Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka z ośki na quattro w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.01.2022 o 20:36, MemberA4 napisał:

Ja mam do skrzyni GYH założoną podporę  z 1.9 ale z poduszką 8e0399115R wiąże się to z zeszlifowaniem jak dobrze pamiętam dwóch lub trzech otworów gwintowanych na skrzyni do których przykręcana była poduszka od skrzyni GYH oraz o 1 lub 2 cm trzeba przesunąć silnik ze skrzynią do przodu. Po tym zabiegu nie ma odwrotu aby wrócić do podpory i poduszki od GYH. 

Wały napędowe do GYH są z końcówkami G, D ,T innych nie ma.

Po przesunięciu silnika jaki wybierak pasuje? Czy też był jakoś skracany? 

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Wyświetleń 590 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam mam problem jestem już po swapie, pompę ogarnąłem ale mam problem z czujnikami paliwa a mianowicie pociągnąłem progiem przewód z drugiego czujnika do niebieskiej kostki licznika ale pin nr 11 jest zajęty wiec wychodzi na to ze jest tam podpięty pierwszy czujnik, zatem zmostkowałem te dwa czujniki i przekodowałem zbiornik na quattro lecz pomimo pełnego baku pokazuje rezerwę. Miał ktoś podobny problem?

Opublikowano

Pierwszy czujnik powinien być na pinie 3 - kolor fioletowo-czarny. Zmostkowanie na pewno spowoduje błedne działanie bo poziomy w komorach są różne jeżeli nie masz więcej niż (chyba) ]pół zbiornika. Jaki kolor przewodu masz oryginalnie na tym pinie 11? 

Opublikowano

Odwrotne podpięcie pływaka skutkuje rezerwą przy pełnym baku paliwa.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Przyjrzałem się jeszcze raz dokładniej i źle odczytałem pin 11 w kostce i jednak był pusty. Już wszystko działa... pozostaje tylko problem delikatnego stuku podczas zmiany biegów z 1 na 2 i z 3 na 4 ale wymienie może poduchy z silnika i w łapie skrzyni

Opublikowano

Powiedzcie jak to jest z tym pokazywaniem stanu paliwa, mój swap pochodzi z samochodu 2001r a trafić ma do 2007r. Próbował ktoś z was wymienić wskaźnik na ten z starszy lub inaczej podpiąć? Czy pozostaje tylko wymiana pływaków na młodsze? 

Opublikowano
W dniu 5.02.2022 o 18:35, Donald1.9AFN napisał:

Powiedzcie jak to jest z tym pokazywaniem stanu paliwa, mój swap pochodzi z samochodu 2001r a trafić ma do 2007r. Próbował ktoś z was wymienić wskaźnik na ten z starszy lub inaczej podpiąć? Czy pozostaje tylko wymiana pływaków na młodsze? 

albo zmiana plywakow albo zmiana eeprom w liczniku na odpowiedni.

Opublikowano
W dniu 9.02.2022 o 17:53, DivaynEays napisał:

albo zmiana plywakow albo zmiana eeprom w liczniku na odpowiedni.

Może przybliżysz wymianę tego eeprom co to i wgl bo mam też właśnie licznik z tego samego roku co pływaki z wylanym fisem to może być dawca 

Opublikowano
W dniu 10.02.2022 o 22:57, Donald1.9AFN napisał:

Może przybliżysz wymianę tego eeprom co to i wgl bo mam też właśnie licznik z tego samego roku co pływaki z wylanym fisem to może być dawca 

A czemu zakładasz, że nie spasuje i nie będzie chodzić? Pływaki z b6 03 roku, auto b7 z 05 roku i wszystko chodzi bez zmiany eepromu. Jedynie przy zmianie kodowania nie ma być 1 a 7 w odpowiednim miejscu. 

Opublikowano

Może się ktoś orientuje. A4 B7 2005 2,0 tdi BPW EDC16U31. W sterowniku z ośki brak możliwości przekodowania- włączenia RWD. Jest tylko mapa dla ośki (w b6 EDC15 były 3 mapy do wyboru...) Pytanie- czym się różni mapa z ośki a quattro? jakie zmiany są wprowadzone w sterowniku do quattro? Wiem, że wystarczy kupić inny ster bo występowało quattro z tym silnikiem, wyciągnąć pin i dograć lub immo off, ale interesuje mnie jaką zmianę daje przekodowanie silnika z FWD na RWD. Może ktoś analizował  mapy i różnice i się podzieli informacją??

Opublikowano
1 godzinę temu, socpaw napisał:

A czemu zakładasz, że nie spasuje i nie będzie chodzić? Pływaki z b6 03 roku, auto b7 z 05 roku i wszystko chodzi bez zmiany eepromu. Jedynie przy zmianie kodowania nie ma być 1 a 7 w odpowiednim miejscu. 

zmiana odbyla sie 2001 roku (nie pamietam ktory miesiac dokladnie). Po kodowaniu bedzie pokazywac glupoty lub/i na odwrot :) 

Edytowane przez DivaynEays

Opublikowano

hmm, no to jeśli byś dał licznik z b6 to na pewno byś musiał dorobić wtyczkę do czujnika prędkości który jest w skrzyni. Do tego dochodzi immo i problemy z RB4 a RB6... może łatwiej kup młodszy bak... tdi czy benzyna potrzebujesz? 

Opublikowano

Zmiana pływaków i liczników była od maja/czerwca 2001 - w etce jest dokładny vin graniczny. Ogólnie można przyjąć że auta  od rocznika  modelowego 2002 maja odwróconą skalę oporu pływaka  

@DivaynEays to nie kwestia eepromu tylko jest to zaszyte we flashu procesora ( kombinowalem sporo ze wsadami żeby odwrócić wskazanie ) 

@socpaw zegary starsze można przestawić na odczyt prędkości po can ale sam pomysł wrzucenia zegarów z b6 z 2001 roku do b7 jest pomysłem absurdalnym .

Opublikowano

czyli jak nie ma pojęcia to najszybciej i najłatwiej będzie kupić młodsze pływaki

Opublikowano

No jest najtańsza i najprostsza opcja bez rzeźby 

Opublikowano

A jak zamontuje bak z tego 2001r i okaze się ze pokazuje na odwrót to potem wystarczy że zamontuje plywaki z pompa (bo jest to tdi) od młodszego i nieważne czy to 2.0, 2.5,2.7 czy też 3.0?? Każdy pływak spasuje mi bo tego baku czy będę musiał cały bak znowu wymieniać?? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć Panowie czy nie ma ktoś całego zestawu Quattro do bfb skrzynia 6 długa.

Opublikowano

Od ponad 10tkm po swapie walcze z wibracjami podczas przyspieszania w przedziale 1200 do 1600 najbardziej, wymienione poduszki silnika ori, skrzyni lem, wal, podpora, plecinka, poł oski przod, dwumas ma 40tkm, a4 b7 2.0tdi BPW 160km swap z BRD skrzynia GYH. Prosze o pomoc

Opublikowano

Sam wymieniałeś podporę? Czy wał był po tej operacji wyważany?

Edytowane przez Langista

Opublikowano
6 godzin temu, Langista napisał:

Sam wymieniałeś podporę? Czy wał był po tej operacji wyrażany?

2 razy wymienilem sam, po drugim razie zepsułem wał, bo rozciałem ta manszete i wał był do wywarzenia, cena 1700zl z wymiana przegubów, kupiłem wiec wał z 3.2b manual który jest zamienny z moim T, czym szybciej jade tym lepiej prowadzi sie samochód. Poczytałem wczoraj troche i zaryzykuje wymiane dwumasy i sprzegla z brd. Zauważylem również ze drfania zależą troche od temperatury otoczenia i nagrzania samochodu, ale to jest loteria.