Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Mingblau AVF'ant TDI by kamil-vag (Continued by kosik25)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, kamil-vag napisał:

Niestety w upalne dni, po 2 latach spokoju, klima znowu odmówiła posłuszeństwa. Standardowo jedna strona chłodzi druga nie... więc bogatszy o wiedzę z poprzedniego serwisu wiedziałem od razu, że brakuje czynnika. 

Podjechałem na serwis, zostało 170g z 500g czynnika, dobiłem i o 100 zł lżejszy wyjechałem już z dodanym kontrastem UV.

Na wiosnę, zaopatrzę się w lampę i będę sprawdzał gdzie znowu spierd... czynnik :P:P:P

Niby test próżni przechodzi, niby psikane pianką po łączeniach, nic nie wychodzi a ucieka...

u mnie jest to samo oringi powymieniane nowy osuszacz dławik itp. a gaz jak uciekał tak ucieka i na razie jeżdżę bez klimy ale po niedzieli musze się tym zająć bo nie wyczymie 

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 242,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, marky2552 napisał:

u mnie jest to samo

No widzisz, człowiek się narobi a tu d*pa :P Wiele osób się skarży na nieszczelność w tym układzie, na grupach fb też sporo ludzi pisało o braku czynnika. 

Jak dla mnie to te przyłącza są do d*py, powinny być normalne, proste śrubowe, jak przy dyszy rozprężnej. Te mocowania po boku też nijakie, jeszcze jakby to było na 2 śruby...

Oringi też wymiary z kosmosu, dostępne tylko w ASO. No ale coś musi się psuć, a interes kręci... Klimiarze tylko czekają na takie proste robótki z dopełnieniem czynnika ^^ 

Jak ruszę temat, dam na pewno znać gdzie to znowu spierdziela... 

Ważne, że na razie mrozi jak zła :P Bo nawet nie bardzo było jak z dziećmi na lody jechać, bo zaraz marudzenie, że gorąco, że duszno, że rzygać się chce haha... ale kto ma dzieciaki, wie sam najlepiej jak to jest :P

Opublikowano

Ja Ci powiem co musisz zrobic. Rozebrac kazde połączenie i papierkiem ściernym 2000 docietym w długi pasek przeczyscic powierzchnie przylegania oringu. Chodzi o utlenianie aluminium jak zawsze. Pozniej dajesz oringi ale nie ze sklepu motoryzacyjnego tylko z konkretnego zestawu jak klimiarze mają. Ja to robilem po przekladce silnika bo za pierwszym razem niedbale poskladalem i tez mi ubylo. Teraz juz 2 lata spokoju i ani grama nie ubylo ale troche zabawy z tymi połączeniami bylo:) 

Opublikowano
  • Autor

@misiek95 Dzięki pięknie Michał za poradę ;) Zapewne się zastosuje ^^ Zobaczymy w ogóle skąd to ucieka :P

Tarcze tez już odświeżyłem Twoim sposobem, także fajnie wyszło, prawie jak nowe ;)

P.S to tak przy okazji postu, auto sporo stoi, więc chciałem trochę odświeżyć hamulce itp... no i patrze a tu wewnętrzny klocek zaraz by walił błędem ? 

64435105_461987804617865_7225355497023471616_n.jpg

Szybkie zamówienie Ferodo FDB1717

Pany czy u Was też szybciej zużywa się wewnętrzny klocek, ten który gniecie tłoczek ? ? ?

Na tył też już czekają tarcze i klocki Pagida 255mm 

64264177_476285123141286_4010268100225138688_n.jpg

No i zamówiłem taki ciekawy środek... ciekawe czy coś pomoże na rudę na tarczach, czy kasa w błoto ?

https://www.forch.pl/chemia-warsztatowa/srodki-do-pielegnacji-pojazdu/ochrona-hamulcow-kol-oraz-komory-silnika/spray-ochronny-do-tarcz-hamulcowych-p321

Chyba każde dłużej stojące auto trapi ten sam problem...

Opublikowano
16 minut temu, kamil-vag napisał:

Pany czy u Was też szybciej zużywa się wewnętrzny klocek, ten który gniecie tłoczek ? ? ?

Jak masz dużą różnice w grubości to sprawdź czy swobodnie przesuwa Ci sie zacisk na prowadnicach. Jak jest jakiś opór to wytnij te stare gumki, co współpracują z prowadnicą, wyczyść rdzę i załóż nowe niespuchnięte gumy. A tarcze bardzo ładnie wyszły :) Mi bardziej niż na aspekcie wizualnym to zależało na tym, żeby te ranty tak nie narastały szybko. I pomagało :)

Opublikowano
  • Autor
23 minuty temu, misiek95 napisał:

załóż nowe niespuchnięte gumy.

tak się zrobi, kupię nowe gumki i + prowadnice ;) koszt niewielki tego.

Opublikowano

Jak prowadnice nie mają wżerów to do wkrętarki + papier wodny na lusterko.

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie to nie miałem nigdy problemu z grzaniem się tarcz, czy trzymaniem koła, jedyne co zauważyłem to ten szybciej zużywający się wewnętrzny klocek, i to na obu zaciskach... 

Opublikowano

zazwyczaj wewnętrzny klocek szybciej się kończy ;)

Opublikowano
  • Autor

Dobra. Jutro mam zamiar składać hamulce do kupy. Teraz pytanie za 100pkt. Czy i co smarować ?

Gumki i prowadnice na przód mam nowe kupione.

Mam niby pastę Brembo B-Quiet którą można posmarować praktycznie wszystko:

brembo.jpgd6abbe78-43d7-460d-98dc-3a2110dced1d

Ale są różne teorie. Jedni piszą, żeby wcale nie smarować, inni żeby smarować i sam już w sumie zgłupiałem...

Przednie nie smarujemy nic ? 

Tylne tylko smar w harmonijki z prowadnicami ? 

Można w ogóle dać tą pastę brembo, żeby nie korodowały elementy po których przesuwa się klocek ? ? ? 

@Dev może podpowiesz jak to robisz na co dzień ? ? ? 

Opublikowano

Smarujesz w tylnych prowadnice , przód składasz na sucho, ja używam smar boscha superfit TO 100 

Edytowane przez greg2505

Opublikowano

Tam gdzie guma i metal nie dajesz smaru, tam gdzie metal i metal idzie smar

Opublikowano
  • Autor
42 minuty temu, Dev napisał:

Tam gdzie guma i metal nie dajesz smaru, tam gdzie metal i metal idzie smar

Czyli pasta się przyda ;) Dzięki Dev, już wszystko wiem ^^ 

Czyli bez smaru zostają gumy i prowadnice przednich zacisków.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Hamulce ogarnięte, niestety stan tłoczków lipny i już powoli sobie składam samemu nowe zestawy... do tego dokupiłem nowe sprężynki i przewody hamulcowe, jak poskładam wszystko to od razu się powymienia i damy nowy płyn hamulcowy...

IMG_20190713_113324.jpg

IMG_20190722_094230.jpg

Przy okazji uzupełniona zaginiona w akcji zaślepka śrub pokrywy:

IMG_20190717_165246.jpg

IMG_20190717_170047.jpg

No i coś na co bardzo długo chorowałem !

MULTIMAP 

Znalazłem chłopaka z Krk co mi zrobił to za naprawdę fajną kasę ;) bo ceny forumowe itd mnie wręcz od tego odstraszały...

Wczoraj wrzuciłem do sterownika, dziś się pobawiłem.

Mam możliwość zmiany manetką tempomatu 3 map, ja sobie to tak wymyśliłem:

1 bank - Czysta mapa ORI

2 bank - Zmodzona mapa, którą używałem do tej pory

3 bank - Zmodzona mapa + EGR OFF + Launch Control + Soft Cut 

LC + SC twórca dodał od siebie hehe, ale ja i tak nie bardzo wiem po jakiego mi toto :P Jest niech będzie... ale nie mam zamiaru strzelać ze sprzęgła.

Nawet w VAGu przy zmianie banku, zmieniają się opisy, kolejno ori, mod, mod + dodatki

No i na obrotomierzu wskazywany jest aktywny bank 1/2/3

Multimap EDC 15 AVF.png

Tu filmik jak to działa:

A tu widać na żywo jak realizuje się funkcja EGR OFF/ON przy zmianie mapy ;)

Opublikowano

Też chcę takie cuś :)

Opublikowano

Multimap spoko rzecz!

Szkoda tylko, ze pchasz chajs w te malutkie hamulce ?

Opublikowano

A przy wyłączonym EGR programowo nie powinno być w specifed maksymalna wartość? :P

Opublikowano
  • Autor

Co Ci po 850mg w specified jak i tak będzie na jałowym te 450-500mg? Widać dokładnie kiedy się egr aktywuje a kiedy wyłącza ? 

Wypełnienie mapy EGR-a wartościami 850mg w całym zakresie to takie pójście na łatwiznę... 

Opublikowano

Klawy mod Kamil. ? Brakuje jeszcze wtrysku metanolu przy ostatniej mapie i byłby odlot.

Opublikowano

No Kamilu z tym MULTIMAPem to poszalałeś :D

ile taka bajera Ciebie uczyniła o ile to nie tajemnica?