Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elendit to jest trojnik od podcisnienia , czasem dostanie sie tam troche oleju z czwornika . Jak cos to mam gdzies ten trojnik , odezwij sie na PW. Najgrubszy waz idzie do serwa, ten z lewej do czwornika odmy ten z prawej do kolektora ssacego.

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 751,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Elendit to jest trojnik od podcisnienia , czasem dostanie sie tam troche oleju z czwornika . Jak cos to mam gdzies ten trojnik , odezwij sie na PW. Najgrubszy waz idzie do serwa, ten z lewej do czwornika odmy ten z prawej do kolektora ssacego.

Masz może gdzieś jego nr?

Opublikowano

Właśnie jest spocono - mokry podejrzewam że lewa rurka popuszcza gdzieś nad uszczelnieniem może bym ja odkręcił i przykręcił jeszcze raz no albo całość trzeba by wymienić to wtedy odezwę się do benego :)

Może płyn chłodniczy tam uciekać ?

Pół roku temu miałem z tym też problem bo prawa rura wogóle była pęknięta i wywalało błąd ubogiej mieszanki po wymianie rurki było ok teraz lewa ale błąd nie wyskakuje jeszcze ..

Opublikowano

Ale tam nie ma plynu chlodniczego. Lewa rurka idzie do czwornika odmy , jak jest czwornik zasyfiony to czasem do tej rurki poleci olej i robi sie "majonez" ja po zimnie to czyscilem i ulamalem czesc ktora jest przy kolektorze ssacym , kupilem caly uklad wiec stary trojnik mi zostal. W tym trojniki sa jeszcze jakies kanaly i chyba zaworek z tego co pamietam. Po pracy zobacze i podesle ci numer.

---------- Post dopisany at 19:59 ---------- Poprzedni post napisany at 12:22 ----------

numer czesci 06B133753C

Opublikowano

mam takie pytanie ,widzialem na allegro kompletny silnik 1,8 t 163 km BFB gotowy do zamontowania w cenie 4800 zl i tu moje pytanie co jeszcze trzeba bylo by wymienic aby dzialal demontujac 2,0 ALT ?

czy nikt z forum nierobil swapa z 2.0 alt na jakis inny silnik ? , moze 3,0 by bylo latwiej i taniej wsadzic niz 1,8 T ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
mam takie pytanie ,widzialem na allegro kompletny silnik 1,8 t 163 km BFB gotowy do zamontowania w cenie 4800 zl i tu moje pytanie co jeszcze trzeba bylo by wymienic aby dzialal demontujac 2,0 ALT ?

czy nikt z forum nierobil swapa z 2.0 alt na jakis inny silnik ? , moze 3,0 by bylo latwiej i taniej wsadzic niz 1,8 T ?

Chyba najtaniej bedzie zmiana auta

Oprócz silnika to jeszcze wiązka, ECU nie wiem czy skrzynia podpasi, tłumiki i pewnie wiele innych dupereli

Koszty duże, a jeszcze robota:facepalm:

Chyba że 2.0 kupiłeś z uszkodzonym silnikiem za tanie pieniądze

Opublikowano

ee kurcze panowie ale napiszę wam że płukanka silnika motul trochę mi pomogła z pół litra na tysiąc spadło gdzieś do 300 ml , a takie branie by mnie zadowalało, może po każdej wymianie oleju wlać to coś i tyle. 3000 tys km w mieście przejechałem na litrze oleju :P

Opublikowano

A ja filtr bede wymienial co 30tys i olej tez ,nie ma sensu wymieniac co 15tys szkoda kasy w koncu olej mam prakycznie swierzy a filtr spokohnie 30tys wytrzyma.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Mam ALT i kontrolka oleju mi sie pojawia. Czytam forum.

Jestem dopiero na 12 karcie/stronie - ale czytam dokładnie, niedługo dotrę do tej strony aktualnej - 71, hehe.

---------- Post dopisany 09-07-2013 at 09:32 ---------- Poprzedni post napisany 05-07-2013 at 21:16 ----------

24 strona

Opublikowano

Podobno te 2.0 131km od któregoś roku montowane w B7 nie mają problemu z braniem oleju ? Prawda to ? O które roczniki chodzi ?

Opublikowano
Podobno te 2.0 131km od któregoś roku montowane w B7 nie mają problemu z braniem oleju ? Prawda to ? O które roczniki chodzi ?

Nie prawda:wink:

Opublikowano

Nie prawda:wink:

Ja nie mam u siebie absolutnie żadnego problemu z olejem, Któryś z użytkowników na tym forum oznajmił mi, że w B7 ALT został poprawiony wariator i coś tam jeszcze ale ja nie mam wiedzy na ten temat i nie chce siać propagandy:wink:, postu na szybko znaleść nie mogę, który z unserów to napisał....

Opublikowano

Znajomy ma B7 z silnikiem 2.0 ALT rocznik z tego co pamietam 2006 , nie ma problemu z olejem . Z wygladu zmieniona jest odma oraz kolor niektorych elementow z szarego jak w B6 na czarny . Poza tym inna oslona na wtryski ale to juz malo istotne.

Opublikowano

Panowie, prawie przebrnąłem przez cały wątek, wiem sporo więcej, i postanowiłem dodać coś od siebie. :hi:

Moją a4 kupiłem rok temu, i na początku nie miałem problemu z olejem, pierwszy raz kontrolka zapaliła mi się po jakichś 5000km. Co ciekawe, nie była wtedy jeszcze dopieszczona, miała złamaną harmonijkę między przewodem odmy (06b129627ab) a czwórnikiem, sam czwórnik miał złamaną rurkę z prawej (tą wąską) i przewód stamtąd spadał. Regularnie wyskakiwały mi błędy z przepustnicy. Nie wiem czym była zalana, niby facet który ją sprowadził dał mi sporo faktur i paragonów, był tam paragon za mobil 1 esp 5w30, ale kto wie czy to za olej do tego silnika było :kox: Od razu wymieniłem olej, zgadnijcie na co, no i przez 5 tys. km był spokój, a potem się zaczęło, kontrolka co 2-2,5 tys. km. Zazwyczaj 200 ml wystarczyło, żeby z min zrobiło się max, ale to pewnie wina filtra (filtron :thumbdown: ). Ostatnio między wymianami dolałem jakieś 3-4l. Teraz nadal jest jeszcze Castrol 5w30, przy najbliższej wymianie albo spróbuję tego Mobila albo Valvoline 5w40 maxlife (jakieś opinie, sugestie?). Też miałem tą dziwną miarkę z gwintem, ale pewnego razu zauważyłem że dookoła niej jest tłusto od oleju - obejrzałem ją dokładnie, dwie uszczelki, obie ubabrane w oleju, i olej przy samym korku :thumbdown: zmieniłem na oryginalną i już ponad uszczelką jest sucho (wiem że to głupie :facepalm: ) Gdzieś mam też jakąś nieszczelność, bo okolice czwórnika i cewek mają tłusty nalot, może więc tutaj jak już namierzę którędy ucieka coś mi się uda osiągnąć. Dużo pracuję i nie bardzo miałem czas o wszystkim się dowiedzieć i powymieniać, więc mam już nalatane ponad 20tys km, stopniowo wszystko doprowadzałem do ładu, i przez ostatnie 800 km nie zauważyłem ubytku więc jestem dobrej myśli.

Jeśli zaś chodzi o serwis longlife... cóż, jak widać trochę dolewam, ale nie ma takiej tragedii jak u niektórych. A książka serwisowa mówi, że od zakupu do pierwszej wymiany oleju był olej LL, nalatane 42 tys km i dwa i pół roku :facepalm: potem już grzecznie, co 14 tys... czyli ktoś się w porę zreflektował. U mnie chyba oleju ubywa głównie przez nieszczelności, które powoli znajduję i łatam, no i ten castrol nieszczęsny - myślicie że przez 20kkm zdążył zasyfić silnik?

Przy mojej jeździe następną wymianę będę miał pewnie za 3 miesiące, po drodze mam urlop i dam szwagrowi a4 żeby znalazł nieszczelności... i zobaczymy.

A tak BTW to jest mój drugi samochód, pierwszym jest Astra I rocznik 1992, nie bierze ni grama :decayed: tak naprawdę jak tylko nią jeździłem to nie wiedziałem co to mieć samochód, lałem paliwo, zmieniałem olej i wio :decayed:

Edycja: jeszcze zapomniałem dodać, że znajomy z pracy kupił nówkę renault, serwisuje go co 30 tys km i nie dolewa między przeglądami, a jeździ więcej niż ja (ok 3 tys/miesiąc), już od dwóch lat. On używa Elfa.

Opublikowano

Witam! Też miałem ten problem , Po każdych 100km zapalała się kontrolka. kombinowałem i wczytywałem się na forum a wystarczyło wymienić czujnik poziomu oleju. Mnie po zniżkach zamiennik kosztował 94zł. Trzy śrubki od dołu przy wymianie oleju i po kłopocie. Powodzenia!

Opublikowano

A jakby tak skombinować odmę od ALTa z b7 i spróbować ją założyć?

Opublikowano

Koledzy pali mi się ostatnio napis serwis :) jak się go kasuje bo chyba jest to związane z przeglądem co 15 tys km ale wcześniej wymieniałem a licznika nie skasowałem :P

Opublikowano

Witam mam pytanie związane z odpalaniem auta ponieważ przy większości odpaleń słychać dziwny jargot i tak już od dłuższego czasu ..?

Opublikowano

No i? Pewnie wariator do wymiany lub regeneracji

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

koledzy ja juz po remoncie silnika przelatane 2,5tys km i jak narazie nie bierze oleju,przed remontem ubywało go 1l/800km:kox:

sylwek01_18 najprawdopodobniej napinacz łancuszka faz rozrzadu, znajduje sie z tyłu silnika (od strony sciany grodziowej),łaczy oba wałki rozrzadu, nie trzyma on oleju i zanim dojdzie do niego olej przy porannym rozruchu badz przy dłuzszym postoju robi sie własnie taki warkot:wink: