Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Naprawa panela klimatronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, u mnie awaria polegała na tym że regulacja się zacinała tzn. mogłem zwiększyć temp. lecz nie mogłem obniżyć, mogłem zwiększyć obr. went. lecz nie mogłem obniżyć i tak z innymi funkcjami również. Czasem działało poprawnie. Skorzystałem z ww porady i rozebrałem całość. Poprawiłem luty na wtyczce z jednej i z drugiej strony, złożyłem i kilka dni śmiga jak nowy :>. Także wielkie dzięki za ukierunkowanie moich domysłów, pozdro :good:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, u mnie panel migał ponieważ miałem uszkodzony silniczek klap, wymieniłem, VAG nie pokazuje już błędów lecz panel nadal miga, sprawdzałem luty i jest ok... co może być powodem? mała ilość freonu? proszę o pomoc bo bawię się z tym już 2 miesiące

Opublikowano

Witam, u mnie panel migał ponieważ miałem uszkodzony silniczek klap, wymieniłem, VAG nie pokazuje już błędów lecz panel nadal miga, sprawdzałem luty i jest ok... co może być powodem? mała ilość freonu? proszę o pomoc bo bawię się z tym już 2 miesiące

popraw luty leniu, od strony panela jak i płyty głównej, na 100% pomoże

silniczki sterujące klapami nie mają wpływu na miganie, o czym się sam przekonałeś

Opublikowano

Miga tylko kilka minut po odpaleniu a potem jest ok. ? Czy cały czas przerywa ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie ja mam ten sam problem z miganiem climatroniku po podlaczeniu pod komputer wykrylo taki blad" 04fa siłownik klapy spiętrz. zablokowany lub bez napiecia".

To co poprawienie lutow zalatwi ten problem??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Umnie miga juz ochocho........ nieraz napierdziela jak stroboskop i poprawianie lutow pomaga na dzien i lipa......

Jka narazie tematu jeszcze nie ogarnalem. :shocked:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie nie chodzilo o lutownie ani o zakładanie nowych żarówek. poprostu panel z wyswietlaczem nie stykał za bardzo z płytką i raz świecił a raz nie. trzeba poprawic te takie haczyki i jest ok

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ma ktoś może schemat demontażu panela klimatronika z B5 po lifcie. Wszędzie są przed liftem a muszę go zdjąć bo za nim coś brzęczy i mnie to denerwuje.

Opublikowano

Na naszym forum nie znalazłem (chyba ?) instrukcji demontażu tego klimatronika po lifcie tylko gdzieś w necie ale nie mogę teraz sobie teraz przypomnieć (jeszcze poszperam to jak znajdę to wrzucę). U mnie też to brzęczy. Jest tam z tyłu klimatronika taka dziwna spiralka i ona przy pewnych obrotach jak trzęsie budą to brzęczy. Wyjąłem ją ale nie wiedziałem do czego służy i czy mogę ją jakoś zablokować więc złożyłem to w cholerę z powrotem i włączam głośniej radio aby tego nie słyszeć (fakt jest to wkur... znaczy irytujące).

Jak wymontujesz radio to podczas jazdy jak zacznie brzęczeć to włóż w miejsce po radiu dłoń i złap palcami na dół w okolice klimy to jak to ustrojstwo przytrzymasz to wtedy przestaje brzęczeć.

Może ktoś kto się lepiej zna to rozbierał i wie co to jest to niech doradzi czy można to jakoś przyblokować.

A tak w ogóle to wyciągnięcie tej klimy nie jest za łatwe...

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak wiem że nie jest łatwe. A to ustrojstwo to czujnik temperatury wewnątrz samochodu. już próbowałem panel wyciągnąć ale nie idzie, a nie chcę niczego połamać. Jak znajdziesz schemat to zapodaj, będę bardzo wdzięczny. Bo ja jakoś nie mogę znaleźć, a mam knige "Sam Naprawiam", a tam tylko przed liftem.

Opublikowano

djsuchy, znalazłem jest to w tym wątku. Link podaje piotrekgotrek na str. 7. Jest to co prawda w języku angielskim ale ja poprosiłem kogoś o przetłumaczenie i wg tego to wyciągnąłem. Mimo opisu trzeba się namęczyć. Jakby co to pisz jeszcze może mi się przypomni parę szczegółów jak ja to robiłem.[br]Dopisany: 27 Październik 2010, 17:19_________________________________________________djsuchy i co dobierałeś się do tej klimy ? Jakby Ci się udało jakoś ten czujnik zablokować aby tak nie brzęczał bez uszczerbku dla jego działania to wrzuć jakieś foty albo opis.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja mam taki problem klimatronik wydaje jakieś dziwne dzwieki poprawiałem luty nic nie dało jak wezme go na cała noc do domu w ciepłe to działa jak zostanie na mrozie cała noc to ni hu.. chyba trzeba go oddac do specjalisty bo już nie mam siły na dziada :mysli:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam u mnie była taka sytuacja ze wylalo sie kilka kropek na ekranie i przestał swiecic, czsem mial przebłyski albo postukalem go i dzialal wujas ogarnal mi wyswietlacz ktory byl wyciagniety z a3 i 2 lata mlodszy jezli chodzi o wyglad to jest troszke krodszy i inne guziki jezeli chodzi o same numery to nie mam pojecia bo nie sprawdzalem ale podlaczylem go i wszystko chodzi idealnie z wyjadkiem samej klimy ktora czasem sie zalacza a czasem nie wczesniej nie bylo z tym problemu wiec czy to moze byc spowodowane tym wyswietlaczem? Druga sprawa to taka ze i w nowym i w starym wyswietlaczu moc nawiewu sam sie podwyższa jest ustawiony powiedzmy na 3 kreski a zaraz sam sie podnosi na maxa wczesniej myslalem ze to przez ten caly wyswietlacz ale teraz to juz nie mam pojecia o co mu moze chodzic ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja od miesiąca biorę klimatronik na noc do domu luty poprawiłem i nic nie dało klimatronik wydaje jakieś dziwne dźwięki i nie działa jak zostanie na cala noc w samochodzie dzwoniłem do specjalisty z Żywca naprawia klimatroniki ale tylko do 95 roku powiedzial ze jak kupie z allegro z tymi samymi oznaczeniami to może nie działać poprawie np.nie wl klimy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A wymieniał ktoś klimatronik ten na żarówkach na ten na diodach ??

Mam u siebie na żarówkach ale kupiłem na diodach i teraz myślałem żeby przełożyć sam przód jak myślicie ??

A jak z przełożeniem całości ?? jakie są różnice w połączeniach ??

Stary mam z literką H a nowy z D

Opublikowano

Dziś i ja wziąłem się za naprawę :cool1: wyjąłem radio(nie oryginalne) i jakieś cienkie kabelki się walały - pomyślałem sobie, że ktoś tak podłączył radio :wallbash: więc rozbieram dalej... wysuwam climatronik a te przewody idą do niego !!!! :wallbash: było to zasilanie do dwóch żarówek pociągnięte z zasilania radia... musiał to robić jakiś konkretny szpec bo te kabelki były po prostu wsunięte w w kostki radia !! -dlatego mrugały bo nie łączyło w kostce :kwasny: , żarówki przypadkowe, owinięte taśmą żeby się trzymały... coś dzwoniło w tej metalowej obudowie( od wyświetlaczy ) - była to żarówka bez oprawy... brak słów na takich speców... :wallbash::kwasny:

Opublikowano

Co zrobic? Klimatronik dalej miga i po 2 minutach przestaje. Pomimo ze zostaly poprawione luty na plycie glownej i plycie climatronika. :wallbash::Skutki uboczne to np. brak obiegu wewnetrznego.

Sprawdze jeszcze vagiem bledy oraz zrobie kodowanie w warsztacie.

Opublikowano

to wyglada na problem ze sterownikiem :mysli:

Opublikowano
:)
Opublikowano

Daj znac jak juz zaczniesz cos grzebac :wink4: