Langista Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) Mam coraz to większy problem z modułami na tej samej szynie CAN, chodzi o MCE, MK i moduł kierownicy. Któryś z nich powoduje, że nie mogę się z żadnym z nich połączyć, a przy ostatnich mrozach nawet moduł komfortu przestał mi działać (brak komunikacji) i przy ryglowaniu zamków nie było mignięcia migaczy, tak jakby któreś drzwi nie były domknięte. Dogrzałem auto i sygnał z ryglowania powrócił ale z modułem nadal nie ma kontaktu. Wcześniej nie mogłem połączyć się z MCE i modułem kierownicy no a teraz już MK doszedł do kolekcji. Do sedna - odłączając z kolei każdy z modułów będę w stanie w ten sposób określić który blokuje CAN pozostałym? @Muskel1 @pila24 @Banan @kamil-vagcoś czuję że będziecie mogli mi w tym pomóc 😅 Edytowane 10 Stycznia przez Langista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Masz jakieś błędy zapisane? Auto-scan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTeo85 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia MK ma komunikacje po lini K. Jedynie MCE komunikuje się canem ale poprzez MK jak dobrze kojarzę (bądź przez licznik) a moduł kierownicy przez licznik. Sprawdz czy MK nie jest w środku zielony. Z zewnątrz może być OK, a w środku zaśniedziała płytka drukowana. Do tego popatrz czy kostki przy liczniki są dobrze zapięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Czy oby na pewno? Zobacz na schemat, MK jest także z CAN Komfort spięty z zegarami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) 34 minut temu, MaTeo85 napisał(a): MK ma komunikacje po lini K. Jedynie MCE komunikuje się canem ale poprzez MK jak dobrze kojarzę (bądź przez licznik) a moduł kierownicy przez licznik. Sprawdz czy MK nie jest w środku zielony. Z zewnątrz może być OK, a w środku zaśniedziała płytka drukowana. Do tego popatrz czy kostki przy liczniki są dobrze zapięte. MK suchy bo zakładałem go dwa lata temu i nie było nic, a w lato otwierałem puchę bo dokładałem sygnał wstecznego do kamerki, też suchutki był. Edit: teraz rozumiem o co chodzi, zrobi się trochę cieplej to targam podłogę i wyciągnę płytkę na wierzch. 2 godziny temu, Muskel1 napisał(a): Masz jakieś błędy zapisane? Auto-scan? Nic, jedynie z licznika błąd, że brak komunikacji z modułem komfortu. Edytowane 10 Stycznia przez Langista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Sprawdzenie sieci CAN jest możliwe i miarodajne tylko za pomocą oscyloskopu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Ale w teorii jak podepnę swój stary MK i będzie wszystko grać to też w ten sposób wyeliminuje winowajcę 😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Możesz na próbę podpiąć. To 5 min roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTeo85 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Teraz ogarniam, błędy komunikacji masz w sterownikach, a nie ze vcds nie może się podłączyć ze sterownikiem? W takiej sytuacji linia K Cie nie interesuje a jedynie CAN komfort. Wtedy popatrz na harmonijkę drzwi czy nie ma w kostkach wody (jak były ściągane lub źle zapięte osłonki to mogła się dostać woda do kostki i robi zwarcie na lini can... (miałem taką sytuację kiedyś w vw polo) A tak to zostaje prześledzić wiązkę czy nigdzie nie uszkodzona, czy przewody przy pinach są całe itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Godzinę temu, MaTeo85 napisał(a): Teraz ogarniam, błędy komunikacji masz w sterownikach, a nie ze vcds nie może się podłączyć ze sterownikiem? W takiej sytuacji linia K Cie nie interesuje a jedynie CAN komfort. Wtedy popatrz na harmonijkę drzwi czy nie ma w kostkach wody (jak były ściągane lub źle zapięte osłonki to mogła się dostać woda do kostki i robi zwarcie na lini can... (miałem taką sytuację kiedyś w vw polo) A tak to zostaje prześledzić wiązkę czy nigdzie nie uszkodzona, czy przewody przy pinach są całe itp. jak dojdziesz do czegoś to daj znać - mam u siebie podobnie tzn. przy zamykaniu auta brak sygnalizacji kierunków, a wszystkie drzwi się zamykają, na fis też wszystko ładnie wyświetla (wszystkie drzwi i klapę) z tym wyjątkiem, że u mnie mam błąd w MK dotyczący silniczka drzwi kierowcy, ale mam go od zawsze - jak kierunki działały to błąd również występował. Najlepsze jest to, że przy otwieraniu sygnalizacja kierunkami działa normalnie. Miałem się za to zabierać ale przyszły mrozy i mi się odechciało Teraz mam motywację bo będę zakładał rns'a i kamerę cofania, więc może chęci wrócą koło wiosny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekS4 Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia Cześć. Nie miałem czasu szukać a może ktoś się orientuje czy pojawiły się jakieś sensowne czujniki poziomowania do bixenonu ?? od tamtej zimy wymienione dwa kmpl używanych i wszystko padło .... jeżdżę już prawie rok i zaczyna mnie to denerwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 9 godzin temu, DarekS4 napisał(a): Cześć. Nie miałem czasu szukać a może ktoś się orientuje czy pojawiły się jakieś sensowne czujniki poziomowania do bixenonu ?? od tamtej zimy wymienione dwa kmpl używanych i wszystko padło .... jeżdżę już prawie rok i zaczyna mnie to denerwować. Przód czy tył? U mnie zamiennik z tyłu padł po roku, używka od roku nie sprawia problemów. Ceny nowych wywalają z butów.. jeżeli mówimy o oryginale. Z zamienników na pewno jest SKV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniek Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia Niecały rok temu z przodu założyłem NTY, na razie działa bez zastrzeżeń. Sam jestem ciekawy jak długo pociągnie. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekS4 Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia mi padły oba . kupiłem potem z B7 przełożyłem pinout ale to samo. Już zaczynam się zastanawiać czy jak auto jest na gwincie i leży niżej to automatycznie potencjometr jest inaczej niż na seryjnym zawieszeniu i pomaga mu się popsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniek Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia To jest chyba czujnik indukcyjny? Wysokość zawieszenia według mnie nie może go uszkodzić. Jak znajdę stary to zrobię foto środka. Zasadniczo psuje go wilgoć/woda przedostająca się do wewnątrz. Był gdzieś na forum temat o reanimacji tego czujnika, chyba @kkam to robił o ile dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniek Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Znalazłem ten wątek o reanimacji https://a4-klub.pl/topic/98249-naprawa-czujnika-od-samopoziomowania-świateł/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubabkb Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Panowie oslona dolna silnika w modelu a4 b6 1.9 tdi jest identyczna jak w a4 b7 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.mark1 Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Jest na forum ktoś kto pomaga sprowadzić samochód z Niemiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Mogę pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.mark1 Opublikowano 10 Lutego Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Próbowałem wysłać wiadomość do Ciebie ale nie idzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi