Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja miałem zalany mineralem i przeszłem na półsyntetyk mobila (pewne źródło) i jest ok. Efekt - lepij chodzi i jest cichszy. Jeśli poprzedni właściciel dbał o sinik to będzie ok jeśli nie cóż .....

Autko kupiłem od znajomego helmuta który o nie dbał, przejechane miało 180 tyś, conajmiej 2 razy w roku zmieniał olej.

• Odpowiedzi 12.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

zostan przy mineralnym. cos czuje ze twoje auto ma przejechane 2x tyle ile masz na blacie...

Masz racje kolego co do tego przebiegu napewno jest wększy niz na blacie

Przebieg nie ma tu znaczenia - lej full syntetyk i nie słuchaj się tych co mówią, żeby lać minerał do TDI.. To zabójstwo dla niego.

Opublikowano

minerał do TDI to jak podcieranie sie pokrzywą

jednemu sprawia radość i drugiemu ból :decayed:

Opublikowano

dołącze sie do tematu:

jestem przed wymianą oleju w swojej b6 jako ze jest to moja 1 wymiana w tym samochodzie (kupiłem go pół roku temu) pytałem kuzyna który na codzien sprzedaje oleje samochodowe w duzej firmie i stwierdził ze do silników z PD poleca MOTUL lub CASTROL , ale dodał ze poleca ten drugi (CASTROL) ponieważ do niego mozna wszędzie dostać opakowania 1L na dolewke, a MOTUL takich małych opakowań nie produkuje.więc zdecydowałem sie na CASTROL czy to dobry argument? oczywiscie mówimy o olejach z normą 505.01

Opublikowano

dołącze sie do tematu:

jestem przed wymianą oleju w swojej b6 jako ze jest to moja 1 wymiana w tym samochodzie (kupiłem go pół roku temu) pytałem kuzyna który na codzien sprzedaje oleje samochodowe w duzej firmie i stwierdził ze do silników z PD poleca MOTUL lub CASTROL , ale dodał ze poleca ten drugi (CASTROL) ponieważ do niego mozna wszędzie dostać opakowania 1L na dolewke, a MOTUL takich małych opakowań nie produkuje.więc zdecydowałem sie na CASTROL czy to dobry argument? oczywiscie mówimy o olejach z normą 505.01

to zależy ile Ci wchodzi oleju, ja kupiłem bańkę 5 litrów i mam jeszcze 1,2l na dolewkę :wink4:

Opublikowano

wlejesz 4 l i powinno być max

do 1.9 wchodzi 3,8 l

Opublikowano

ale jak kupisz banke 4 L to na dolewke juz nie bedzie dlatego CASTROL jest pod tym względem bardziej uniwersalny

Opublikowano

ale jak kupisz banke 4 L to na dolewke juz nie bedzie dlatego CASTROL jest pod tym względem bardziej uniwersalny

Nie spotkałem się z Motulem w bańce 4L. Są chyba tylko bańki 5L. A czemu tak tego Castrola polecasz? Nie ma on zbyt dobrej opinii przez mnogość podróbek na naszym rynku. Są naprawde lepsze oleje od niego. Lepiej chyba dać kilka złotych więcej za oliwę i mieć spokój niż kupić bańke 5L z Allegro za 90 zł i płakać, że zakupiło się Lotosa zamiast ori Castrola...

Opublikowano

Brat kupował ostatnio MOTULA u nas w klubie i przysłano mu olej w bańkach 1 litrowych,więc można zawsze dokupić 1 litr osobno :hi:

Opublikowano

zauważcie też, że oleje mają rózne zapachy i łatwo je odróżnic

np. Lotos pachnie inaczej niż Liqui Moly

Opublikowano

zauważcie też, że oleje mają rózne zapachy i łatwo je odróżnic

np. Lotos pachnie inaczej niż Liqui Moly

a jakie to ma znaczenie praktyczne??? :mysli:

BTW smakami roznia sie rowniez? :cool1:

Opublikowano

Inaczej smrodzi??

Opublikowano

Nie, nie :decayed:

Powiedziałem to nawiązując do wątku oryginalności olejów sprzedawanych np. jako Castrol

O smakach nie fantazjowałem :tongue4:

Opublikowano

Ja ostatnio zalalem Castrolem 5W-40 Turbo Diesel i jestem zadowolony - ok 180k nic nie ubywa silnik pracuje lepiej niz na tym co w serwisie mi zalali dodam ze olej z pewnego zrodla

Opublikowano

Ja ostatnio zalalem Castrolem 5W-40 Turbo Diesel i jestem zadowolony - ok 180k nic nie ubywa silnik pracuje lepiej niz na tym co w serwisie mi zalali dodam ze olej z pewnego zrodla

A co Ci zalali w serwisie?

Nie wiem, jak w Polsce, ale tutaj serwisy leją właśnie Castrola.

Opublikowano

mi też zalali castrola w aso :mysli:

Opublikowano

prawdopodobnie castrola bo taka mam przywieszke, ale podejrzewam ze to byl shell, a teraz to juz sam robie bo nie chce mi sie placic 2000zeta na rok za serwisy, bo sam to lepiej zrobie bo widzialem jak mi serwis robili i powiedzialem ze nie pojade wiecej. Pomyslcie sobie ze po serwisie musialem oslone pod spodem przykrecic bo byla luzna - niewiem moze na takiego typa niby mechanika adzia trafila :thumbdown:

Opublikowano

aso leje olive w zaleznosci z kim podpisze umowe :cool1:

zalałem olive motul specyfic 5w40 505.01 i przejechałem na nim 700km a oliva wogóle nie jest czarna nic nie jest przepalone :mysli:

pierwszy raz widze takie zjawisko w motulu

u was też tak jest ? mowa o dieslach

Opublikowano

aso leje olive w zaleznosci z kim podpisze umowe :cool1:

No nie jestem przekonany.

Wydaje mi się, że umowa dealerska zobowiązuje ASO do korzystania z płynów eksploatacyjnych zalecanych przez producenta, a w przypadku AUDI jest to chyba Castrol. :mysli: