Muskel1 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 14 minut temu, R4xx napisał: Ja do teraz nie wiedziałem, co to jest, więc tym bardziej nic nie kasowałem Popiół to pozostałość po wypalonej sadzy powstały w czasie regeneracji dpf. Sadza spala się na popiół a popiół pozostaje w filtrze. Z biegem czasu gromadzi się go tyle, że dpf nadaje się do wymiany/czyszczenia. Dla 2.0 TDI CR jest to wartość 175 ml. Przy takim zapełnieniu powinno się dpf wymienić/wyczyścić. Jeżeli jednostka jest zdrowa wartość ta osiągana jest w zależności od trybu jazdy, przy ok .250-300 kkm. Są oczywiście przypadki, które wcześniej lub później dobiją do 175ml.
R4xx Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 16 minut temu, Muskel1 napisał: Wartość popiołu ( oil ash volume ) masz 0,00 l. Tak mają nowe auta albo auta po wymianie/czyszczeniu dpf. Jaki masz przebieg? 269k. Mam go od 250k.
Muskel1 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Czyli poprzedni właściciel wyzerował. Teraz jest pytanie, czyścił filtr czy tylko wyzerował? Myślę że to drugie, lub słabo wyczyścił, skoro masz na wolnych obrotach różnicę ciśnień 14hPa. Dodatkowo zmierzona wartość sadzy wielokrotnie przekracza u Ciebie wartość obliczonej sadzy. Aby mieć 100% pewność i spokój oddaj dpf do czyszczenia i wymień czujnik różnicy ciśnień (na oryginalny). 1 1
R4xx Opublikowano 16 Czerwca 2022 Opublikowano 16 Czerwca 2022 @Muskel1 dzięki za pomoc. Ktoś tu na forum zajmuje się jeszcze spawaniem downpipe? Polecicie kogoś do strojenia auta z wywaleniem ekologii w woj. śląskie/dolnośląskie/opolskie?
Muskel1 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Napraw zamiast wywalać. Wywalanie dpf to moim zdaniem druciarstwo
Rabbi Opublikowano 17 Czerwca 2022 Opublikowano 17 Czerwca 2022 15 godzin temu, Muskel1 napisał: Napraw zamiast wywalać. Wywalanie dpf to moim zdaniem druciarstwo Dokładnie.Należy usunąć przyczynę a nie skutek.
george Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 W dniu 16.06.2022 o 19:36, R4xx napisał: Ktoś tu na forum zajmuje się jeszcze spawaniem downpipe? Polecicie kogoś do strojenia auta z wywaleniem ekologii w woj. śląskie/dolnośląskie/opolskie? @Jarol Chiptuning.
luk330 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Czy mógłby mi ktoś sprawdzić jak jest mocowany do błotnika ten plasticzek: allegro.pl ALLEGRO.PL Czy to są jakieś kołki rozprężne? Gorąca prośba o numer części.
luk330 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Muskel1 napisał: Na kołkach rozporowych N 0385012 Dzięki!
NelsonPL Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Chciałbym sobie kupić, żeby mieć możliwość podpinania i sprawdzania i kasowania błedów itd czyli tz vcds Możecie polecić co należy kupić i jaki jest tego koszt? Jeśli chodzi o vcds to jestem zupełnie zielony. I nie wiem co i jak. Edytowane 23 Czerwca 2022 przez NelsonPL
Muskel1 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 15 minut temu, NelsonPL napisał: Chciałbym sobie kupić, żeby mieć możliwość podpinania i sprawdzania i kasowania błedów itd czyli tz vcds Możecie polecić co należy kupić i jaki jest tego koszt? Jeśli chodzi o vcds to jestem zupełnie zielony. I nie wiem co i jak. Bez ograniczenia na VIN Strona firmy ADAKO - oprogramowanie diagnostyczne VCDS® WWW.VCDS.PL
NelsonPL Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 43 minuty temu, Muskel1 napisał: Bez ograniczenia na VIN Strona firmy ADAKO - oprogramowanie diagnostyczne VCDS® WWW.VCDS.PL Czy warto takie coś kupić? Czy będzie to przydatne?
Muskel1 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Sam musisz wiedzieć czy warto. W zależności od tego jak często chcesz tego używać. U mnie w rodzinie 70% pojazdów to koncern VAG więc często korzystam z VCDS. Dodatkowo pomoc osobom trzecim. Dlatego polecam kupić od razu bez ograniczenia na VIN, bo możesz dowolną liczbę pojazdów podpiąć. Są jeszcze tańsze wersje tylko na trzy lub dziesięć pojazdów ale moim zdaniem szkoda kasy na to wydawać. Wersję bez ograniczenia na VIN zawsze dobrze sprzedasz.
Muskel1 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Posiadając taki oryginalny VCDS możesz wpisać się na mapę posiadaczy VCDS VCDS Nutzerkarte - Das deutsche VCDS Forum FORUM.VCDSPRO.DE i wtedy ludzie potrzebujący pomocy w zakresie kodowań, adaptacji czy sczytania błędów z Twojej okolicy, mogą nawiązać z Tobą kontakt. Dziś był u mnie pewien pan właśnie Golfem 6, któremu pomogłem kilka rzeczy uruchomić
NelsonPL Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) 6 minut temu, Muskel1 napisał: Posiadając taki oryginalny VCDS możesz wpisać się na mapę posiadaczy VCDS VCDS Nutzerkarte - Das deutsche VCDS Forum FORUM.VCDSPRO.DE i wtedy ludzie potrzebujący pomocy w zakresie kodowań, adaptacji czy sczytania błędów z Twojej okolicy, mogą nawiązać z Tobą kontakt. Dziś był u mnie pewien pan właśnie Golfem 6, któremu pomogłem kilka rzeczy uruchomić Super. Więc będzie to w planie moich zakupów. (bez ograniczenia na VIN) Dzięki. Edytowane 23 Czerwca 2022 przez NelsonPL
karolek_ust Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Kupuj z ASO od razu odisa a nie jakiś vcds od Polaczkow
Dev Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 1 godzinę temu, NelsonPL napisał: Chciałbym sobie kupić, żeby mieć możliwość podpinania i sprawdzania i kasowania błedów itd czyli tz vcds Możecie polecić co należy kupić i jaki jest tego koszt? Jeśli chodzi o vcds to jestem zupełnie zielony. I nie wiem co i jak. VCPSYSTEM ® :: VCP CAN PROFESSIONAL :: VCP CAN PROFESSIONAL SYSTEM manufacturer official shop WWW.OBD2.PL interfejs diagnostyczny VAG CAN USB OBD2, oprogramowanie Vag Can Professional wersja CAN
Muskel1 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 7 minut temu, Dev napisał: VCPSYSTEM ® :: VCP CAN PROFESSIONAL :: VCP CAN PROFESSIONAL SYSTEM manufacturer official shop WWW.OBD2.PL interfejs diagnostyczny VAG CAN USB OBD2, oprogramowanie Vag Can Professional wersja CAN VCP już od pewnego czasu wysprzedany i nie wiadomo kiedy będzie dostępny. Chciałem też dla siebie kupić ale na razie nie ma.
Rabbi Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 4 godziny temu, karolek_ust napisał: Kupuj z ASO od razu odisa a nie jakiś vcds od Polaczkow
Rekomendowane odpowiedzi