Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż prawego intercoolera 1.8T BEX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otwór w obudowie filtra zaslepia się korkiem od coli :)

--------------------------------------------OOOO------------------------------------------

Opublikowano

Na stage 1 po co fmic? Dalej już tak.

Ja mam seryjnego AVJ-a (150KM) w B6 i to małe "coś", udające IC, kiepsko sobie radzi :P.

Auto jeździ w miarę ok (bo czuję, że gdzieś i tak mi jakieś "konie" uciekają) tylko na początku dnia (jeżdżę od rana po Krk - taxi), no i wieczorem, jak odpocznie :P.

W ciągu dnia z kilometra na kilometr spędzony w korkach moc ucieka, a jak jeszcze jest gorąco, tak jak ostatnio, to już w ogóle masakra...1.6 by mnie wzięło :P.

Dodam jeszcze, że nie miałem kierownicy na IC i przepływ powietrza był utrudniony przez różnego rodzaju przewody, ale po uporządkowaniu "bajzlu" i założeniu brakującej części, jakoś nie zauważyłem znaczącej poprawy.

Nadmienię jeszcze, że przy okazji wyczyściłem IC (choć nie był bardzo zawalony) - co również nic nie dało.

Dlatego coraz bardziej rozważam założenie FMICa...do seryjnego auta :decayed: .

Opublikowano

Aha czyli lewym potrzebny z tego względu że ma w miarę odpowiednio wyprowadzone węże a czujnik jest bo jest ale podłączony nie będzie

Opublikowano

Tak tylko ja porównywałem 2xsmic kontra fmic. Jeden seryjny smic to tak jak piszesz nic nie ogarnia

Aha czyli lewym potrzebny z tego względu że ma w miarę odpowiednio wyprowadzone węże a czujnik jest bo jest ale podłączony nie będzie

Tak jak piszesz. Nie jest podlaczony. Chodzi tylko o to że jak jest to icek jest szczelny, a jak go nie ma to jest dziura i ...upa.
Opublikowano

W ciągu dnia z kilometra na kilometr spędzony w korkach moc ucieka, a jak jeszcze jest gorąco, tak jak ostatnio, to już w ogóle masakra...1.6 by mnie wzięło

W korkach jedzie w się wolno więc przepływ powietrza nad ic jest słabiutki, więc nie spodziewaj się polepszenia sytuacji w korkach, do serii fmic to będzie lag i gorsza reakcja na gaz.

Opublikowano

Czujnik potrzebny. Ja kupiłem icka na allegro, ale przysłał mi pajac bez i teraz muszę kombinować. Edekxp wywalam od razu sai i tam potrzebny jakiś nypel podobno. Skąd to dorwać? Ma ktoś może ten czujnik?

Jest tego od groma...

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=038906051&bmatch=base-relevance-aut-1-2-0510

Opublikowano

A to one takie same do różnych modeli? Hmm nie wiedziałem. Dzięki

Opublikowano

do serii fmic to będzie lag i gorsza reakcja na gaz.
Nie ma żadnego laga, chyba że ktoś przeholuje.
Opublikowano

Ja mam dylemat nad dsmic czy FMIC - plany na ok. 250 km i chyba zdecyduje się na FMIC bo w upały w mieście samochód na serii niesamowicie puchnie

Opublikowano

No jak 250 to napewno fmic ;)

--------------------------------------------OOOO------------------------------------------

Opublikowano

W korkach jedzie w się wolno więc przepływ powietrza nad ic jest słabiutki, więc nie spodziewaj się polepszenia sytuacji w korkach, do serii fmic to będzie lag i gorsza reakcja na gaz.

Wiadomo, że po długim staniu w korku, IC ma prawo się zapchać, ale nie na resztę dnia :P. Seryjny SMIC to jakiś żart i tyle :).

Opublikowano

Edekxp wywalam od razu sai

Biedne katalizatory... :facepalm:

Opublikowano

To nie 3.0, tutaj jest tylko jeden kat :P.

A tak między nami, ciekawi mnie ile dodatkowych kilometrów życia daje katowi ta SAI.

W mojej starej Vectrze B z lubiącym olej ecotec-iem po 220 tys. kilometrów katalizator był prawie jak nowy, a nie było tam żadnych tego typu wynalazków.

Opublikowano

Taaaa biedne, jak się je ma.

Otwór w obudowie filtra zaslepia się korkiem od coli :)

Tam już wiem że korkiem a podobno jeszcze jedno miejsce i jakiś nypel potrzebny. Tego cholernika nie mam i nie wiem o co kaman. Jak go dorwe to wreszcie mam komplet. Jeszcze tylko czas znaleźć
Opublikowano

Pewnie w fabryce zachodzili w głowę co tu wymyślić zbędnego co pozwoli zarobić ASO gdy się ów pierdolnik zepsuje, bo ECU i sztab czujników czuwa i chętnie wypluwa irytującego CHECK-a przy byle odchyłce... w międzyczasie wymyślili tę oto bajeczkę:

Dzięki układowi doprowadzania wtórnego powietrza katalizator szybciej się nagrzewa i przez to wcześniej osiąga gotowość do eksploatacji po uruchomieniu zimnego silnika.

Zasada:
Z powodu występowania bogatej mieszanki w fazie zimnego rozruchu silnika, w spalinach występuje wysokie stężenie nie spalonych cząstek węglowodorów. Dzięki układowi doprowadzania wtórnego powietrza polepsza się dopalanie w katalizatorze, a tym samym zmniejsza się ilość szkodliwych substancji w spalinach. Ciepło uwolnione podczas dopalania skraca znacznie czas nagrzewania katalizatora, co powoduje, że jakość spalin na obrotach jałowego biegu polepsza się.
Działanie:
W fazie zimnego rozruchu sterownik silnika poprzez przekaźnik wtórnego powietrza steruje pompę wtórnego powietrza. Powietrze dostaje się do zaworu(-ów) specjalnych doprowadzania wtórnego powietrza.
Równolegle do tego wysterowany zostaje zawór doprowadzania wtórnego powietrza, który doprowadza podciśnienie do zaworu(-ów) specjalnych doprowadzania wtórnego powietrza. Dany zawór specjalny doprowadzania wtórnego powietrza otwiera przez to drogę dla doprowadzania wtórnego powietrza do kanałów wydechowych głowicy silnika.

W mojej starej Vectrze B z lubiącym olej ecotec-iem po 220 tys. kilometrów katalizator był prawie jak nowy, a nie było tam żadnych tego typu wynalazków.
Zmierzyłeś mu jego sprawność/wydajność reakcji katalitycznych i porównałeś z nowym czy tylko na oko to stwierdziłeś...? :wink:
Ja u siebie wymieniałem jednego na nowego i porównałem doń sprawność starego-sprawnego (na drugim banku) za pomocą testów które można przeprowadzić VCDS-em - idą łeb w łeb :)

Taaaa biedne, jak się je ma.
No to masz problem z głowy :)

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Panwie, orientujecie się, czy jest opisane gdzieś dołożenie prawego IC od bexa lub 2.5 do awx?

montował ktos to do awx?

Najłatwiej to można upchać IC z a4 b7 2.0 tdi/tfsi nie są tanie, ale jest mało zabawy z węzami.

Opublikowano

Czujnik potrzebny. Ja kupiłem icka na allegro, ale przysłał mi pajac bez i teraz muszę kombinować. Edekxp wywalam od razu sai i tam potrzebny jakiś nypel podobno. Skąd to dorwać? Ma ktoś może ten czujnik?

Jest tego od groma...

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=038906051&bmatch=base-relevance-aut-1-2-0510

Tak zerknąłem i mam wątpliwości. Na pewno podejdzie ten czujnik? Bo pod tym linkiem są różne numery, budy, silniki. Z b6 2.5 podejdzie do 2.5 b5?

Edytowane przez grubcio1980

Opublikowano

Czujnik z 2,5 TDI z B5 (AFB, AKN) ma w ETCE numer 038906051, także ten musi pasować. Nie wiem jak z numerami z literami na końcu, np. 038906051B ^^.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy zestaw prawego IC z b7 2.0t pasuje p&p do 1.8t b6?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Właśnie zdemontowałem własny zrobiony z ic b5 2.5 tdi i myślę że wystarcza spokojnie do 220 km..

Teraz gdy mam 240 zamontowałeś fmic .ale do 200 -220 to spoko opcja pomyśleć o prawym intercoolerze

Jak by ktoś chciał to mam samoróbke lecz bardzo dobra i łatwą do założenia .