Gregory87 Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 14 minut temu, staniek napisał: Panowie, jakieś dobre/złote rady jak precyzyjnie rozmierzyć otwory pod lotkę sline do avant'a? Nie chcę jej kleić na klej do szyb, chcę zrobić jak w oryginale. Pozdr Daj sobie spokój z wierceniem, kup taśmę akrylową 3M VHB RP62 ( to ta sama co są klejone te lotki oryginalnie) + trochę kleju do szyb w miejsca po kołkach mocujących i będzie git. Ja tak u siebie zrobiłem. 1
staniek Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 Trochę boję się, że mi ją zdejmie przy wyższej prędkości Zdarza mi się latać 200+, co prawda krótkie odcinki, ale jednak.
Gregory87 Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 3 minuty temu, staniek napisał: Trochę boję się, że mi ją zdejmie przy wyższej prędkości Zdarza mi się latać 200+, co prawda krótkie odcinki, ale jednak. Panie 200+ mam co tydzień dwa lata już tak latam i nic nie odfrunęło. Obklejasz taśmą lotkę do około, dla lepszego efektu podgrzewasz jeszcze suszarką albo opalarką, żeby klej lepiej związał i nie ma prawa nic puścić. 1
staniek Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 Oki, przemyślę A dużo kleju dawałeś w miejsce po bolcach? Taka taśmę mam, ale to raczej nie ta o której wspomniałeś
Gregory87 Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 Kleju niedużo, tak żeby Ci garba na lotce nie zrobił o taśmę pytaj tu Przedmioty użytkownika Grupa_PPM_SA - Allegro.pl ALLEGRO.PL Sprawdź oferty użytkownika Grupa_PPM_SA na Allegro. Odkryj radość zakupów i 100% bezpieczeństwa transakcji. Od nich brałem 13zł za 3 metry, to co Ty masz to ta piankowa, nie nadaje się. 2
KoJ@K Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 Ja lotke z RSa kleiłem tak jak to ma miejsce fabryczne klejenie. Na brzegach taśma dwustronna piankowa (tesa do luster - jest petarda jesli chodzi o trzymanie, przednie blachy zawsze na to kleje i nigdy w żadnym aucie problemu nie było) i ociupinke kleju do szyb w miejscu podparcia i siedziało pięknie. Jeśli później będziesz chcial na to cos polozyc by docisnąć to pamiętaj by nie kłaść bezpośrednio punktowo czegoś ciężkiego, tylko bardziej by nacisk się rozłożył. Bańki 5l z ropą były idealne 1
staniek Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 Panowie, dzięki za podpowiedzi i namiary na właściwą taśmę. Może nawet odważę się zamontować tylko na klej i taśmę, zobaczymy Pozdr
KoJ@K Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 W zupełności wystarczy. Na nawierty bym się nie zdecydował, tym bardziej, że to nie ma sensu.
staniek Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 W sumie to widzę dwa plusy wiercenia -sto procent pewności, że jej nie zdejmie (ale to już przedyskutowaliśmy i można tego plus pominąć i ewentualną łatwość w demontażu bez uszkodzeń np gdyby klapę trzeba było wymienić. Ale ogólnie zostałem przekonany i nie będę wiercił Jeszcze raz dzięki i pozdr.
KoJ@K Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) W b6 przecież też oryginalnie nie było nawiertów, tylko klejona, (możliwe że jakaś część tylko z tym wyszła). Tak samo w RS4 B8 (identycznie jak wstawiłem wyżej fotke, tak jak u mnie to zrobiłem, kleiłem jak oryginał) a jak wiadomo prędkości w RS4 bywają i większe niż te wyżej wspomniane dwie paczki Edytowane 25 Września 2021 przez KoJ@K
marky2552 Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 PT1100 to jest właściwa taśma do tego typu rzeczy jest stworzona do klejenia listw ozdobnych i spoilerów. ważne przy takich robótkach jest odpowiednie odtłuszczenie powierzchni i 3M zaleca do tego alkochol izopropylowy oraz odpowiedni primer 3M 4298UV zwiększający przyczepność na tworzywach sztucznych i pewnie większość z was o tym nie słyszała ja zrobiłem tak jak zalecali i nic się nie dzieje trzyma jak skała ale ja miałem ori klapę sline i ori lotkę sline więc lotka trzyma się na klapie za pomocą ww taśmy plus przykręcona jest do klapy ja nie wiem jak jest w avancie ale dziury na lotkę w sedanie nie są równe i mają regulację lotki na klapie więc jak chcesz wiercić dziury to możesz się zdziwić że coś nie będzie pasować ale jak mówię nie wiem jak w avancie to jest rozwiązane. podwiń sobię tą taśmę tak jak pokzazne jest to na moim zdjęciu nr2 ale n ie odrywaj całej będzie ci łatwiej wypoziomować lotkę do klapy przykładasz ją poziomujesz i potem ciągniesz za czerwoną folię 2
MaTeo85 Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 1 godzinę temu, KoJ@K napisał: W b6 przecież też oryginalnie nie było nawiertów, tylko klejona, (możliwe że jakaś część tylko z tym wyszła). Tak samo w RS4 B8 (identycznie jak wstawiłem wyżej fotke, tak jak u mnie to zrobiłem, kleiłem jak oryginał) a jak wiadomo prędkości w RS4 bywają i większe niż te wyżej wspomniane dwie paczki Nie wie jak było na przestrzeni lat, ale mam lotkę z B6 i miała kołki, więc klapą na 100% była wiercona. U mnie taśma to 3m pierwsza z brzegu z Castoramy plus sikaflex 291 w miejscach gdzie powinny być kołki i trzyma pięknie, bywało i 180 na liczniku, nic nie odfruneło
greg2505 Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 Klapa b6 ori s-line była wiercona plus taśma 3m dookoła i ja tak u siebie zrobiłem,u kumpla przykleiłem na klej i taśmę ,trzyma bdb i nie ma sensu wiercić 1
staniek Opublikowano 26 Września 2021 Opublikowano 26 Września 2021 @marky2552 właśnie patrzyłem/przymierzałem tą PT1100 którą mam i według mnie 1,1mm grubości to ciut za mało. Zresztą widać, że Ori taśma była grubsza. Chyba kupię tą RP62 którą polecał @Gregory87 a która ma 1,5mm grubości. Pozdr
greg2505 Opublikowano 26 Września 2021 Opublikowano 26 Września 2021 (edytowane) Ja kleiłem lotkę listwy boczne,progowe na 1.1mm i jest ok,brałem z alpako foto poniżej,na allegro mają nick paczkadziwaczka Edytowane 26 Września 2021 przez greg2505
Gregory87 Opublikowano 26 Września 2021 Opublikowano 26 Września 2021 1 godzinę temu, staniek napisał: a która ma 1,5mm grubości. 1.1mm (VHB RP45) jest za cienka według mnie , VHB RP62 ma 1,6mm i tak jak wspomniałem odpowiada najbardziej temu co było naklejone w oryginale grubością i szerokością.
pelonek1 Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 Kupię w jak najlepszym stanie tłumik środkowy do 1,9 TDI lub 1,8 T quattro. Potrzebuję tłumik z kompletną rurą na wejściu oraz z kawałkami rur na wyjściu. Numery OEM - 8E0253409AE lub 8E0253409AB. Może komuś zalega w garażu po swapie.
Langista Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 Panowie dziwna sprawa. Po zatankowaniu do pełna pod autem mała kałuża paliwa, wyjeżdżałem do 3/4 baku i przestaje ciec. Czy komuś już rozszczelnił się bak przy samej szyjce od wlewu? Widać po zdjęciu osłon, że leci z góry, żaden wężyk nie pękł. Chyba że przytkały się w jakiś sposób kanalik odpowietrzający, który idzie równo przy szyjce wlewu paliwa i za duże ciśnienie się wytwarza w baku przez co wylatuje właśnie przez ten kanalik odpowietrzający, sam już nie wiem.. średnio uśmiecha mi się wymiana baku w quattro ?
PiwkoRDW Opublikowano 29 Września 2021 Opublikowano 29 Września 2021 Panowie zna ktoś przybliżony koszt wymiany rozrządu i walka w 1.9 awx ? Robocizna z częściami. Może ktoś ostatnio robił
george Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 Jeśli chodzi o rozrząd to jest rozrzut od 250 zł do 800 zł... (zależy od miasta, ale i samego zakładu) części to jakieś 500-600 zł. Wałek w używce nie powinien wyjść więcej niż 200 zł, a nowy np. Kolbenschmidta nie wiem jak to wygląda. Przy okazji sprawdź stan pokrywy zaworów i ewentualnie dolicz jej koszt. 1
Rekomendowane odpowiedzi