Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B6 DIVISION

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, staniek napisał:

Panowie, jakieś dobre/złote rady jak precyzyjnie rozmierzyć otwory pod lotkę sline do avant'a?

Nie chcę jej kleić na klej do szyb, chcę zrobić jak w oryginale.

Pozdr :)

Daj sobie spokój z wierceniem, kup taśmę akrylową 3M VHB RP62 ( to ta sama co są klejone te lotki oryginalnie) + trochę kleju do szyb w miejsca po kołkach mocujących i będzie git. Ja tak u siebie zrobiłem. 

• Odpowiedzi 86,1 tys.
  • Wyświetleń 3,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Trochę boję się, że mi ją zdejmie przy wyższej prędkości :( 

Zdarza mi się latać 200+, co prawda krótkie odcinki, ale jednak.

Opublikowano
3 minuty temu, staniek napisał:

Trochę boję się, że mi ją zdejmie przy wyższej prędkości :( 

Zdarza mi się latać 200+, co prawda krótkie odcinki, ale jednak.

Panie 200+ mam co tydzień :D dwa lata już tak latam i nic nie odfrunęło. Obklejasz taśmą lotkę do około, dla lepszego efektu podgrzewasz jeszcze suszarką albo opalarką, żeby klej lepiej związał i nie ma prawa nic puścić.  

Opublikowano

Oki, przemyślę ;)

A dużo kleju dawałeś w miejsce po bolcach?

Taka taśmę mam, ale to raczej nie ta o której wspomniałeś

DA9D6F7F-09F8-4072-88EE-491BA61D3DC3.jpeg

Opublikowano

Kleju niedużo, tak żeby Ci garba na lotce nie zrobił :) o taśmę pytaj tu 

ALLEGRO.PL

Sprawdź oferty użytkownika Grupa_PPM_SA na Allegro. Odkryj radość zakupów i 100% bezpieczeństwa transakcji.

Od nich brałem 13zł za 3 metry, to co Ty masz to ta piankowa, nie nadaje się. 

IMG-2367.jpg

Opublikowano

Ja lotke z RSa kleiłem tak jak to ma miejsce fabryczne klejenie. Na brzegach taśma dwustronna piankowa (tesa do luster - jest petarda jesli chodzi o trzymanie, przednie blachy zawsze na to kleje i nigdy w żadnym aucie problemu nie było) i ociupinke kleju do szyb w miejscu podparcia i siedziało pięknie. Jeśli później będziesz chcial na to cos polozyc by docisnąć to pamiętaj by nie kłaść bezpośrednio punktowo czegoś ciężkiego, tylko bardziej by nacisk się rozłożył. Bańki 5l z ropą były idealne :dance:

Screenshot_20210925-145457_Gallery.jpg

Screenshot_20210925-145523_Gallery.jpg

Screenshot_20210925-145556_Gallery.jpg

Opublikowano

Panowie, dzięki za podpowiedzi :thumbup1:

i namiary na właściwą taśmę.

Może nawet odważę się zamontować tylko na klej i taśmę, zobaczymy :decayed:

Pozdr

Opublikowano

W zupełności wystarczy. Na nawierty bym się nie zdecydował, tym bardziej, że to nie ma sensu.

Opublikowano

W sumie to widzę dwa plusy wiercenia -sto procent pewności, że jej nie zdejmie (ale to już przedyskutowaliśmy i można tego plus pominąć ;) i ewentualną łatwość w demontażu bez uszkodzeń np gdyby klapę trzeba było wymienić.

Ale ogólnie zostałem przekonany i nie będę wiercił :decayed:

Jeszcze raz dzięki i pozdr.

Opublikowano

W b6 przecież też oryginalnie nie było nawiertów, tylko klejona, (możliwe że jakaś część tylko z tym wyszła). Tak samo w RS4 B8 (identycznie jak wstawiłem wyżej fotke,  tak jak u mnie to zrobiłem, kleiłem jak oryginał) a jak wiadomo prędkości w RS4 bywają i większe niż te wyżej wspomniane dwie paczki :cool1:

Edytowane przez KoJ@K

Opublikowano

PT1100 to jest właściwa taśma do tego typu rzeczy jest stworzona do klejenia listw ozdobnych i spoilerów. ważne  przy takich robótkach jest odpowiednie odtłuszczenie powierzchni i 3M zaleca do tego alkochol izopropylowy oraz odpowiedni primer 3M 4298UV zwiększający przyczepność na tworzywach sztucznych i pewnie większość z was o tym nie słyszała ja zrobiłem tak jak zalecali i nic się nie dzieje trzyma jak skała ale ja miałem ori klapę sline i ori lotkę sline więc lotka trzyma się na klapie za pomocą ww taśmy plus przykręcona jest do klapy ja nie wiem jak jest w avancie ale dziury na lotkę w sedanie nie są równe i mają regulację lotki na klapie więc jak chcesz wiercić dziury to możesz się zdziwić że coś nie będzie pasować ale jak mówię nie wiem jak w avancie to jest rozwiązane. podwiń sobię tą taśmę tak jak pokzazne jest to na moim zdjęciu nr2 ale n ie odrywaj całej będzie ci łatwiej wypoziomować lotkę do klapy przykładasz ją poziomujesz i  potem ciągniesz za czerwoną folię 

20210409_145751.jpg

20210409_150354.jpg

20210409_151247.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, KoJ@K napisał:

W b6 przecież też oryginalnie nie było nawiertów, tylko klejona, (możliwe że jakaś część tylko z tym wyszła). Tak samo w RS4 B8 (identycznie jak wstawiłem wyżej fotke,  tak jak u mnie to zrobiłem, kleiłem jak oryginał) a jak wiadomo prędkości w RS4 bywają i większe niż te wyżej wspomniane dwie paczki :cool1:

Nie wie jak było na przestrzeni lat, ale mam lotkę z B6 i miała kołki, więc klapą na 100% była wiercona.

U mnie taśma to 3m pierwsza z brzegu z Castoramy plus sikaflex 291 w miejscach gdzie powinny być kołki i trzyma pięknie, bywało i 180 na liczniku, nic nie odfruneło :)

Opublikowano

Klapa b6 ori s-line była wiercona plus taśma 3m dookoła  i ja tak u siebie zrobiłem,u kumpla  przykleiłem  na klej i taśmę ,trzyma bdb i nie ma sensu wiercić

Opublikowano

@marky2552 właśnie patrzyłem/przymierzałem tą PT1100 którą mam i według mnie 1,1mm grubości to ciut za mało. Zresztą widać, że Ori taśma była grubsza. Chyba kupię tą RP62 którą polecał @Gregory87 a która ma 1,5mm grubości.

Pozdr :)

Opublikowano

Ja kleiłem lotkę listwy boczne,progowe na 1.1mm i jest ok,brałem z alpako foto poniżej,na allegro mają nick paczkadziwaczka

16326605590886554067837609295303.jpg

Edytowane przez greg2505

Opublikowano
1 godzinę temu, staniek napisał:

a która ma 1,5mm grubości.

1.1mm (VHB RP45) jest za cienka według mnie , VHB RP62 ma 1,6mm i tak jak wspomniałem odpowiada najbardziej temu co było naklejone w oryginale grubością i szerokością. 

Opublikowano

Kupię w jak najlepszym stanie tłumik środkowy do 1,9 TDI lub 1,8 T quattro.

Potrzebuję tłumik z kompletną rurą na wejściu oraz z kawałkami rur na wyjściu.

Numery OEM - 8E0253409AE lub 8E0253409AB.

Może komuś zalega w garażu po swapie.

Opublikowano

Panowie dziwna sprawa. Po zatankowaniu do pełna pod autem mała kałuża paliwa, wyjeżdżałem do 3/4 baku i przestaje ciec. Czy komuś już rozszczelnił się bak przy samej szyjce od wlewu? Widać po zdjęciu osłon, że leci z góry, żaden wężyk nie pękł. Chyba że przytkały się w jakiś sposób kanalik odpowietrzający, który idzie równo przy szyjce wlewu paliwa i za duże ciśnienie się wytwarza w baku przez co wylatuje właśnie przez ten kanalik odpowietrzający, sam już nie wiem.. średnio uśmiecha mi się wymiana baku w quattro ?

Opublikowano

Panowie zna ktoś przybliżony koszt wymiany rozrządu i walka w 1.9 awx ? Robocizna z częściami. Może ktoś ostatnio robił :)

Resized_20210917_001449.jpeg

Opublikowano

Jeśli chodzi o rozrząd to jest rozrzut od 250 zł do 800 zł... (zależy od miasta, ale i samego zakładu) części to jakieś 500-600 zł. Wałek w używce nie powinien wyjść więcej niż 200 zł, a nowy np. Kolbenschmidta nie wiem jak to wygląda. Przy okazji sprawdź stan pokrywy zaworów i ewentualnie dolicz jej koszt.