Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż prawego intercoolera 1.8T BEX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da rade bez zdejmowania zderzaka.........

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Probowałem dopasować IC z 2.5tdi do a6 c5 1.8t i niestety poleglem, nawet przy wyrzuceniu SAI nie ma miejsca - osuszacz za mocno wystaje. Takze mam na zbyciu komplet gratów do przerobki w B6/B7. Wiecej info na PW.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

tez zaczynam składać powoli taki zestaw super opis

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, gdyby ktoś chciał skompletować za mała kwotę zestaw dsmic z 2.5 tdika to mam gotowy cały zestaw na sprzedaż . 

Zapraszam na PW 

Edytowane przez Dominik93

Opublikowano

Ja użyłem 2.5tdi, zrobiłem kilka poprawek ale mocowania itd wyszły mi prawie w ori stylu

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Jestem przed montażem ic  z  bexa w b7. Myślę nad wywaleniem sai. I tu pytanie czy ten korek do zaślepienia wejścia w obudowę filtra to się tylko wciska czy na  klej ? 

I  ten przekaźnik ma jakie oznaczenia czy może być byle jaki ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Misieqq7 napisał:

Witam. Jestem przed montażem ic  z  bexa w b7. Myślę nad wywaleniem sai. I tu pytanie czy ten korek do zaślepienia wejścia w obudowę filtra to się tylko wciska czy na  klej ? 

I  ten przekaźnik ma jakie oznaczenia czy może być byle jaki ?

Wciska się :), idealnie pasuje. Przekaźnik sobie odpuść, prędzej czy później wywali check ale i tak raczej będziesz jechał na program to ci go tuner wyłączy. Kata masz ?

Opublikowano

1 minutę temu, cysiek18 napisał:

Wciska się :), idealnie pasuje. Przekaźnik sobie odpuść, prędzej czy później wywali check ale i tak raczej będziesz jechał na program to ci go tuner wyłączy. Kata masz ?

Jeszcze mam ale chyba OdrazU wyleci  przy montażu ic. Tylko się zastanawiam czy na  pewno wywalić tą  pompę sai czy jednak zostawić . . ? Niby to nie potrzebne ustrojstwo.

Opublikowano
Teraz, Misieqq7 napisał:

Jeszcze mam ale chyba OdrazU wyleci  przy montażu ic. Tylko się zastanawiam czy na  pewno wywalić tą  pompę sai czy jednak zostawić . . ? Niby to nie potrzebne ustrojstwo.

Ja od dwóch tygodni jeżdżę z sai w bagażniku bo zamontowałem drugi IC. Docelowo chcę ją przymocować tak jak jest w BEX do bloku silnika. Ale zanim to zrobię chcę zajrzeć do kata od strony wydechu żeby zobaczyć w jakim jest stanie. Jak ok, to zakładam pompę, jak słabo z nim to sobie odpuszczam i szukam dp. 

Opublikowano
2 godziny temu, cysiek18 napisał:

Co do korka ja miałem wciśnięty i mi gdzieś wypadł po drodze przy pierwszej jeździe po modzie. Teraz mam wklejony i spokój.

Checka nie wywaliło mi ani razu od czasu jak jeżdżę z przekaźnikiem zamiast sai. Jest tylko błąd w kompie o niewystarczającym przepływie powietrza wtórnego. Ten błąd wywala tylko na zimnym silniku jak mu przycisnę.

Opublikowano

Panowie

a dając zaślepka blaszaną pod kombi zawór trzeba go całkiem wyrzucać? czy można dać zaślepkę i i skręcić to ponownie bez wyrzucania kombi zaworu i tych rurek?

i jak to jest z tym zaworem DV, jedni montując zestaw z bex nie zmieniali jego położenia? mam kompletny zestaw z bex i tam idzie ten zawór zaraz przy IC?

Opublikowano

Jakby ktoś miał cały komplet z BEXa na handel to chętnie przygarnę

Opublikowano

dziś montowałem prawy IC z bex. U mnie w B7 nie było tego trójnika do dodatkowego  pojemnika ciśnienia jak w b6.

pompa sai wyrzuciłem. nie miałem korka z coli ale idealnie pasuje z soku cappy jest duży i jest jak zaślpeka od zewnątrz.

wiadomo robiąc oryginalnie na bexa zawór dv zmienił swoje miejsce i wężyk podciśnienia  trzeba było dłuższy  i tu był problem, bo nie mogłem go wyciągnąć z pod kolektora ssącego. Dlatego złączyłem w połowie dwa wężyki. 

IC wkładałem  bez odkręcania pasa , odkręciłem tylko to kolanko jak wcześniej ktoś pisał na forum. 

troszkę mi zeszło ale wszystko się udało:)

Opublikowano
W dniu 2.05.2018 o 21:21, Misieqq7 napisał:

pompa sai wyrzuciłem. nie miałem korka z coli ale idealnie pasuje z soku cappy jest duży i jest jak zaślpeka od zewnątrz.

Nawet lepiej, ja dwa razy wciskałem w środek od pepsi i po jakimś czasie go tam nie było. Teraz dałem z pepsi w środek, cappy na zewnątrz i dodatkowo ścisnąłem go metalową obejmą, teraz nie ucieknie :)

Opublikowano

Opiszę swoje poczynania z montażem prawe IC. Wybrałem opcje z zakupem IC od 2.0 tfsi lub tdi z uwagi na to że mocowanie IC oraz łapacz powietrza pasuje bez przeróbek. Praktycznie obyło się bez rzeźby :)

Co kupiłem:
Prawy IC: 8E0145806M lub 8E0145806Q
Uchwyt IC: 059145814B
Łapacz powietrza: 8E0117336J lub 8E0117336N
Rura IC z 2.0 tfsi: 8E0145708K
Kolanko silikonowe: 54mm
Łącznik: 54mm
Opaski zaciskowe: SGB 64-67mm 

Wiadomo, do wrzucenia IC trzeba zdjąć zderzak i lampę. Demontaż lampy dużo ułatwia. Chwilowo wyrzuciłem SAI, będę montował ten układ tak jak w BEX, bo póki co mój katalizator jeszcze jest w całkiem dobrym stanie., ale to jeszcze do przemyślenia :)

Po demontażu SAI uchwyt mocujemy w dziury po uchwycie SAI z tą różnicą że jeden otwór niżej. Po dokręceniu montujemy IC, jest ciasno i trzeba uważać, żeby nie przygiąć cienkich blaszek na IC, ale ogólnie się da to zrobić bezboleśnie:

IMG_20180405_182542.jpg

Montujemy łapacz powietrza i w sumie możemy składać lampę i zderzak, jednak łatwiej to zostawić na sam koniec :)

Starą rurę idącą od turbo do rury w pasie przednim trochę wyginamy i podłączamy do dolnej rury IC. Proponuję skręcić ją porządną opaską SGB 64-67mm. DV zostawiamy tak jak jest, tylko rurę od niej do tipa popuszczamy na opaskach i obracamy tak, żeby się nie zaginała :D

IMG_20180412_125555.jpg

Bierzemy się za górną rurę. Oryginalną rurę z 2.0 tfsi trochę obcinamy i łączymy z kolankiem silikonowym, zakładamy opaski SGB:

IMG_20180412_1304472.jpg

Opasek na razie nie skręcam, bo będziemy jeszcze układać rurę i może być potrzeba trochę ją obrócić. Najpierw mocujemy do IC a potem do rury w pasie przednim. Do montażu z IC użyłem oryginalnej opaski bo dostałem ją w zestawie z rurą. 

IMG_20180412_131106.jpg

Następnie zakładamy silikonowe kolanko na rurę w pasie przednim i układamy rurę. Skręcamy wszystkie opaski i mamy zamontowane i podłączone IC :)

IMG_20180412_131110.jpg

Montujemy lampę a w zderzaku wyciągamy zaślepkę obok halogenu:

IMG_20180405_183349.jpg

Składamy wszystko do kupy i cieszymy się lepszym chłodzeniem. 

IMG_20180407_112953.jpg

Całość robiłem pod blokiem, więc bez kanału się da :D

Opublikowano
41 minut temu, cysiek18 napisał:

Montujemy lampę a w zderzaku wyciągamy zaślepkę obok halogenu:

wytnij sobie w zderzaku te dwa dolne mocowania zaślepki bo tak chamsko je widać, Chyba że już to zrobiłeś. Ja to zrobiłem po zamontowaniu zderzaka. Patrze a z lewej stronie nie ma a z prawej widać dwa mocowania więc nożyk i tak jest estetyczniej moim zdaniem oczywiście:)

Opublikowano
5 godzin temu, cysiek18 napisał:

IMG_20180412_131110.jpg

Opublikowano
Teraz, rafiki5 napisał:
5 godzin temu, cysiek18 napisał:

IMG_20180412_131110.jpg

Świetna robota i super fotorelacja ? Od czego są odpiete te dwie rury na zdjęciu? Po pompie SAI? Jaki cię wyniósł ogólny koszt części i za ile można dostać ten IC z 2.0tfsi? 

Opublikowano
Teraz, rafiki5 napisał:

Świetna robota i super fotorelacja ? Od czego są odpiete te dwie rury na zdjęciu? Po pompie SAI? Jaki cię wyniósł ogólny koszt części i za ile można dostać ten IC z 2.0tfsi? 

Grubsza to od dv a cienka od turbo co idzie do N75.

Koszty wyszły naprawdę śmieszne, choć trochę tego szukałem, żeby było po taniości. Na allegro intercoolery chodzą od około 60 zł w górę, uchwyt jakieś 40 zł, łapacz 50zł i rura kolejne 20 zł. Najlepiej szukać od jednego sprzedającego wtedy nie ma kosmicznych cen za przesyłki. W sumie byłem przygotowany na jakieś 250 zł za całość ale trochę poszukałem i IC w komplecie z uchwytem kupiłem za 60 zł z przesyłką :D .  Rurę i łapacz kupiłem na forum również 60 zł z wysyłką. Łapacz miał małą dziurę ale zakleiłem ją bez problemu. Do tego kolanko silikonowe i obejmy też 60 zł z wysyłką. Łącznik do rur dotoczył mi znajomy tokarz za dwa piwa :) ale na allegro koszt takiego to 10-15 zł. W sumie nie przekroczyłem 200 zł.