Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Biało biało, czyli na co komu ... quattro :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rajdowiec znany troche z rsmp i gsmp ,jezdzi clio r3 bez rewelacji ale clio ogarnia nawet dobrze :naughty:

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie specjalnie istotne czy fwd, awd czy rwd dla fizyki to mało ważne.

Auto pójdzie przez przód jak nie ma trakcji na osi skręcanej.

Najprościej rzecz ujmując, im mniej masy z przodu tym gorzej auto skręca, proste i nie ma co z tym polemizować.

Twórczą teorią również nie jest, że gdy dohamujes lub odejmiesz masa przesuwa się w kierunku przedniej osi, tym samym koła są dociążane, więc mają więcej trakcji i auto może reagować na kierownice.

Dlatego czy to fwd, awd czy nawet rwd które każdemu kojarzy się z uciekającym tyłem, jest przed zakrętem podsterowne.

Dopiero w zakręcie i na wyjściu każde z napędów zaczynają różnić się charakterystyką.

Nie bardzo też rozumiem jak ma zadziałać rękaw gdy nie ma trakcji na przedniej osi, a auto już idzie grubo przez przód.

Siła odśrodkowa wypycha nas z zakrętu do zabawy włączył się lód przez co można zapomnieć o skręcaniu chyba, że śmigamy wózkiem widłowym:wink:

Pytanie tylko czy my tu mówimy o tym samym?

Poślizg wymuszony czy ratowanie się wszelkimi sposobami przed dzwonem z podsterowności ?

No nie wiem czy tak do końca. Gdyby tak było to w rajdach jeździłyby same prosiaki a nie EVO/STI:wink:

Opublikowano
Nie specjalnie istotne czy fwd, awd czy rwd dla fizyki to mało ważne.

Auto pójdzie przez przód jak nie ma trakcji na osi skręcanej.

Najprościej rzecz ujmując, im mniej masy z przodu tym gorzej auto skręca, proste i nie ma co z tym polemizować.

Twórczą teorią również nie jest, że gdy dohamujes lub odejmiesz masa przesuwa się w kierunku przedniej osi, tym samym koła są dociążane, więc mają więcej trakcji i auto może reagować na kierownice.

Dlatego czy to fwd, awd czy nawet rwd które każdemu kojarzy się z uciekającym tyłem, jest przed zakrętem podsterowne.

Dopiero w zakręcie i na wyjściu każde z napędów zaczynają różnić się charakterystyką.

Nie bardzo też rozumiem jak ma zadziałać rękaw gdy nie ma trakcji na przedniej osi, a auto już idzie grubo przez przód.

Siła odśrodkowa wypycha nas z zakrętu do zabawy włączył się lód przez co można zapomnieć o skręcaniu chyba, że śmigamy wózkiem widłowym:wink:

Pytanie tylko czy my tu mówimy o tym samym?

Poślizg wymuszony czy ratowanie się wszelkimi sposobami przed dzwonem z podsterowności ?

No nie wiem czy tak do końca. Gdyby tak było to w rajdach jeździłyby same prosiaki a nie EVO/STI:wink:

źle się wyraziłem:wink:

nie chodzi mi o rozłożenie masy samochodu, a o chwilowe rozłożenie (przenoszenie) masy podczas jazdy:wink:

czyli odciążona oś przednia auto słabiej skręca niż gdy ma oś dociążoną

Opublikowano

a to chyba że tak:wink: tutaj kwestia wyczucia na ile sobie można pozwolić. chyba jest taka technika jazdy że dojeżdżając do zakrętu hamuje się w ostatnim momencie dociążając max przód do połowy łuku żeby jak naszybciej pokonać zakręt przy najlmniejszym poślizgu kół a później ogień

Opublikowano
a to chyba że tak:wink: tutaj kwestia wyczucia na ile sobie można pozwolić. chyba jest taka technika jazdy że dojeżdżając do zakrętu hamuje się w ostatnim momencie dociążając max przód do połowy łuku żeby jak naszybciej pokonać zakręt przy najlmniejszym poślizgu kół a później ogień

tylko to bardziej na suchym i na ciaśniejszych winklach, przy szybszych łukach i dużej prędkości obrotowej silnika często wystarczy gwałtownie odpuścić gaz:wink:

zasada jednak ta sama, jak ma skręcić musisz mieć trakcje na osi skręcającej, żeby potem nie być zdziwionym, że quattro, a płuży:wink:

Opublikowano

Nice...

Opublikowano
Nice...

nasza forumowa:wink:

Opublikowano

a na koniec Aaltonen, grubo! :good:

Opublikowano
Nice...

nasza forumowa:wink:

Ładnie Kolo nad autkiem panuje - widać, że sporo czasu na zabawie za kółkiem i przy odpowiedniej prędkości spędzone:thumbup1:

Opublikowano

Ją bym sie nie odważył jednak na takie manewry na drodze z innymi autami przy takiej prędkości, wystarczyłoby trochę ubitego w lód śniegu na drodze i wtedy żadne quattro ani 8 tloczkow na zacisk nie pomoże, warunki na drogach są naprawdę różne

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano

Pieprzenie o szopenie TVN'u:doh: Nikt nie robi nikomu krzywdy, jak widać aut praktycznie nie ma, ale jest wielka afera na miarę "błękitnego24":polew:Powinni się cieszyć, że ludzie starają się uczyć panować nad autem, a ścigać kapeluszy, którzy wyjadą raz w niedzielę i zatarasują całą drogę, bo letnie opony sprzed 20lat założone mają na kołach:naughty: Co innego, gdyby jakiś oszołom zasuwał między poruszającymi się ludźmi, czy zaparkowanymi autami.

Gdyby było więcej inicjatywy ze strony miasta i WORD'u, to młodzież nie bawiła się w ten sposób i w takich warunkach.

Podam przykład z mojego "podwórka" - mam obok siebie stare, nieczynne poradzieckie lotnisko. Co spadnie śnieg, to młodzież i nie tylko stara się jeździć bokami, wprowadzać auto w poślizgi i wyprowadzać je z poślizgów, nie szkodząc przy tym nikomu.

Ostatnio Policja zrobiła mega łapankę, wjeżdżając 3 radiowozami na płytę lotniska i dwoma busami obstawiając wszelkie wyjazdy. Oczywiście nie obyło się bez mandatów jak mniemam, bo na lotnisku obowiązuje zakaz poruszania się:thumbdown::doh:

W zeszłym roku na spocie miałem okazje porozmawiać z inteligentnym przedstawicielem władz, który stwierdził, że to idiotyzm gonić ludzi, którzy nie tylko się bawią, ale również uczą pewnych odruchów, które idealnie sprawdzają się w codziennym poruszaniu się po śliskich nawierzchniach.

Niestety, jak powiedział, nie ma wpływu na przepisy, czy to mądre, czy idiotyczne:thumbup1:

Opublikowano

Haha ten koleś olał system ;D

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano
Sosnowiec godzinke temu :)
Opublikowano

kiedy ja u siebie śnieg widziałem...

Opublikowano
Sosnowiec godzinke temu :)

Nie dość że nagrywane kalkulatorem to jeszcze te wycieraczki...

U mnie od świąt w dzień jest na + wiec śniegu juz dawno nie ma.