Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jakie wycieraczki polecacie BOSCH/VALEO/MOT-GUM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie glupie ale mam juz wk...a i zaraz je polamie wiec jak sie zdejmuje wycieraczki z tego uchwytu???

A wystarczyło poszukać na forum: :tongue4:

wycieraczkib.jpg

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Może polecić jakiegoś sprzedawcę wycieraczek (w dobrej cenie).

poszukaj na allegro gościa z Dąbrowy Górniczej nic. coś ABCWycieraczki gość handluje już pare lat ma pewny towar kupowałem już kilka par od niego

Opublikowano

steve64 - dzieki, szukanie szukaniu nie rowne :-]

czy montaz jest inny w autach do 11.2004?? bo moj jest chyba z marca lub kwietnia 2004...

Opublikowano

czy montaz jest inny w autach do 11.2004?? bo moj jest chyba z marca lub kwietnia 2004...

Teoretycznie w samochodach do 10.2004 mocowanie wycieraczek było takie:

wycieraczkax.jpg

Piszę "teoretycznie", gdyż ja również, mając samochód z maja 2004, posiadam wycieraczki takie jak w poście wyżej (czyli takie jak Ty).

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

ja kupuje od TOM77 i jestem zadowolony :decayed:

Opublikowano

ja kupuje od TOM77 i jestem zadowolony :decayed:

:thumbup:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czytałem i czytałem te wszystkie opinie i nie mogłem się zdecydować. W te bardzo tanie to jakoś nie wierzę. Miałem chęć na Bosch Aerotwin - ostatnio był jakiś niby test w Niemczech (opisywany w tygodniku Motor) i niby te wygrały, ale jak zacząłem szukać to tak: na stronie Boscha cena około 200zł za komplet, w Intercarsie - 160zł, na Allegro można kupić niby już za około 90zł za komplet. Więc nie wiem co jest grane, że taka różnica cen ! Pan na allegro jak dzwoniłem powiedział mi, że on sprzedaje na sztuki i to wychodzi taniej niż w komplecie - ale czy wtedy ta dla pasażera na pewno będzie wyprofilowana do szyby, wątpię. Na stronie Boscha rozróżniają wyraźnie dla kierowcy i dla pasażera więc muszą się czymś różnić i to chodzi chyba o to wyprofilowanie.

W końcu zakupiłem po pozytywnych opiniach kilku kolegów w tym wątku wycieraczki płaskie firmy mot-gum - strona kierowcy 53cm, strona pasażera 51cm (cena 54zł za komplet z przesyłką - kupowałem ze strony firmy mot-gum). Byłem na nich w dalszej trasie i powiem tak: po pierwsze wycieraczka od strony pasażera nie przylega do szyby na całej swojej długości (około 20mm z prawej strony na końcu), po drugie przy prędkości około 140 km/h na autostradzie wycieraczka kierowcy przepuszczała i nie zbierała dobrze wody na środkowej części. Poza tym wycieraczki pracują dobrze - chodzą płynnie i cicho.

Reasumując, jest prawda w tym, że ta wycieraczka od strony pasażera musi mieć specjalne wyprofilowanie - tylko gdzie kupić żeby mieć pewność, że Ci taką sprzedadzą a nie dwie lewe o taki samym wyprofilowaniu ?

Może to ktoś kto w tym siedzi raz na zawsze wyjaśnić i zaproponować jakiegoś pewnego i niedrogiego sprzedawcę. Czy po prostu trzeba wydać naprawdę ze 200zł żeby mieć porządne wycieraczki (ale czy jest wtedy pewność ?)

Opublikowano

Napisz do TOM77 :wink4:

Ja kupiłem niedawno od Tomka kpl. płaskich "VALEO XTRM" za 99 złoty :naughty:

Opublikowano

ja kupuje w Auchanie lub w sklepach motoryzacyjnych wycieraczki firmy Alca lub Mot-Gum i jestem zadowolony...

nie zapłaciłbym 200 zł za wycieraczki ;/ bardzo często takie lubią być łupem złodziei..

Wolę 2x w roku wymienić i wychodzi 40 zł/rok..

Opublikowano

Ja w moim b5 mam valeo compact revolution czy jakoś tak - te tańsze płaskie i nie polecam.

Pasażera działa ok, ale kierowcy to tragedia. Stare wycieraczki po niemcu działały 100 x lepiej.

Ta kierowcy nie zbiera dobrze całą powierzchnią, w jednym miejscu zostawia taką smugę. Próbowałem jakoś doginać ale na nic się to zdaje.

Dodatkowo jak dochodzi do bocznej krawędzi szyby i wraca to zaciąga za sobą wodę którą wcześniej zgarnęła :thumbdown:

Przy większych prędkościach problem ten nie występuje bo pęd powietrza wodę zdmuc**je, ale przy jeździe po mieście jest to strasznie irytujące.

Polecić z czystym sumieniem mogę mot-gum, które zawsze używałem i nigdy się nie zawiodłem i zwykłe boshe.

Opublikowano

... Pasażera działa ok, ale kierowcy to tragedia. Stare wycieraczki po niemcu działały 100 x lepiej.

Ta kierowcy nie zbiera dobrze całą powierzchnią, w jednym miejscu zostawia taką smugę. Próbowałem jakoś doginać ale na nic się to zdaje.

Dodatkowo jak dochodzi do bocznej krawędzi szyby i wraca to zaciąga za sobą wodę którą wcześniej zgarnęła :thumbdown:

Przy większych prędkościach problem ten nie występuje bo pęd powietrza wodę zdmuc**je, ale przy jeździe po mieście jest to strasznie irytujące.

U mnie VALEO XTRM zakupione u TOM77 na razie spisują się znakomicie :good:

Opublikowano

Valeo działały mi ok przez 2 miesiące, ale po trasie 1200 km w ulewnym deszczu padły. A Miałem kupic ori ... no i w końcu kupiłem.

Opublikowano

Ja u siebie od roku mam wycieraczki BERU i jak dla mnie za 42 PLN rewelka. Nie piszczą dobrze zbierają. Następne też na pewno będą beru.

Opublikowano

No nie wiem czy tylko ja trafiłem na te mot-gumy jakieś lipne ? Do 100km/h owszem jest ok ale powyżej setki potwierdzam co pisałem już wcześniej wycieraczka od kierowcy przepuszcza a przy mniejszej prędkości zabiera ze sobą przy powrocie część wody którą wcześniej zgarnęła :thumbdown:

Kupowałem je ze stronki mot-gumu więc to nie mogą być raczej jakieś podruby. Muszę chyba do nich zadzwonić... Ale teraz wysyłać do nich z powrotem wycieraczkę wartą 25zł ? Dobrze że tych starych nie wyrzuciłem... wydaje mi się, że lepiej zbierały.

Opublikowano

też jestem za tymi tanimi, w końcu to wycieraczki, czy to aż taki wielki ma wpływ w jeźdżie, aby dobrze zbierały i nie było smóg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na opakowaniu powinno być napisane do jakiego samochodu pasują

Opublikowano

też jestem za tymi tanimi, w końcu to wycieraczki, czy to aż taki wielki ma wpływ w jeźdżie, aby dobrze zbierały i nie było smóg

No nie mogę. To żeby podczas jazdy w deszczu była dobra widoczność przez szyby to nie jest ważne ??!!! Ręce opadaja...

Opublikowano

kupiłem ostatnio jakieś płaskie w markiecie x coś tam fajnie zbierają zapłaciłem 12 zeta za sztukę ale powyżej 140 km/h tragedia jakby chciały odfrunąć :wallbash:

Opublikowano

A wie ktoś ole kosztują ORI w aso

Opublikowano

kurcze ja kupiłem wycieraczki do a4 z 2001 roku a tu nie pasują zapięcia :confused4: Jeszcze typ w sklepie powiedział że ciężko będe miał takie dostać u nas ;(