kamil-vag Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Jako, że długo szukałem i nie dostałem nigdzie odpowiedzi, postanowiłem sam przetestować i zamówić moduł i kamerkę z Ali. Całość wyszła mnie w granicach 250 zł, co daje niższą cenę niż sam moduł oferowany na forum czy w internetach. Użyłem modułu z Ali z VW RNS510: Jedyne co trzeba zrobić, to zmienić wtykę na pasującą do RNSE - 32 pinową. RNS510 mają wtykę 26 pin. Pinout dla RNS510 - sygnały dla kamerki: 12 – Video signal input, vertical and horizontal synchronisation 13 – Video signal input, green 24 – Video earth 25 – Video signal input, blue 26 – Video signal input, red Pinout RNS-E dla kamerki: 15 - Video signal input, vertical and horizontal synchronisation 16 - Video signal input, green 30 - Video earth 31 - Video signal input, blue 32 - Video signal input, red Wtyczka dla RNSe ma kolor szary, ale pasuje tez niebieska licznikowa... Do działania kamerki muszą być podłączone 15, 16, 30, 31, 32. Z modułu do wtyczki RNSE Biały do 15 - Synchronizacja Czerwony do 32 - R Zielony do 16 - G Żółty do 31 - B Czarny do 30 - Ekran/masa Ale zweryfikujcie z rozpiską. Kamerka jaka Wam już pasuje, może być zwykła, może być z ruchomymi liniami, wszystko działa... Ja kupiłem takie rzeczy: Moduł: https://pl.aliexpress.com/item/33009413280.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4f845c0fC0dluI ~ 130 zł Kamerka: https://pl.aliexpress.com/item/32954424667.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4f845c0fC0dluI ~ 90 zł Wtyczka: 1J0972977 szara ~ 20 zł Dodatkowo kupiłem sobie lepszy kabelek od modułu do kamerki: https://allegro.pl/oferta/hollywood-pro-vd7-przewod-video-rca-cinch-lcd-7m-9224203073 W VCDS trzeba zrobić adaptację kamery na Lamborghini. Wybieramy kanał 04 w adaptacji i dajemy z 0 na 1. Do zasilania modułu, kamery i pinu C2 (trzeba dać plus ze wstecznego na ten pin, do przełączenia źródła) zrobiłem układ na przekaźniku C2 - zielona wtyczka pin 2 - Reverse signal - RFSL Do modułu kamery będzie dołączony jakiś moduł do separacji zasilania, ja go olałem i zrobiłem swoje podłączenie na przekaźniku. Przekaźnik jakiś tani, samochodowy na 12V, ze stykiem normalnie otwartym (NO) Opis dla wersji HIGH MCE: Sygnał ze wstecznego bierzemy z MCE lub MK (przewód niebiesko-czerwony) MCE - moduł centralnej elektroniki (nad nogami kierowcy, pod półką/osłoną) w B6 pin 5 lub 8 na wtyczce T23 , w B7 pin 2 lub 5 na wtyczce T23 (wtyczka B na poniższym rysunku) MK - moduł komfortu (pod nogami kierowcy, pod dywanikiem) w B6 i B7 pin 7 na wtyczce T12i (Wtyk oznaczony jako 3) Stały plus bierzemy zza MCE, punkt śrubowy, zarabiamy oczko i przykręcamy do zbiorczego połączenia. Masa, jest po lewej stornie, przy podstopnicy w dolnej części słupka A, grube brązowe kable zarabiamy oczko i też się dokręcamy w punkt zbiorczy. Kilka fotek z montażu: Edytowane 17 Marca 2021 przez kamil-vag 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innotic Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) kamil-vag ozłocić Cię to mało Zamawiam i znowu będzie zabawa Dzięki! Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez innotic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinger416 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Nie masz moze jakis fotek z montażu tego przekaznika. Albo jesli możesz nakresli mi dokladniej co jak i skad aktualnie sie zmagam ze skaczacym obrazem :/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 16 godzin temu, martinger416 napisał: Albo jesli możesz nakresli mi dokladniej co jak i skad Schemat dla B6, ale w B7 sygnał ze wstecznego jest w: MCE na pinie 2 wtyczka T23 lub na pinie 5/T23 MK pin 7 wtyczka T12i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ecobuda Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Kamilu, wrzuć jakieś foto jak wygląda obraz kamery na ekranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpakuziom Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 No dokładnie, pokaż jak to działa i wygląda obraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 22 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Koledzy, działa normalnie jak każda inna kamera i moduł. Co ciekawe, czerwona linia rzeczywiście wyznacza miejsce gdzie się powinniśmy już zatrzymać... I dzięki szerokiemu obiektywowi, fajnie widać gdy wyjeżdżamy z bocznego parkowania czy coś jedzie ? VID_20200922_154358.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ecobuda Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Zamawiam i dłubam. Dzięki Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasm64 Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Kamil a zadziała to w A38P Sportback z 2009 ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Jak masz w niej RNS-E to zadziała, nie wiem tylko czy do a3 nie potrzebujesz kamery z innymi wymiarami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasm64 Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Mam takie RNS-E: Słyszałem, że pasuje do A38P blenda z kamerką od A6C6 ale to ok. 500pln za używkę. Można chyba też wykorzystać, tak sobie myślę, gotowy sam uchwyt-wkład-klamkę bagażnika z kamerką, są na Ali i na Allegro, ale która by pasowała, tyle tego ?! Edytowane 28 Września 2020 przez tomasm64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 No to będzie działać na tym RNSE. zajrzyj na a3 club, tam podawali jakie kamerki pasują do A3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasm64 Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 OK, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unilite Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) kamil-vag miałem już kamerkę i blendę z a6 c6. Radio to RNSE. I chciałbym ten zestaw podłączyć pod ten moduł kamery z ali, o którym napisałeś w pierwszym poście. Czy jest taka możliwość? kamerka ma złącze 2 pin i wtyk męski fakra G szary Edytowane 30 Września 2020 przez unilite 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 30 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 2 piny to zapewne plus i minus a fakra potrzebne przejście na chinch... @MaTeo85 robiłeś na ori kamerce, jak rozwiązałeś sprawę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTeo85 Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Można kupić przejście z fakry na chinch. Ja osobiście mam wiązkę od kamery pociągniętą aż do radia i dopiero tam przejście na chinch do modułu kamery. Adapter Kamery Cofania FAKRA RCA Mercedes Ford 7220382044 - Sklep internetowy AGD, RTV, telefony, laptopy - Allegro.pl ALLEGRO.PL Kup teraz na Allegro za 39 zł - Adapter Kamery Cofania FAKRA RCA Mercedes Ford (7220382044). Allegro.pl -... Do tego kabel chinch-chinch i dwa przewody od zasilania i będzie grało. Aha tylko do sprawdzenia czy wtyk fakra męski czy żeński ma być bo nie pamiętam, ale ta przejściówka co wkleiłem link chyba będzie ok. Edytowane 1 Października 2020 przez MaTeo85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unilite Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 u mnie w kamerce jest fakra g szara męska. A nie ma przejściówki fakra g na czincz męski. Występują tylko fakra g męska na czincz zenski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTeo85 Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 no jak nie występuje to trudno trzeba kombinować, jak masz chinch zenski w module kamery i w przejsciowce to wtedy musisz dokupić kabel chincz męski/męski i też da się to poskładać. To że masz fakrę szarą, nie ważne bo zielona z allegro pasuje zarówno do szarej, niebieskiej, brązowej czy zółtej. inna opcja to przelutować gniazdo w module kamery na fakrę. są też na allegro dostępne Gniazdo antenowe fakra GPS nowe do RNS-510 7475284729 - Sklep internetowy AGD, RTV, telefony, laptopy - Allegro.pl ALLEGRO.PL Kup teraz na Allegro za 25 zł - Gniazdo antenowe fakra GPS nowe do RNS-510 (7475284729). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! ten sam sprzedawca ma też zółty lub czarny kolor, kwestia czy da się wlutować w płytkę bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeJu Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Elementy układanki zamówione z linków podanych przez @kamil-vag , teraz tylko niecierpliwie poczekać na przesyłkę od ryżowych braci i biorę się za montaż a juz praktycznie zrezygnowałem z moda kamerki przez ten cały moduł jak z jakością i dopasowaniem klamki klapy bagażnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 2 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 36 minut temu, JeJu napisał: jak z jakością i dopasowaniem klamki klapy bagażnika? Jest ok, nie ma się czego czepić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi