Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B6 DIVISION

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam coraz to większy problem z modułami na tej samej szynie CAN, chodzi o MCE, MK i moduł kierownicy. Któryś z nich powoduje, że nie mogę się z żadnym z nich połączyć, a przy ostatnich mrozach nawet moduł komfortu przestał mi działać (brak komunikacji) i przy ryglowaniu zamków nie było mignięcia migaczy, tak jakby któreś drzwi nie były domknięte. Dogrzałem auto i sygnał z ryglowania powrócił ale z modułem nadal nie ma kontaktu. Wcześniej nie mogłem połączyć się z MCE i modułem kierownicy no a teraz już MK doszedł do kolekcji. 

Do sedna - odłączając z kolei każdy z modułów będę w stanie w ten sposób określić który blokuje CAN pozostałym? 

@Muskel1 @pila24 @Banan @kamil-vagcoś czuję że będziecie mogli mi w tym pomóc ?

Edytowane przez Langista

• Odpowiedzi 86,1 tys.
  • Wyświetleń 3,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Masz jakieś błędy zapisane? Auto-scan?

Opublikowano

MK ma komunikacje po lini K. Jedynie MCE komunikuje się canem ale poprzez MK jak dobrze kojarzę (bądź przez licznik) a moduł kierownicy przez licznik.

Sprawdz czy MK nie jest w środku zielony. Z zewnątrz może być OK, a w środku zaśniedziała płytka drukowana. Do tego popatrz czy kostki przy liczniki są dobrze zapięte.

Opublikowano

Czy oby na pewno? Zobacz na schemat, MK jest także z CAN Komfort spięty z zegarami.

Screenshot_20240110_221122_Opera.jpg

Opublikowano
34 minut temu, MaTeo85 napisał(a):

MK ma komunikacje po lini K. Jedynie MCE komunikuje się canem ale poprzez MK jak dobrze kojarzę (bądź przez licznik) a moduł kierownicy przez licznik.

Sprawdz czy MK nie jest w środku zielony. Z zewnątrz może być OK, a w środku zaśniedziała płytka drukowana. Do tego popatrz czy kostki przy liczniki są dobrze zapięte.

MK suchy bo zakładałem go dwa lata temu i nie było nic, a w lato otwierałem puchę bo dokładałem sygnał wstecznego do kamerki, też suchutki był.

Edit: teraz rozumiem o co chodzi, zrobi się trochę cieplej to targam podłogę i wyciągnę płytkę na wierzch.

2 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Masz jakieś błędy zapisane? Auto-scan?

Nic, jedynie z licznika błąd, że brak komunikacji z modułem komfortu.

Edytowane przez Langista

Opublikowano

Sprawdzenie sieci CAN jest możliwe i miarodajne tylko za pomocą oscyloskopu.

Opublikowano

Ale w teorii jak podepnę swój stary MK i będzie wszystko grać to też w ten sposób wyeliminuje winowajcę ?

Opublikowano

Możesz na próbę podpiąć. To 5 min roboty.

Opublikowano

Teraz ogarniam, błędy komunikacji masz w sterownikach, a nie ze vcds nie może się podłączyć ze sterownikiem? W takiej sytuacji linia K Cie nie interesuje a jedynie CAN komfort. Wtedy popatrz na harmonijkę drzwi czy nie ma w kostkach wody (jak były ściągane lub źle zapięte osłonki to mogła się dostać woda do kostki i robi zwarcie na lini can... (miałem taką sytuację kiedyś w vw polo)

A tak to zostaje prześledzić wiązkę czy nigdzie nie uszkodzona, czy przewody przy pinach są całe itp.

Opublikowano
Godzinę temu, MaTeo85 napisał(a):

Teraz ogarniam, błędy komunikacji masz w sterownikach, a nie ze vcds nie może się podłączyć ze sterownikiem? W takiej sytuacji linia K Cie nie interesuje a jedynie CAN komfort. Wtedy popatrz na harmonijkę drzwi czy nie ma w kostkach wody (jak były ściągane lub źle zapięte osłonki to mogła się dostać woda do kostki i robi zwarcie na lini can... (miałem taką sytuację kiedyś w vw polo)

A tak to zostaje prześledzić wiązkę czy nigdzie nie uszkodzona, czy przewody przy pinach są całe itp.

jak dojdziesz do czegoś to daj znać - mam u siebie podobnie tzn. przy zamykaniu auta brak sygnalizacji kierunków, a wszystkie drzwi się zamykają, na fis też wszystko ładnie wyświetla (wszystkie drzwi i klapę) z tym wyjątkiem, że u mnie mam błąd w MK dotyczący silniczka drzwi kierowcy, ale mam go od zawsze - jak kierunki działały to błąd również występował. Najlepsze jest to, że przy otwieraniu sygnalizacja kierunkami działa normalnie. Miałem się za to zabierać ale przyszły mrozy i mi się odechciało ;) Teraz mam motywację bo będę zakładał rns'a i kamerę cofania, więc może chęci wrócą koło wiosny ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Nie miałem czasu szukać a może ktoś się orientuje czy pojawiły się jakieś sensowne czujniki poziomowania do bixenonu ?? od tamtej zimy wymienione dwa kmpl używanych i wszystko padło .... jeżdżę już prawie rok i zaczyna mnie to denerwować. 

Opublikowano
9 godzin temu, DarekS4 napisał(a):

Cześć. Nie miałem czasu szukać a może ktoś się orientuje czy pojawiły się jakieś sensowne czujniki poziomowania do bixenonu ?? od tamtej zimy wymienione dwa kmpl używanych i wszystko padło .... jeżdżę już prawie rok i zaczyna mnie to denerwować. 

Przód czy tył? U mnie zamiennik z tyłu padł po roku, używka od roku nie sprawia problemów. Ceny nowych wywalają z butów.. jeżeli mówimy o oryginale. Z zamienników na pewno jest SKV.

Opublikowano

Niecały rok temu z przodu założyłem NTY, na razie działa bez zastrzeżeń. Sam jestem ciekawy jak długo pociągnie.

Pozdr

Opublikowano

mi padły oba . kupiłem potem z B7 przełożyłem pinout ale to samo. Już zaczynam się zastanawiać czy jak auto jest na gwincie i leży niżej to automatycznie potencjometr jest inaczej niż na seryjnym zawieszeniu i pomaga mu się popsuć. 

Opublikowano

To jest chyba czujnik indukcyjny? Wysokość zawieszenia według mnie nie może go uszkodzić. Jak znajdę stary to zrobię foto środka.

Zasadniczo psuje go wilgoć/woda przedostająca się do wewnątrz.

Był gdzieś na forum temat o reanimacji tego czujnika, chyba @kkam to robił o ile dobrze pamiętam.

Opublikowano

Panowie  oslona dolna silnika w modelu a4 b6 1.9 tdi jest identyczna jak w a4 b7 ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest na forum ktoś kto pomaga sprowadzić samochód z Niemiec?

Opublikowano

Mogę pomóc 

Opublikowano

Próbowałem wysłać wiadomość do Ciebie ale nie idzie....