Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dolozylem czujnik temp oleju w misce, niestety kostke wzialem z wiazki innej nie jest od tego czujnika i nie wiem który kabelek z pinu czujnika jest zasilaniem, czy sygnałem czy czymkolwiek. Ktoś ma rozpiskę jakas albo może mi to zobrazować? 

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, sycuu napisał:

Witam. Dolozylem czujnik temp oleju w misce, niestety kostke wzialem z wiazki innej nie jest od tego czujnika i nie wiem który kabelek z pinu czujnika jest zasilaniem, czy sygnałem czy czymkolwiek. Ktoś ma rozpiskę jakas albo może mi to zobrazować? 

1- zasilanie 

2- masa 

3- sygnał do licznika 

Opublikowano

Hmmm jak rozpoznac od której strony ?

Opublikowano

Musi być w środku wtyczki lub na niej opis numeryczny pinów.

Opublikowano

hmmmmm wtyczkę mam z wiązki drzwi, ale zasugeruje się tym co mówisz miejmy nadzieje że będzie dobrze :) 

Opublikowano

Panowie kostka niestety nie opisana może ktoś cos kojarzy albo wie i powie czy dobrze wrzucam nizej zdjęcie. 

20190826_195830.jpg

Opublikowano

I jezeli mozna poprosiłbym o rozpiske pinów czerwonej kostki (20 pinów) nigdzie nie mogę znaleźć /

Nie wazne juz mam

Edytowane przez sycuu

Opublikowano
3 godziny temu, sycuu napisał:

Panowie kostka niestety nie opisana może ktoś cos kojarzy albo wie i powie czy dobrze wrzucam nizej zdjęcie. 

20190826_195830.jpg

sketch-1566855911562.png

sketch-1566856168388.png

Edytowane przez Fazii

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jestem świeżo po przekładce licznika full fis polift do mojego auta 97rok . Niespodzianki które mnie spotkały:

1 Żarówka w starym liczniku ze ściec żarowych była przylutowana na stałe do kabelków i teraz nie wiem gdzie je podłączyć do wtyczek.

2 Ciągle mrugająca kontrolka ręcznego, dopiero po zaciągnięciu hamulca kontrolka świeci ciągle, a po zwolnieniu znów mruga.

3 Na fisie wyskakuje błąd temperatury/poziomu płynu chłodzącego

4 Pomimo zainstalowania czujnika w misce nie działa wskaźnik temp. oleju (na teście zegarów jest ok)

5 Wskaźnik temperatury płynu skacze i dobija go oporu i na teście zegarów też się wiesza ale myślę że tu wystarczy wlutować nowy silniczek bo dawce mam.

Proszę o pomoc i porady jak to ogarnąć do końca

Opublikowano

Mam w autku full fis 96r, ale fis już w słoneczny dzień nie daje rady a załatwiłem sobie full fisa z "pierwszego" lifta.

Fazii, czym się różni full fis z zegarkiem analogowym 3,6,9,12 od full fis z zegarkiem analogowym 96r?

Chciałbym jeszcze podłączyć na stole te liczydło żeby sprawdzić w jakim stanie jest fis ale nie wiem pod jakie piny się wpiąć?

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

niebieska wtyczka piny 1, 23  - PLUS
niebieska wtyczka piny 7, 9 i 24 - MASA

W załączniku masz schemat jak ja kiedyś robiłem przesiadkę z przedlifta na licznik fis 1szy lift.

Wymiana licznika audi a4 1996r bez FIS na licznik z FISem po Iszym lifcie 1998r.pdf

Opublikowano
23 godziny temu, Łukasz Juraszczyk napisał:

Witam

Jestem świeżo po przekładce licznika full fis polift do mojego auta 97rok . Niespodzianki które mnie spotkały:

1 Żarówka w starym liczniku ze ściec żarowych była przylutowana na stałe do kabelków i teraz nie wiem gdzie je podłączyć do wtyczek.

2 Ciągle mrugająca kontrolka ręcznego, dopiero po zaciągnięciu hamulca kontrolka świeci ciągle, a po zwolnieniu znów mruga.

3 Na fisie wyskakuje błąd temperatury/poziomu płynu chłodzącego

4 Pomimo zainstalowania czujnika w misce nie działa wskaźnik temp. oleju (na teście zegarów jest ok)

5 Wskaźnik temperatury płynu skacze i dobija go oporu i na teście zegarów też się wiesza ale myślę że tu wystarczy wlutować nowy silniczek bo dawce mam.

Proszę o pomoc i porady jak to ogarnąć do końca

Jeśli chodzi o podrzewanie świec pin 13 niebieskiej kostki , błąd płynu chłodniczego - zbiornik wyrównawczy wymieniłeś na lift ?

Opublikowano
10 godzin temu, Hezen napisał:

Fazii, czym się różni full fis z zegarkiem analogowym 3,6,9,12 od full fis z zegarkiem analogowym 96r?

Praktycznie wszystkim. Totalnie różne zegary. Do zmiany kostki, zbiornik wyrównawczy, mała przeróbka diody immo

Opublikowano
W dniu 20.10.2019 o 18:25, Łukasz Juraszczyk napisał:

Pomimo zainstalowania czujnika w misce nie działa wskaźnik temp. oleju (na teście zegarów jest ok)

Czujnik do wymiany

Opublikowano
16 godzin temu, Fazii napisał:

Praktycznie wszystkim. Totalnie różne zegary. Do zmiany kostki, zbiornik wyrównawczy, mała przeróbka diody immo

A myślałem że niemiaszki zmienili tylko pinologię i dodali immo.

Tak sobie myślę żeby ori wtyczki zostawić i zrobić tylko "przejściówkę". Wtyczki z tego licznika mam a gniazda pod moje wtyczki wylutuję z dawcy którego kiedyś kupiłem.

O przeróbce diody immo czytałem, nie powinno być z tym problemu. Zbiorniczek wyrównawczy w pierwszym lifcie został zmieniony? Czujnik poziomu płynu chłodniczego mam na dwa piny.

Kontrolka świec żarowych zostaje czy przewody tej kontrolki są wpinane we wtyczkę licznika?

A jak z czujnikiem temperatury oleju, nie ma z nim żadnych niespodzianek? Jak dobrze pamiętam to masa tego czujnika jest na jego obudowie a przewód od niego jest wyprowadzony na małą trzy-pinową kostkę wpinananą pod licznik.

Prezesik, dziękuję za podanie pinów pod które podłączyć licznik "na stole" :-)

Edytowane przez Hezen

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Dzięki temu tematowi i poradnikowi z załącznika udało mi się wszystko podłączyć. Wszystko jest opisane, wystarczy przebrnąć przez kilkanaście stron, porobić notatki co z czym połączyć i jak zakodować. Wszystko działa, poza tempomatem, bo u mnie to skomplikowane. Pewnie nie będę się w to bawił i za jakiś czas będę miał na zbyciu lewą dźwignię kierunkowskazów/świateł wraz ze sterowaniem tempomatu.

Mam do sprzedania kostki z przedliftowego licznika (niebieska 26-pin, żółta-26 pin, czarna 4-pin i czerwona 20-pin) oraz z poliftowego (niebieska 32-pin i zielona 32-pin). Jeśli zmieniacie licznik na polift, zamiast przelutowywać kostki, można poprzepinać piny z przedliftowych kostek i powpinać je do poliftowych. Oczywiście w odpowiedniej konfiguracji.

W przedliftowym liczniku ta czerwona kostka ma 20-pin i jest taka sama jak w climatronic, czy sterowniku silnika. Nie trzeba używać taśmy komputerowej. Wystarczy wybrać się na szrot.

23628942.jpg
DOCPLAYER.PL

AUTOR PORADNIKA NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE SZKODY SPOWODOWANE NIEPRAWIDŁOWYM I NIEOSTROŻNYM...

IMG_3766.JPG

IMG_3931.JPG

Edytowane przez panduzeka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Hej,
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tym temacie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie miga mi podswietlenie w srodku jak sie drzwi otworzy. czytalem ze gdzies trzeba dac diode prostownicza ale gdzie to nie wiem. Pomoze ktos ? Licznik zmieniony na Full fis. Krancowki sprawdzone miernikiem wszystkie sprawne. Wtyczki tez po sprawdzalem nawet przy pompce 

Edytowane przez m_a_r_c_i_n_007
Dodanie informacji

Opublikowano

Masz podpięty pin 1 zielonej kostki licznika do pinu 14 czarnej kostki, tej do której podpinales sygnały otwarcia drzwi?

Opublikowano
2 godziny temu, Fazii napisał:

Masz podpięty pin 1 zielonej kostki licznika do pinu 14 czarnej kostki, tej do której podpinales sygnały otwarcia drzwi?

Z zielonej nic nie ciagnalem do czarnej ?