Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5/B6/B7] Modyfikacje 1.8T - Pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie a zadam takie pytanie te J w którym miejscu ma być na wałku ??

• Odpowiedzi 7,5 tys.
  • Wyświetleń 784,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Między 3 a 4 Krzywka licząc od lancucha

Edytowane przez Dev

Opublikowano

a gdzie mierzyc?

Opublikowano

Najpierw mierzymy wysokość krzyki a potem odwracasz wałek o 180 stopni i mierzysz.

Druga wartość odejmujesz od pierwszej i masz wynik.

Edytowane przez Dev

Opublikowano

8,4 mi wychodzi

Edytowane przez krzysiekvtec

Opublikowano

Czyli nie ta najwyższa wartosc

Edytowane przez Dev

Opublikowano

a 1.8t ile ma?, nie ma sensu wkladac tego ?

Opublikowano

Krzychu, stronę wstecz Pioteros wrzucał info co do wałków

Edytowane przez Dev

Opublikowano

058109021.M = AWT, AUM, ARX, ARY, AUQ, AMK, BAM, AUL, APP 7,67mm rozumiem ze to sie tyczy tez AVJ ? wiec sens jest

Opublikowano

mam wałek "J" w garażu zmierzy jutro to napisze ile ma krzywka wysokości :)

Opublikowano

8.78

Opublikowano

MrTea potwierdź :) czekam na wynik zmierzyć też 180 stopni

Opublikowano

Hej Panowie!

Pomoglibyście w dobraniu tłoków do strokera?

Kupiłem blok 06A od avj, leży już na Krasnobrodzkiej, w drodze jest wał od TDI ALH.

Czy korby mógłbym zostawić seryjne AGU i jedynie wkręcić je na śrubach ARP? Jeśli tak to jakie tłoki mogę tam wstawić?

Czytałem, że od wczesnych 2.0tfsi, ale to wydatek ok 400 zl/szt do tego każdego trzeba obrabiać na dodatkowy zawór ssący i z denka. Jest jakieś lepsze rozwiązanie z tymi tłokami?

Miałem kupować kute korby + tłoki, ale moce w jakie celuję to ok 250-270hp więc raczej nie ma to sensu, tym bardziej że autko jest na ośce.

Opublikowano

Hej Panowie!

Pomoglibyście w dobraniu tłoków do strokera?

Kupiłem blok 06A od avj, leży już na Krasnobrodzkiej, w drodze jest wał od TDI ALH.

Czy korby mógłbym zostawić seryjne AGU i jedynie wkręcić je na śrubach ARP? Jeśli tak to jakie tłoki mogę tam wstawić?

Czytałem, że od wczesnych 2.0tfsi, ale to wydatek ok 400 zl/szt do tego każdego trzeba obrabiać na dodatkowy zawór ssący i z denka. Jest jakieś lepsze rozwiązanie z tymi tłokami?

Miałem kupować kute korby + tłoki, ale moce w jakie celuję to ok 250-270hp więc raczej nie ma to sensu, tym bardziej że autko jest na ośce.

jesli nie ruszasz srednicy a jedynie wykorbienie to zostaw swoje tloki i kup krotsze korby, druga opcja to typowo tloki pod strokera czyli kucizna.

nie zwrocilem uwagi na to ze wal ALH. tutaj masz wykorbienie 100mm wiec nie masz wyjscia i musisz zmienic korby wiec tloki mozesz zostawic swoje. pytanie tylko czy bedziesz mial wystarczajaca ilosc miejsca zeby wal alh obrocil sie w bloku avj

Edytowane przez marcindlug

Opublikowano

pytanie tylko czy bedziesz mial wystarczajaca ilosc miejsca zeby wal alh obrocil sie w bloku avj

Blok będzie podebrany, bo przy tym wale faktycznie miejsca bez zebrania materiału by nie było (z tego co zawarte jest w bazie nt. podwyższania mocy w 1.8t).

Kwestia tylko, że chciałbym raczej zrobić rozwiert i nowe honowanie - miałbym pewność co do bloku.

Przy założeniu że wziąłbym kute korby na sworzniu 20mm to jest jakikolwiek tłok, który by pasował p&p? Jakiś 81,5-82,5?

Zresztą, tłok mógłby mieć każdy wymiar między 81,5 a 82,5 bo blok zostanie pod ten tłok zrobiony, nie byłoby tutaj żadnego problemu. Wtedy jakieś tylko porządne pierścienie pod to i by hulało.

Ostatecznie mógłbym iść w 83-83,5 z przekładką wzmacniającą - zależy mi tylko aby znaleźć jakiś seryjny tłok, który by pasował - nie widzi mi się do auta na ośce z mocą 250 kupować kucizny.

Edytowane przez devilan1410

Opublikowano

pytanie tylko czy bedziesz mial wystarczajaca ilosc miejsca zeby wal alh obrocil sie w bloku avj

Blok będzie podebrany, bo przy tym wale faktycznie miejsca bez zebrania materiału by nie było (z tego co zawarte jest w bazie nt. podwyższania mocy w 1.8t).

Kwestia tylko, że chciałbym raczej zrobić rozwiert i nowe honowanie - miałbym pewność co do bloku.

Przy założeniu że wziąłbym kute korby na sworzniu 20mm to jest jakikolwiek tłok, który by pasował p&p? Jakiś 81,5-82,5?

Zresztą, tłok mógłby mieć każdy wymiar między 81,5 a 82,5 bo blok zostanie pod ten tłok zrobiony, nie byłoby tutaj żadnego problemu. Wtedy jakieś tylko porządne pierścienie pod to i by hulało.

Ostatecznie mógłbym iść w 83-83,5 z przekładką wzmacniającą - zależy mi tylko aby znaleźć jakiś seryjny tłok, który by pasował - nie widzi mi się do auta na ośce z mocą 250 kupować kucizny.

pod seryjne rozmiary cylindra to np tlok z aeb czy bam (wydaje mi sie ze ma sworzen 20mm). pod 82.5 to wczesne tfsi a pod 83 to juz tylko kucizna chyba zostaje.

ty wez to pomierz bo obstawiam ze nie jest tak rozowo jak Ci sie wydaje. nie widzialem nigdy strokera na bloku 06a i wale alh. zawsze byl to longblock wlasnie z alh.

Opublikowano

ty wez to pomierz bo obstawiam ze nie jest tak rozowo jak Ci sie wydaje. nie widzialem nigdy strokera na bloku 06a i wale alh. zawsze byl to longblock wlasnie z alh.

Jutro/pojutrze będę wiedział, wtedy najwyżej zdecyduję co dalej.

Mógłbyś mi napisać jeszcze tylko o tych wczesnych tfsi? Jakie tam były kody silników oprócz AXX?

Opublikowano

A możesz zdradzić skąd pomysł na stroker? Jego się planuje przewaznie po to aby zasilić duże turbo w dolnych partiach obrotów, aby moment był dostępny wcześniej.

Pisałeś, że masz FWD więc wnioskuje, że nie po to.

Do ok 250-260KM to można wstawić hybryde dobrze dobraną, celowo nie za dużą i nie oklepane modele (dobry tuner Ci doradzi), aby szybko wstawała, ale pozwalała uzyskać 25XKM na seryjnym kolektorze wydechowym. To bedzie jednak prawie jej limit możliwości, ale jeszcze w miare bezpieczny.

Mniej nerwów, że hiflow chinczyk zaraz peknie i beda dodatkowe koszty.

Jednym slowem, czy potrzebujesz az takich modyfikacji do uzyskania planowanych mocy?

A na wieksze moce to polecam K04TFSI.

Teraz są takie czasy, ze Ci co potafią to robią 340KM tylko na seryjnym bloku i auta jeżdzą bezproblemowo.

Edytowane przez wampir

Opublikowano

A możesz zdradzić skąd pomysł na stroker? Jego się planuje przewaznie po to aby zasilić duże turbo w dolnych partiach obrotów, aby moment był dostępny wcześniej.

Pisałeś, że masz FWD więc wnioskuje, że nie po to.

Do ok 250-260KM to można wstawić hybryde dobrze dobraną, celowo nie za dużą i nie oklepane modele (dobry tuner Ci doradzi), aby szybko wstawała, ale pozwalała uzyskać 25XKM na seryjnym kolektorze wydechowym. To bedzie jednak prawie jej limit możliwości, ale jeszcze w miare bezpieczny.

Mniej nerwów, że hiflow chinczyk zaraz peknie i beda dodatkowe koszty.

Jednym slowem, czy potrzebujesz az takich modyfikacji do uzyskania planowanych mocy?

A na wieksze moce to polecam K04TFSI.

Teraz są takie czasy, ze Ci co potafią to robią 340KM tylko na seryjnym bloku i auta jeżdzą bezproblemowo.

Rok temu zrobiłem remont silnika, tj. pierścienie, uszczelniacze, wszystkie uszczelki, popychacze, polerowanie wału (sprawdzony, trzyma wymiar idealnie), panewki, uszczelniacz wału itp.

Około 14 tys. km był spokój i autko hulało jak diabeł, aż do czasu jak zaczęło puszczać niebieskie dymki przy ruszaniu.

Pierwsza diagnoza - turbo. Faktycznie, DP był uwalony olejem.

Miałem już wtedy zmienione turbo na K04 - zrobiłem z niej hybrydę przy okazji regeneracji.

Zachwalana była przez mechanika w dość dobrze znanej miejscówce w Krakowie, więc się zdecydowałem.

Pojeździłem chwilę i znowu to samo, niebieskie chmury przy ruszaniu. Pojechałem na reklamację turbo ale okazało się, że DP jest suchy, intercooler też suchy, więc pozostałe opcje to tłoki/pierścienie/uszczelniacze/gładzie cylindrów.

Rozebrałem silnik, spojrzałem na gładzie i miały ryski widoczne pod światło, ale jako że nie znam się na tym aż tak dobrze, to nie jestem w stanie odróżnić rys od honowania.

Niemniej blok kupiłem drugi od AVJ i od razu wysłałem go na Krasnobrodzką.

Na ten moment to tyle moich przygód.

Aha, ciśnienia sprawdzałem niestety bez próby olejowej - wyszły odpowiednio 12/11.5/11.5/10.5.

Teraz to już po ptokach i nie ma sensu wysyłać mojego bloku, bo już inny jest na miejscu.

Rozumiem, że najlepsza opcja w moim przypadku byłaby taka, że jeśli blok trzymałby wymiar, to posłałbym mój wał z panewkami, tłoki i korby na sprawdzenie. Gdyby z tymi gratami też było wszystko ok, to mógłbym to po prostu złożyć na drugim bloku. Ewentualnie tylko kupić kute korby ze śrubami i tłoki np. od APXa.

Z tym, że wtedy nasuwają się od razu dwa pytania:

1. Jakie zastosować pierścienie? Mahle? One mają średnicę 81,01

2. Blok - pozostając przy oryginalnym wymiarze co należałoby z nim zrobić, aby gładzie były przygotowane na kolejne dziesiątki tys. a nie 15 i kolejny remont?

Opublikowano

Tak się zastanawiam po co robić taki silnik na 250km?