Jump to content
IGNORED

Jaki olej do TDI?

Hugo

Recommended Posts

W niniejszym wątku znajdziecie wszystkie informacje jakie oleje stosować do silników TDI

• Upvote 1

• Replies 12.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

1. Przeszedłem z półsyntetyka na pełen syntetyk i nic. (minęło już 15 tys.)

2. Który Motul zastosować do 1.9 TDI AFN ???

Motul Specific (505.1, 502.00, 505.00), a może 8100 x-cess?

Sprawa jest ciekawa, bo:

Na niemieckiej stronie motula Specific spełnia następujące normy: VW 505 01, 502 00, 505 00 (2005-07), WSS M2C 917A.

I druga sprawa - korzystając ze strony motula, która dobiera olej do konkretnego silnika, do AFN polecane są: 8100 X-cess 5W-40, 6100 Synergie+ 10W-40 oraz 4100 Turbolight 10W-40, a na niemieckiej stornie polacają: 8100 X-clean 5W-40, 8100 X-cess 5W-40 i 6100 Synergie+ 10W-40.

Czyżby norma 505.00 zmieniła się od 2005 roku?

Moim zdaniem nie potrzebny ten wątek - o olejach zawsze była i będzie obszerna dyskusja

A wnioski ... jak coś to ich za mało a przykładowo z 3 kompletnie się nie zgodzę.

Na popacie proszę link:

http://www.elf.com.pl/produkty/osobowe/silniki/specjalne.htm (na samym dole)

Zatem Murzynku postaraj sie bardziej z tymi wnioskami albo scal wątki

2. Który Motul zastosować do 1.9 TDI AFN ???

Mój lata na:

Motul 300V Competition 15w50 - full syntetyk, na bazie jakichś podwójnych estrów :blink:

Takie cóś zalał mi Paweł (prowadzi warsztat z Rogalem), więc chłopaki chyba więdzą co lać.

Jak na razie 5000 przelatałem i ok. 150ml musiałem uzupełnić do maxa.

(Nie wiem na czym wcześniej latał).

Guest Murzyn

adadur link cos mi nie bangla. W tamtym temacie bylo duzo niejasnosci, rozne opinie i ludzie co pochwila pytali sie o to samo. Bazujac na ulomnej pamieci artykulu o ktorym wspomnialem stworzylem pkt 3

Prosiłbym o radę.Który Mobil full syntetyk spełnia normę 505.01 ??? Czy kupić Mobil Synt S Special V 5W-40 ???? Jak przed wymianą oleju z półsyntetyka Mobil na full syntetyk Mobil wleję clean Motula http://motul.orfika.net/catalog/product_info.php?products_id=85&osCsid=ede24b0d3d3aff6a6293b1ff0188b342 to nie powinno się nic stać ??? Wlałbym jakiś clean Mobila ale nie ma takiego czegoś na naszym rynku.[br]Dopisany: 17 Sierpień 2007, 13:35 _________________________________________________I ostania moja wątpliwość - mam zalany Mobil półsyntetyk i postanowiłem przejść na full syntetyk.Żeby zmniejszyć ryzyko to zastosuję przed wymianą Motul Engine Clean.W takiej sytuacji radzicie zalać Mobilem Synt S Special V 5W-40 czy Motulem 5W-40 ????

>yates nie pamiętam, ale chyba tylko seria Mobil 1, to fullsyntetyki, reszta to synth base lub hc itp, a z "1" nie ma zdaje się nic z 505.01, więc lej motul i miej spokój

Odnośnie stosowanych olejów widać tendencję co do stosowania 3 marek (Mobil, LM, Motul). Jakie jest Wasze zdanie nt. Valvoline???

Wcześniej stosowałem w BMW E34 525tds i było wszystko oki.

Teraz do A4 (świeżo po kupnie) wymieniłem na półsyntetyk, bo nie wiedziałem jaki zalany był, więc uznałem takie rozwiązanie za najbepieczniejsze... właśnie wybrałem Valvoline. Co Wy na to (chodzi o producenta)??

Panowie, z tego co polecają magicy z małych warsztatów,jeśłi autka jeździ na pół sytentyku lepiej żeby już na nim dojeźdźiło, nie ma sensu zmieniać z pół na full syntetyka, z prozaicznego wręcz powodu, półsyntetyk ma trochę inne właściwości i jeśłi zaleje się full synteykiem wówczas "wypłucze uszczelnienia w silniku jakie zrobił półsyntetyk", choć z drugiej strony przy obecnej technologii produkcji nie ma już takich rozbieżności miedzy pół czy full syntetykiem, wobec powyższego po co zmieniać?

Bo podyskutować zawsze można:-)

Pozdrawiam

Wszelkie środki może są i dobre,ale...skoro trzeba do tego doplacać,a różnicy w zmianie oleju na full nie widać,a czasami nawet nie jest wskazany to nie lepiej te fundusze przeznaczyć na coś bardziej pożytecznego?

Pozdrawiam

Ja chciałbym to zrobić ( zmiana z pół na pełny syntetyk) ze względu na pompowtryski do których powinien być olej z normą 505,01,a taką normę chyba mają tylko full syntetyki.Obecnie jeżdzę na Mobil-u z normą 505.00.

Odnośnie stosowanych olejów widać tendencję co do stosowania 3 marek (Mobil, LM, Motul). Jakie jest Wasze zdanie nt. Valvoline???

Wcześniej stosowałem w BMW E34 525tds i było wszystko oki.

Teraz do A4 (świeżo po kupnie) wymieniłem na półsyntetyk, bo nie wiedziałem jaki zalany był, więc uznałem takie rozwiązanie za najbepieczniejsze... właśnie wybrałem Valvoline. Co Wy na to (chodzi o producenta)??

ja torturuję olej tego producenta, jest ok :)

• Upvote 1

Guest Murzyn

czasami juz rece opadaja przy tych teoriach na temat zmiany z semi na full. Troche moze byc w tym prawdy jezeli mowilibysmy o nieuturbionych benzyniakach, a nie TDI

Odnośnie stosowanych olejów widać tendencję co do stosowania 3 marek (Mobil, LM, Motul)

z tego wzgledu, ze to sa prawdziwe pelne syntetyki