluje??

Bo to olej tylko dla wybranych :kox:

W UK tez nigdzie go nie ma i nikt nie slyszal o nim - same mobile i castrole made in EU - tylko chyba jedna stronka go sprzedaje z ktorej zawsze biore.

Opublikowano

a ja dzisiaj kupiłem amerykańca

środa będzie zalewane - jestem ciekaw jak wyjdzie w praniu

Opublikowano

Kamyk , czyli jednak... :wink4: Będzie Pan zadowolony :good:

Opublikowano

Sugerując się opisami na tym forum zmieniłem na motul ( jak się mówi francuski i dobry)

masz moze kota albo psa? karmisz go Pedigree albo Whiskas? zapewne - bo o tym wszyscy slyszeli, z TV wmawiają Ci, że Twój kot kupowałby własnie Whiskas. To nic, że w ten produkt ma 4% mięsa w całej zawartości - reszta syf niewiadomego pochodzenia, to nic, że Twojemu kotu po 5 latach karmienia tym gownem wypadna zęby i padnie na wątrobę. Przecież on by własnie kupował Whiskas.

Sa doskonałe produkty niemieckie, które zawierają 60% - 90% mięsa ale słyszeli o nich tylko ludzie świadomi. Pozdrawiam

PS

poradnik Motula - Jak olej dobierać:

http://strona.i-car.nazwa.pl/uploads/New%20PCMO_PL_2010.pdf

Opublikowano

Kamyk , czyli jednak... :wink4: Będzie Pan zadowolony :good:

carlos, gorąco w to wierzę

tak nawiasne - gość Cię bardzo miło wspomina

nie wiem, co was łączy ... :polew:

Opublikowano

Od jakiś 4000km mam zalany ten olej i mam wrażenie, że lepiej silniczek chodzi i praktycznie nic nie bierze oleju. Wcześniej lałem Motula i jednak na 10000km dwie szklanki dolać musiałem. Millers trochę drożej wypada od Motula, ale chyba zostanę przy nim.

Opublikowano

masz moze kota albo psa? karmisz go Pedigree albo Whiskas? zapewne - bo o tym wszyscy slyszeli, z TV wmawiają Ci, że Twój kot kupowałby własnie Whiskas. To nic, że w ten produkt ma 4% mięsa w całej zawartości - reszta syf niewiadomego pochodzenia, to nic, że Twojemu kotu po 5 latach karmienia tym gownem wypadna zęby i padnie na wątrobę. Przecież on by własnie kupował Whiskas.

Sa doskonałe produkty niemieckie, które zawierają 60% - 90% mięsa ale słyszeli o nich tylko ludzie świadomi. Pozdrawiam

:good::polew: brawo endriuu, odwetowiec z ciebie zawodowy, nadal proponuję czytać ze zrozumieniem. Powyższe to chyba dla miłośników zwierząt, nie motoryzacji. Polecam pierwszy pierwszy post tego wątku, ale jak widać wolisz się rozwodzić w sprawie karmy

pozdrawiam

Opublikowano

:good::polew: brawo endriuu, odwetowiec z ciebie zawodowy, nadal proponuję czytać ze zrozumieniem. Powyższe to chyba dla miłośników zwierząt, nie motoryzacji. Polecam pierwszy pierwszy post tego wątku, ale jak widać wolisz się rozwodzić w sprawie karmy

pozdrawiam

:good::polew: :polew oky wreszcie ktoś mu zagrał :polew:[br]Dopisany: 04 Lipiec 2011, 21:25_________________________________________________

Od jakiś 4000km mam zalany ten olej i mam wrażenie, że lepiej silniczek chodzi i praktycznie nic nie bierze oleju. Wcześniej lałem Motula i jednak na 10000km dwie szklanki dolać musiałem. Millers trochę drożej wypada od Motula, ale chyba zostanę przy nim.

Wreszcie coś innego :good: