Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założyłem wychwalaną tu Dębice Presto UHP ;)

Jest rzeczywiście OK, dobrze klei w zakrętach, leciałem przez sporą burzę i nie odczułem zbytnio mokrej nawierzchni... no i chyba rzeczywiście są cichsze niż Hankook Ventus, na których śmigałem wcześniej... 

Oby tylko szybko się nie ścierały :P

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 785,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Lepiej w testach wypada Nokian WeatherProof, który także ma homologację na zimę.

Opublikowano

Ja miesiąc temu założyłem Bridgstone Turanza T005, wcześniej miałem Potenza RE050 
Plusy Turanza:
+ cichsze
+ mniejsze spalanie

Minusy:
- słabsze w zakrętach na mokrym
- wyglądają gorzej :P

Rozmiar 225/45 R17

Opublikowano

Witam,

Przejeździłem 3 sezony na dunlop sportmaxx rt 2 245/40/18, 60 tys km i są do wymiany, zużyte, wyząbkowane, jedna opona krzywa i bije podczas jazdy, w szczególności słyszalne przy prędkości 30/40 km/h. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy to duży dystans jak na te opony, nie wiem czy nie oczekiwałem więcej jak za 2.5 tys. plnów. Na początku były bardzo ciche, wraz z eksplatacją niestety stawały się głośniejsze.

Przymierzam się do zmiany opon, naczytałem tutaj dużo pozytywnych opinii o dębica uhp 3, więc bardzo je rozważam.

Ciekawie wyglądają również goodyear eagle f1, fulda sportcontrol 2, słyszałem od wulkanizatorów dobre opinie o continental conti któreś tam, aczkolwiek ogólne opinie opiniami, pytanie co najlepiej się sprawdzi w konkretnym typie samochodu.

Co myślicie? :)

---

Obejrzałem jeszcze test opublikowany tutaj kilka stron wcześniej - 

Troszeczkę zasmucił mnie fakt że dębica ma 10m dłuższą drogę hamowania na mokrej nawierzchni względem continentala.

Różnica w cenie na komplecie to 600zł, ale 10m to też sporo...  

----

Z ciekawości, orientuje się ktoś na jakich oponach fabrycznie wyjeżdżają te samochody?

Edytowane przez pierzu

Opublikowano
6 godzin temu, pierzu napisał:

Witam,

Przejeździłem 3 sezony na dunlop sportmaxx rt 2 245/40/18, 60 tys km i są do wymiany, zużyte, wyząbkowane, jedna opona krzywa i bije podczas jazdy, w szczególności słyszalne przy prędkości 30/40 km/h. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy to duży dystans jak na te opony, nie wiem czy nie oczekiwałem więcej jak za 2.5 tys. plnów. Na początku były bardzo ciche, wraz z eksplatacją niestety stawały się głośniejsze.

mam sportmaxxy rt2 i powiem że trochę mnie rozczarowały. Kupiłem je po pozytywnych wrażeniach z Dunlopami Sport Bluresponse które mam w innym samochodzie i które w szczególności robią mega robotę na mokrym. A Sportmaxy już tak średnio, na mokrym szału nie robią, na suchym jak dla mnie za szybko puszczają. Na dzień dzisiejszy pewnie próbowałbym czegoś innego

Opublikowano

Witam.
Miał ktoś taką sytuacje z Vredestein Ultrac Vorti 235/35/19 na feldze 8,5 cala
Opony miały trzy lata(5,5mm), dwie przednie rozeszły się/zostały ścięte/pękły - nie wiem jak to nazwać.
Bieżnik wygląda na równo zużyty, nie wygląda jak by od środka o coś tarły. Zostaje chyba geometria(choć gdy by je ścinało to bieżnik też by był nierównomierny) chyba że to znów taka akcja jak i innym modelem tej marki ? ? 
Miał ktoś coś takiego ?

aaaa - Kopia.jpg

hghgf.jpg

Edytowane przez Majster2201

Opublikowano

Chyba jest tak jak piszesz... Znajomy jakis czas temu z oponami tej marki miał niemal identyczna przygodę. Złożył reklamacje i została uznana. Coś z nimi najwyraźniej nie tak...

Opublikowano

Koledzy, czy ktoś jeździ na oponach Continental Sportcontact 6 lub Michelin Pilot Sport 4?

W przyszłym tyg. planuję zakup tych opon w rozmiarze 235/40 R18 i byłem zdecydowany na Conti ale znajomy wulkanizator poleca mi Micheliny i nie wiem którą z tych opon wybrać?
Teraz jeżdżę  tez na Conti Sportcontact 5 w rozmiarze 235/45 R17 i jestem z nich bardzo zadowolony stąd ponownie chciałem Conti ale chętnie poznam Wasze opinie i sugestie na ten temat.

Opublikowano
3 godziny temu, kdawid napisał:

Koledzy, czy ktoś jeździ na oponach Continental Sportcontact 6 lub Michelin Pilot Sport 4?

Mam Michelin ps4 i są extra. Raz już miałem pilne hamowanie ze 150 km/h i mało co przez przednią szybę nie wyleciałem.

Niestety na Sportcontact 6 nie jeździłem to nie mam porównania. 

Edytowane przez qruku

Opublikowano
2 godziny temu, qruku napisał:

Mam Michelin ps4 i są extra. Raz już miałem pilne hamowanie ze 150 km/h i mało co przez przednią szybę nie wyleciałem.

Niestety na Sportcontact 6 nie jeździłem to nie mam porównania. 

Dzięki za info:hi:

Możesz napisać w jakim rozmiarze masz te opony?

Opublikowano
24 minuty temu, kdawid napisał:

Możesz napisać w jakim rozmiarze masz te opony?

225/40/18 na feldze 8J

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Szukam letnich opon 235/40/18 z ochroną rantu. Na tył miałem goodyear f1 eagle asymmetric 2, genialne jeśli chodzi o ochronę rentu. Bez problemu dwie monetu na grubość można położyć na rancie ochronnym. Z racji tego że przednie nadawały się do wymiany ti kupiłem nowszy model asymmetric 3 też z rantem ochronnym. Ku mojemu zdziwieniu nawet moneta się tam nie utrzyma.  I przez to make ja żona troszkę uszkodzila przednia felge. 

Znacie jakieś podobne modele opon z takim rantem jak asymmetric 2? Pozdrawiam 

20180829_185610.jpg

20180829_185557.jpg

20180829_185545.jpg

20180829_185539.jpg

Opublikowano

Ciekawe ... zauważam podobną sytuację w przypadku Vredestein Sessanta (obecnie już niszowa i chyba wyszła z produkcji) w stosunku do Vredków Satin (nowszy model opony) tu też rant jest jakby troszkę mniejszy ale absolutnie nie ma co narzekać

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

chcialbym odswiezyc temat:) bede szukal opon letnich i powoli sie zaczynam rozgladac za czyms,szukam czegos w granicach 300 zl za sztuke,myslalalem nad jakimis oponami pirelli ktos poleci jakis model sprawdzony:)? 225/45/17

Opublikowano
2 godziny temu, rafik5544 napisał:

chcialbym odswiezyc temat:) bede szukal opon letnich i powoli sie zaczynam rozgladac za czyms,szukam czegos w granicach 300 zl za sztuke,myslalalem nad jakimis oponami pirelli ktos poleci jakis model sprawdzony:)? 225/45/17

Na 17/45 powinno iść 235.Albo zamiennik 215/50/17

Opublikowano
25 minut temu, mirek31071977 napisał:

Na 17/45 powinno iść 235.Albo zamiennik 215/50/17

Mirek, jeżdżę na 225/45/17 i żyję :) 
Średnica mieści się w 2% tolerancji.

Opublikowano

Nie no spoko.Chodzi o to,że większość wybiera te 225,bo tańsze:).A przy Q,to i 16 205 standardowa jest ok.Sam na takim rozmiarze jeżdżę.

Opublikowano

U mnie cena wzięła górę. Kupiłem Dębicę, za 900~ za komplet. Przed wiosną komplet w rozmiarze 235 był ok 400zł droższy, co daje ponad 40% :D ... W tej chwili to tylko 100zł, więc bym się nawet nie zastanawiał

Opublikowano

Będę patrzył i na 225 i na 235 ,myślicie że pod koniec roku i na początku 2019 będą opony coś tańsze, wtedy najlepiej się za czymś konkretniej rozglądać?

• 2 tygodnie później...