MichałA4 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Opublikowano 7 Grudnia 2022 W dniu 6.12.2022 o 21:23, kaju napisał(a): Nie wiem, czy już ogarnąłeś, czy nie, ale procedura nie przeprowadzona prawidłowo. Maska otwarta, światła w pozycji "1", czyli włączone manualnie na mijania, skrzynia na neutral i spuszczony ręczny (te dwa ostatnie to tak nie koniecznie, ale tego zawsze się trzymałem) i dopiero wtedy wchodzi się w 55, BS, kanał 01, poczekaj kilka sekund, wtedy przechodzisz do 02 i to tyle. Wychodzisz ze sterownika. Kaju ogarnąłem, ale nie wiem czy ktoś by wpadł na to co było u mnie powodem braku możliwości przeprowadzenia adaptacji .... musiałem przednie lewe koło podnieść na lewarku kilka cm i poszło.
Langista Opublikowano 7 Grudnia 2022 Opublikowano 7 Grudnia 2022 17 minut temu, MichałA4 napisał(a): Kaju ogarnąłem, ale nie wiem czy ktoś by wpadł na to co było u mnie powodem braku możliwości przeprowadzenia adaptacji .... musiałem przednie lewe koło podnieść na lewarku kilka cm i poszło. Czyli masz czujnik do rozebrania i wyczyszczenia.
MichałA4 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Opublikowano 8 Grudnia 2022 4 godziny temu, Langista napisał(a): Czyli masz czujnik do rozebrania i wyczyszczenia. Ja to raczej interpretuje w ten sposób że nie w każdym zakresie napięć wskazywanym przez czujniki możliwa jest adaptacja.
Langista Opublikowano 8 Grudnia 2022 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Źle interpretujesz, czujnik nie działa poprawnie.
george Opublikowano 11 Grudnia 2022 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Poszukuję żarówek H6W o białej barwie. Czy jest alternatywa dla Philips White Vision? LEDy odpadają w przedbiegach. Z góry dziękuję za pomoc.
Langista Opublikowano 11 Grudnia 2022 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Szukałem i nie ma, tylko ledy mają białą barwę, u mnie ponad rok działały te : allegro.pl ALLEGRO.PL Za często ruszałem oprawkami i jedna się zluzowała, przez co zaczęła mrugać.
george Opublikowano 11 Grudnia 2022 Opublikowano 11 Grudnia 2022 @Langista, LEDy nie wchodzą w grę. Niemniej jednak dzięki za odzew.
greg2505 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Opublikowano 11 Grudnia 2022 30 minut temu, george napisał(a): @Langista, LEDy nie wchodzą w grę. Niemniej jednak dzięki za odzew. Montuj oprawki w5w ,będzie większy wybór
Edyta Opublikowano 11 Grudnia 2022 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Panowie Wiem, że temat ciężki szukam klapy USA do avanta, gdyby ktoś coś, gdzieś wiedział to pamiętajcie o mnie Może komuś gdzieś zalega
george Opublikowano 14 Grudnia 2022 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Małaszewicze Małe. Kręcił bączki na nowej kostce brukowej. Wykręcił straty na prawie 120 tysięcy złotych - TVN24 TVN24.PL Zarzut zniszczenia mienia usłyszał 27-latek, który kręcąc w miejscowości Małaszewicze Małe (woj. lubelskie) "bączki" na świeżo położonej kostce brukowej, spowodował straty w wysokości blisko... Komu przyszła chęć na drifty?
Langista Opublikowano 14 Grudnia 2022 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Chcą wymienić całą kostkę, bo zjarał na niej kapora? Nie widzę nigdzie na zdjęciach aby kostka się rozeszła..
Elhape Opublikowano 14 Grudnia 2022 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Chłopak chciał sprawdzić czy równo ułożyli a oni mu 5 lat więzienia :/
Piotrek81 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Panowie czy oslony pod skrzynie różnią się czymś manual a automat? Szukam do biegówki b6 1.8 q, ale widzę że występuja dwa numery 8E0863824 8E0863822 Edytowane 14 Grudnia 2022 przez Piotrek81
Skowrix Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 15 godzin temu, Langista napisał(a): Chcą wymienić całą kostkę, bo zjarał na niej kapora? Nie widzę nigdzie na zdjęciach aby kostka się rozeszła.. Chodzi o to, że to nie było jeszcze odebrane a jak się domyślasz nikt nie odbierze kostki ze śladami palonych kapci, tym bardziej, że z tego co się domyślam to 'państwowe' więc będą zdjęcia itp. więc teraz wykonawca musi ją wymienić i stąd cały problem. Zauważ, że to nie właściciel/zarządca ale właśnie wykonawca złożył zawiadomienie i w sumie mu się nie dziwię bo w tym momencie to on dostaje po d*pie
Langista Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Ja tu w żaden sposób nie bronię tego,.który bączki kręcił ale sam fakt, że nie było odebrane nie świadczy o tym, że kostka nie była ukończona. Mogło brakować słupków czy głupiego oznaczenia w postaci linii i już nie będzie odbioru. Dla mnie wykonawca albo nie ma zleceń i szuka sobie roboty na nowo, byle by mieć co robić, albo przejedzie parking szczotką żeby pozbyć się śladów, a policzy sobie za nowy materiał i 100 kobli w kieszeni. Pomijając fakt, że parking o takich wymiarach aż takich pieniędzy nie kosztuje ale chyba większość wie, jak wyglądają przetargi państwowe, podwykonawca dostaje 300 tyś. za robotę, na którą wyda 10% z tej kwoty. Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Langista
Lukasz_mk2 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 11 minut temu, Langista napisał(a): chyba większość wie, jak wyglądają przetargi państwowe, Kolego możesz coś więcej napisać na temat swojej wiedzy na temat przetargów Państwowych, bo biorę w nich udział non-stop (nadzór nad robotami budowlanymi) i obecnie ceny jakie chodzą w mojej branży to jest dramat. Ludzie dają takie ceny, że czasem mam wrażenie że Ci co je wygrywają tylko pracują a reszta czasu żyją w hibernacji, nie używają samochodu, telefonów, jedzą tylko raz na tydzień. Jak zacząłem pracować w branży, a było to 15lat temu koszty nadzoru wahały się w granicach 1,5 - 2,5% wartości robót budowlanych. Obecnie jest to ok. 0,5% wartości robót.
przem8 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Przecież kolega Langista jest wszechwiedzący i wszystko wie na każdy temat, a nawet jak nie wie to i tak się wypowie 2
Langista Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 49 minut temu, Lukasz_mk2 napisał(a): Kolego możesz coś więcej napisać na temat swojej wiedzy na temat przetargów Państwowych, bo biorę w nich udział non-stop (nadzór nad robotami budowlanymi) i obecnie ceny jakie chodzą w mojej branży to jest dramat. Ludzie dają takie ceny, że czasem mam wrażenie że Ci co je wygrywają tylko pracują a reszta czasu żyją w hibernacji, nie używają samochodu, telefonów, jedzą tylko raz na tydzień. Jak zacząłem pracować w branży, a było to 15lat temu koszty nadzoru wahały się w granicach 1,5 - 2,5% wartości robót budowlanych. Obecnie jest to ok. 0,5% wartości robót. Bezpośredniego doświadczenia nie mam, jedynie 'z boku'. Większość przetargów to zlecenia po znajomości, gdzie grube hajsy przechodzą "pod stołem". Ci bardziej sprytni wołają śmiesznie niskie ceny przetargów, bo resztę są dogadania na boku, a im mniejsza cena tym wyższe dofinansowania do projektów mają. Temat dosyć obszerny i nie na to forum
Lukasz_mk2 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Teraz, Langista napisał(a): Bezpośredniego doświadczenia nie mam, jedynie 'z boku'. Większość przetargów to zlecenia po znajomości, gdzie grube hajsy przechodzą "pod stołem". Ci bardziej sprytni wołają śmiesznie niskie ceny przetargów, bo resztę są dogadania na boku, a im mniejsza cena tym wyższe dofinansowania do projektów mają. Temat dosyć obszerny i nie na to forum Kolego chyba faktycznie nie masz o tym zielonego pojęcia będąc "z boku". Wygrywamy przetargi na śmiesznie niskich cenach, bo inaczej się nie da, z nikim się nie dogadujemy bo nie ma jak - te czasy już minęły. Nie wiesz jak działa budżetówka. Jak realizujemy projekt budowlany powiedzmy za 50mln zł i koniec końców nie zagra coś o 5 groszy to siedzi nad tym 20ludzi (my z nadzoru oraz od wykonawcy robót) i myśli co zrobić żeby się zgrało i żeby to ktoś na górze zatwierdził. Od razu napisze, że nie da się tych groszy po prostu dopisać byle gdzie, bo zaraz przychodzi kontrola z Warszawy i wszyscy sramy pod siebie, bo oni zawsze szukają kija w d..pie.
Rekomendowane odpowiedzi