Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wałek rozrządu i dziwne dudnienie w obudowie filtra powietrza A4 B6 1.9TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki.

Opublikowano

Widzę, że temat jest o wałkach. Niedawno wymieniałem u siebie wałek bo był wytarty i nowy został zamontowany firmy Febi a szklanki INA. Czy wałek tej firmy jest dobrej jakości? pojeżdżę trochę na nim? Wcześniej jeździłem na oleju 10 w i może dlatego się wytarł. Teraz mam zalany olej syntetyczny. Dodam, że przy porannym odpalaniu słychać takie stukanie w silniku przez kilka sekund , czy to jest normalny objaw? Zmieniając olej na syntetyczny myślałem, że te nie będzie tego stukania.

Opublikowano (edytowane)

do josphete

Jezeli stukanie słychać tylko kilka sekund, to wszystko O.K.

Tak ma być, szklanki się napełniają :)

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

Tak jest, że tylko przez kilka sekund stuka. Może przez 4-5 i to tylko na kompletnie zimnym silniku. Nawet jak jest letni to tego nie ma. ;)

Opublikowano

Jak odkręce pokrywę zaworów to muszę wymienić uszczelke pod nią? Te broki są wy widocznym miejscu

Jak odkręce pokrywę zaworów to muszę wymienić uszczelke pod nią? Te broki są wy widocznym miejscu

Ostatnio zaczął bardzo chlapać olejem z bagnetu i z korka oleju
Opublikowano

Prosiłbym o ocenę, czy to normalna praca?

https://www.youtube.com/watch?v=QlFmaEIT62s&feature=youtu.be

po mojemu normalnie chodzi.możesz zalać Militec1 to trochę mniej "twardo"będzie go słychać,szczególnie zauważalnie z rana po odpaleniu :wink:

Opublikowano

Tak ładnie to moja klekotała , jak miała 50 kkm przebiegu :) , masz zdrowy motorek :decayed:

Opublikowano

Jeżeli nikt jej nie przykleił na silikon, i uszczelka nie jest uszkodzona mechanicznie , to nie musisz wymieniać, na pewno będzie szczelna.

Do montażu powinna być tylko lekko zwilżona olejem, a zanim zaczniesz dekiel przykręcać to poruszaj nim we wszystkich kierunkach w płaszczyźnie montażu,żeby się ułożyła.

Tutaj w poście nr.23 masz zdjęcie:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/164793-b7-brb-dla-zainteresowanych-basowym-biciem-silnika-w-a4-19tdi-mam-nato-odpowiedz/page-2

Broków jest 4, na wszyskich końcach wałków po jednym.

To że chapie z korka oleju to norma, bagnetu podczas pracy motoru nie wyjmowałem :decayed:

Opublikowano

Że będzie chlapać to wiem ale ja mam cały czas bagnet włożony i chlapie na wąż który idzie od ic. Jak odkręce korek oleju to wtedy tak jakby pufalo powietrze chyba tak być nie powinno

Opublikowano

Nagraj film i wrzuć linka, zobaczymy jak to wygląda :naughty:

Opublikowano (edytowane)

Zawsze bedzie tak pufac, dzwięk jakby echo pufania. Co do oleju z bagnetu to moze masz połamaną ta plastikową rurkę bagnetu ??? nowa kosztuje ok 10zł . A tak nawiasem to pewnie olej sączy sie z łączenia dolotu a ty myslisz ze to z bagnetu.

Edytowane przez lukaszooo
Opublikowano

Tak ładnie to moja klekotała , jak miała 50 kkm przebiegu :) , masz zdrowy motorek :decayed:

Martwię się tylko tymi twardymi odgłosami ale jeśli to normalne to nie ma sensu szukać dziury w całym :)

Opublikowano (edytowane)

Martwię się tylko tymi twardymi odgłosami ale jeśli to normalne to nie ma sensu szukać dziury w całym :)
Nie chciałbym psioczyć ale jest pewien dźwięk na początku filmu...

Ciężko to opisać bo jest to rytmiczne pukanie jakby dwóch kawałków metalu o dużej grubości. Zwróciłem na to uwagę ponieważ miałem to u siebie przed wymianą wałka. Można w miarę dobrze usłyszeć przy zamkniętej masce silnika tak aby wygłuszyć klekot diesla. Nie chcę Cię straszyć czy coś ale ja ten dźwięk słyszę. Jak już się to zauważy w hałasie pracującego silnika to potem tylko na to zwracasz uwagę. Ogólnie to dla mnie był to dźwięk uderzającej krzywki o szklankę.

wysłane z Commodore 64

Edytowane przez elmer80
Opublikowano

A według mnie masz lekkiego hopla wałkowego...... To jest silnik który powstał w 1990 roku i od tego czasu zmieniło sie zasilaniem i uturbienie ale konstrukcja tego silnika powstała 25 lat temu on musi klekotać i hałasować. Silnik chodzi bardzo ładnie, nie telepie, słychać lekki pogłos powietrza ale one tak mają. Widać świeży rozrząd i czyściutką komore :wink: . Jeździj i nie daj sie wkręcić w bezsensowne wymiany za conajmniej 2 tysie.....

Opublikowano

Ja mam wlasnie takie echo "pufania". Jak odsune sie metr od auta to slychac, ale musze sie wsłuchać. Jest sens sie tym przejmować czy to normalne?

Opublikowano

Lepiej zawczasu zerknąć czy popychacze nie mają już dość bo później to się okaże że jeszcze wałek do wymiany