Tomek_091019 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Panowie podpowie mi ktoś z akumulatorem bo mnie coś chyba trafi... Z miesiąc temu wymieniłem na nowy Warta 110Ah 920a (wcześniej był taki sam). Po paru dniach samochód nie odpalał, musiałem ładować prostownikiem. Poczytałem i dołożyłem kabel z alternatora do podszybia. Napięcie na podszybiu i akumulatorze wzrosło o 1,5. Przez kilka tygodni było ok. Wczoraj normalnie odpalał, jeździł, zrobiłem może z 60km. Dzisiaj chcę odpalić i d*pa... trochę pokaszlał i znowu prostownik. Po 2h niby się naładował (na prostowniku 0). Kilkanaście razy go poodpalałem i niby jest ok, tylko na jak długo... Dodam, że jeżdżę tym autem raz na kilka dni, ale nowy akumulator powinien chyba jednak trochę trzymać? Pobór prądu sprawdzałem, nigdzie nic na lewo nie ucieka. Przy zakupie akumulatora prosiłem gościa żeby zrobił na nim test i wyszło, że akumulator w stanie bardzo dobrym. Sprawdzałem bloki pomiarowe w VCDS i wydaje mi się, że w okienku battery state of charge (SOC) jest coś nie tak... Z tego co rozumiem to naładowanie akumulatora? Po ładowaniu prostownikiem, który już skończył wyświetla mi tam 5%. Na mmi pokazuje 100%, ale to chyba wyświetla się od humoru auta... Nawet jak nie chciał odpalić to tam pokazuje mi 100. Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Tomek_091019 zapomniałem dodać zdjęcie
Muskel1 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 1. Akumulator taki sam typ? Czyli np. AGM? 2. Po wymianie został zakodowany? 3. Wyciągałeś aku do ładowania czy ładowałeś w aucie? 4. Gdzie podpinałeś prostownik? Bezpośrednio na klemy aku czy w przeznaczonych do tego miejscach?
Tomek_091019 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 1. akumulator dokładnie taki jak w załączniku niżej. 2. zakodowany 3. ładowałem w aucie 4. prostownik podpinałem pod klapką w podszybiu
Muskel1 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 No ale miałeś AGM i wstawiłeś też AGM?
Tomek_091019 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 nie miałem AGM i wstawiłem też nie AGM
Muskel1 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zmierz miernikiem napięcie ładowania przy alternatorze i następnie na klemach aku, czyli ile dochodzi na tył.
Tomek_091019 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Z napięciem raczej jest wszystko w porządku. Alternator 14,75 (12,42 na zgaszonym) Podszybie 14,70 (12,42 na zgaszonym) Akumulator 14,58 (12,30 na zgaszonym) Przed dołożeniem dodatkowego kabla z alternatora to na podszybiu i akumulatorze było coś koło 13,20
pelonek1 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Godzinę temu, Tomek_091019 napisał: nowy akumulator powinien chyba jednak trochę trzymać? Powinien. Godzinę temu, Tomek_091019 napisał: Na mmi pokazuje 100%, ale to chyba wyświetla się od humoru auta... Nawet jak nie chciał odpalić to tam pokazuje mi 100. Niekoniecznie. W C6 mam akumulator na wykończeniu i jak dłużej postoi i odpalę auto to w MMI pokazuje 50%, przejadę się z 30-40km i jest wg MMI naładowany w 100%. Edytowane 8 Stycznia 2022 przez pelonek1
dawid7737 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Ktoś z was śmiga na gwincie AP bo mam mocny dylemat gwint AP czy pro kit na serie amorki, przyzwyczajony byłem do gwintów by spasować ale nie wiem jak z komfortem ap
Dev Opublikowano 9 Stycznia 2022 Opublikowano 9 Stycznia 2022 W dniu 8.01.2022 o 17:15, Tomek_091019 napisał: Panowie podpowie mi ktoś z akumulatorem bo mnie coś chyba trafi... Z miesiąc temu wymieniłem na nowy Warta 110Ah 920a (wcześniej był taki sam). Po paru dniach samochód nie odpalał, musiałem ładować prostownikiem. Poczytałem i dołożyłem kabel z alternatora do podszybia. Napięcie na podszybiu i akumulatorze wzrosło o 1,5. Przez kilka tygodni było ok. Wczoraj normalnie odpalał, jeździł, zrobiłem może z 60km. Dzisiaj chcę odpalić i d*pa... trochę pokaszlał i znowu prostownik. Po 2h niby się naładował (na prostowniku 0). Kilkanaście razy go poodpalałem i niby jest ok, tylko na jak długo... Dodam, że jeżdżę tym autem raz na kilka dni, ale nowy akumulator powinien chyba jednak trochę trzymać? Pobór prądu sprawdzałem, nigdzie nic na lewo nie ucieka. Przy zakupie akumulatora prosiłem gościa żeby zrobił na nim test i wyszło, że akumulator w stanie bardzo dobrym. Sprawdzałem bloki pomiarowe w VCDS i wydaje mi się, że w okienku battery state of charge (SOC) jest coś nie tak... Z tego co rozumiem to naładowanie akumulatora? Po ładowaniu prostownikiem, który już skończył wyświetla mi tam 5%. Na mmi pokazuje 100%, ale to chyba wyświetla się od humoru auta... Nawet jak nie chciał odpalić to tam pokazuje mi 100. masz uwalony kabel prądowy przy samym rozruszniku
luk330 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Opublikowano 9 Stycznia 2022 W dniu 7.01.2022 o 12:32, Osiollekk napisał: Panowie, co się reguluje przy geometrii zawieszenia w polifcie w quattro? Przód pochylenie i zbieżność a tył tylko pochylenie? Chce uniknąć sytuacji, że pojade na badanie i gość mi powie, że jest źle ale nic nie zrobią bo np na tyle nie ma regulacji… Z przodu tylko zbieżność, ewentualnie przesuwając całe sanki można wyrównać kąt pochylenia koła. Z tyłu jest regulacja kąta pochylenia koła i zbieżności. Co do ustawień to u mnie ustawiali pod zawieszenie s-line (1bv), mam standardowe amorki + eibach pro kit.
Tomek_091019 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Opublikowano 10 Stycznia 2022 W dniu 9.01.2022 o 19:42, Dev napisał: masz uwalony kabel prądowy przy samym rozruszniku Musiałbym to sprawdzić... Zapewne trzeba ściągać zderzak i połowę plastików od dołu? Od tamtego posta minęły 2 dni i zrobiłem może z 60km. Dzisiaj znowu sprawdzałem bloki pomiarowe i naładowanie mam wyższe (71%), ale za to pojemność pokazuje 34Ah a na mmi jak zawsze 100% ...
marky2552 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Da się w ogóle zdjąć tą blendę ? Żeby to wyglądało tak jak u mnie ? : Edytowane 17 Stycznia 2022 przez marky2552
karolek_ust Opublikowano 18 Stycznia 2022 Opublikowano 18 Stycznia 2022 10 godzin temu, marky2552 napisał: Da się w ogóle zdjąć tą blendę ? Żeby to wyglądało tak jak u mnie ? : Dwa różne grille kolego 1
marky2552 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Opublikowano 18 Stycznia 2022 19 minut temu, karolek_ust napisał: Dwa różne grille kolego No i to też chciałem wiedzieć dzięki A ktoś wie mize gdzie dostane taki gril bo na allegro 1000zł ?
Leszczonka Opublikowano 18 Stycznia 2022 Opublikowano 18 Stycznia 2022 9 godzin temu, marky2552 napisał: No i to też chciałem wiedzieć dzięki A ktoś wie mize gdzie dostane taki gril bo na allegro 1000zł ? Wersja USA ✌️Sa w cenie bo nie ka miejsc na rejere i clean look ładny jest
gagat3k Opublikowano 19 Stycznia 2022 Opublikowano 19 Stycznia 2022 ja mam taki grill, ale musiałbyś go sobie polakierować, bo ten czarny lubi odchodzić
marky2552 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Opublikowano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Ja i tak mam plan cały na czarny połysk pomalować a ile byś sobie życzył za niego ? Oczywiście grill bez pdc Edytowane 19 Stycznia 2022 przez marky2552
Karol89 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Dzień dobry. Wszystkim miłośnikom motoryzacji dzisiaj może w całkiem innej kwestii pisze do was o prośbę o pomoc. Mam nadzieje ze jak zawsze staniecie na wysokości zadania i udowodnicie ze siła jest w sercu miłośników motoryzacji. Nazywamy się Łukasz i Karol Pażontka Lipinski jestem zawodowymi strażakami w KP PSP w Bytowie 20 stycznia 2022 r. Tego dnia wraz ze swoim bratem pełniliśmy służbę. Jeden z nas na stanowisku kierowania a drugi w JRG Bytow, która czynnie brała udział w gaszeniu pożaru. Niestety tego dni musieliśmy ratować dom rodzinny mojej mamy. Podczas służby na stanowisku kierowania przyjąłem zgłoszenie o pożarze dachu w budynku dwurodzinnym ( typu bliźniak ) w miejscowości Miedzygorze 2. Jedna z części była domem rodzinnym mojej mamy (obecnie zamieszkanym przez moja ciocie i jej męża). Pożar w jednej chwili zniszczył domy dwóch rodzin. Obecnie sytuacja tych rodzin jest ciężka niewiadomo czy odbudowa domów jest możliwa oraz czy nakład pieniążków w budynek jest opłacalny i czy nie warto jest budować wszystkiego od nowa. Dlatego tez prosimy ludzi dobrej woli o wsparcie pieniężne dwóch rzutek dla rodzin. Pozwólmy niech ta jedna złotówka pozwoli wrócić im do normalnego życia w tej trudnej sytuacji. Pokażmy ze Pasja motoryzacji potrafi wspierać rodziny w trudnych sytuacjach. 1. https://zrzutka.pl/yz3jsu 2. https://zrzutka.pl/puwfhc
Tomek_091019 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Nie ma ktoś może odsprzedać lewej kratki nawiewu (kierowcy) z polifta nie za miliony? Gdyby była jeszcze podświetlana to już wcale niebo.
Rekomendowane odpowiedzi