chris061 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 11 godzin temu, Dev napisał: ten Ravenol jest jednym z najlepszych olei przekładniowych dostepnych na rynku Ok właśnie zamówiłem Ravenol MTF-2 75w80. Mam nadzieje że po zmianie nie będzie gorzej. Przy okazji dowiem się ile oleju zostało w skrzyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Olej w skrzyni nie spała się, może tracić się jedynie przez wycieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris061 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) 21 godzin temu, Langista napisał: Olej w skrzyni nie spała się, może tracić się jedynie przez wycieki. ok dzięki za info. Oblukam wszystko na spokojnie. Z tego co patrzyłem to wymiana oleju w skrzyni, przebiega w taki sam sposób co w mojej poprzedniej audi A4 B6. Tak samo korki posadowione. Ciekawe czy te sam klucz występuje do odkręcenia korków spust i wlew M16. edit Udało się zmienić olej, choć korek do spustu oleju jest w trudnym miejscu bo grzechotką nie ma dojścia z uwagi na konstrukcje mocowania osłony. Ale do rzeczy: zeszło ok 3,5 l, a wlałem 4 litry. Olej nie wyglądał chyba na najgorszy (kolor ciemny czerwony - choć widać że ciemna barwa), jakieś tam opiłki pływały. Na korku magnes zebrał sporą ilość opiłków. Dziś z rana delikatnie ciężej dwójeczka przy temperaturze -3C. Po odpaleniu wrzuciłem jedynkę jakoś ciężej. Później już niby ok. Muszę trochę pojeździć, żeby ocenić. Edytowane 11 Marca 2021 przez chris061 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor17 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Cześć Panowie, Też zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni w mojej B8 2.0 TDI 150KM, manual, napęd na przód. VIN: WAUZZZ8K1EA113817 Ravenol MTF2 75W80 będzie odpowiedni? 4 litry starczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 W dniu 10.03.2021 o 11:12, chris061 napisał: ok dzięki za info. Oblukam wszystko na spokojnie. Z tego co patrzyłem to wymiana oleju w skrzyni, przebiega w taki sam sposób co w mojej poprzedniej audi A4 B6. Tak samo korki posadowione. Ciekawe czy te sam klucz występuje do odkręcenia korków spust i wlew M16. edit Udało się zmienić olej, choć korek do spustu oleju jest w trudnym miejscu bo grzechotką nie ma dojścia z uwagi na konstrukcje mocowania osłony. Ale do rzeczy: zeszło ok 3,5 l, a wlałem 4 litry. Olej nie wyglądał chyba na najgorszy (kolor ciemny czerwony - choć widać że ciemna barwa), jakieś tam opiłki pływały. Na korku magnes zebrał sporą ilość opiłków. Dziś z rana delikatnie ciężej dwójeczka przy temperaturze -3C. Po odpaleniu wrzuciłem jedynkę jakoś ciężej. Później już niby ok. Muszę trochę pojeździć, żeby ocenić. Ten korek jest bez magnesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrabia 555 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 przy największych mrozach jakie były tej zimy od pierwszego wrzucenia biegu po starcie nawet najmniejszych problemów z działaniem, żadnego wyczucia zgęstnienia czy innych negatywnych spostrzeżeń. Precyzyjne klikanie gearshiftem . Pełna rekomendacja co do oleju Ravenol. Dzięki Dev za polecenie, piszę też swoją ocenę bo pojawiają się komentarze typu "poczekaj na mróz" w odniesieniu że tylko olej z ASO, nic innego. Również dyferencjał quattro dostał Ravenol, zachowanie w śniegowych warunkach bajeczne. Natomiast uwaga na marginesie, wymieniłem sprzęgło w międzyczasie ( wpadł LUK ), stare jak widziałem po wymianie było już mocno wyeksploatowane i precyzja samego zapinania biegów też zyskała na działaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawmichtim Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dev revenol MTF-2 czy 3? Jaka jest między nimi różnica? W etce podaje mi olej G 055532A2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Mtf-3 jest gęstszy, zamarza poniżej 51 stopni na minusie, mtf-2 zamarza poniżej 60 stopni na minusie, za to jest lekko rzadszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Panowie, czy ja dobrze widzę, w etce pokazuje 1,5l oleju do skrzyni FRE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Etka nie pokazuje ile oleju do danej skrzyni, takie info ma np ELSA... W etce są podane pojemności butelek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 To dziwne, bo dla skrzyń 5 biegowych pokazuje 2.75 l.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowrix Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Wg poniżeszj strony do FRE wchodzi 2,5l. Mam nadzieję, że to potwierdzone info bo właśnie zamówiłem 3l MTF-2 Audi Workshop Manuals > A4 Cabriolet Mk2 > Power transmission > 6-speed manual gearbox 01E, four-wheel drive > Technical data > Gearbox identification > Code letters, allocation, transmission ratios, capacities WORKSHOP-MANUALS.COM A4 Cabriolet Mk2 > Audi Workshop Manuals > Power transmission > 6-speed manual gearbox 01E, four-wheel drive > Technical data > Gearbox identification > Code letters, allocation, transmission ratios, capacities Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Ja dla pewności dokupiłem 2l ? w sobotę wymieniam to się okaże ile tego wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 W dniu 20.04.2021 o 13:00, kamil-vag napisał: Etka nie pokazuje ile oleju do danej skrzyni, takie info ma np ELSA... W etce są podane pojemności butelek... Pokazuje ale nie do wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-vag Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 7 minut temu, Dev napisał: Pokazuje ale nie do wszystkich. No to się człowiek ciągle czegoś uczy hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, kamil-vag napisał: No to się człowiek ciągle czegoś uczy hehe przykład z mojej padaczki Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Dev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tepe Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Podpowiecie ile oleju i jaki (ravenol? ) jaki konkretnie zamówić do 6 biegowej quattro? WAUZZZ8K39A186337 Co pewnie istotne, to nie wymiana tylko pełne zalanie, skrzynia jest aktualnie całkowicie sucha bo było naprawiane gniazdo łożyska. Dzięki! Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez tepe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 minuty temu, tepe napisał: Podpowiecie ile oleju i jaki (ravenol? ) jaki konkretnie zamówić do 6 biegowej quattro? WAUZZZ8K39A186337 Dzięki! G 055 532 A2 - 4.5 litra ten nr mixuje sie na: RAVENOL MTF-3 SAE 75W, ale ja bym wlał MTF2 75W80 Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Dev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdm0r90 Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Cześć DEV, Audi A4 B8 FL (2014, Model 2015) 2.0TDI CJCD Quattro / Manual 6 (MVZ), Ktory olej polecasz do Skrzyni i Dyfru ?? MTF-2 CZY 3 ? Dziękuję z góry za odpowiedz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 3 godziny temu, sdm0r90 napisał: Cześć DEV, Audi A4 B8 FL (2014, Model 2015) 2.0TDI CJCD Quattro / Manual 6 (MVZ), Ktory olej polecasz do Skrzyni i Dyfru ?? MTF-2 CZY 3 ? Dziękuję z góry za odpowiedz VIN ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi