Dev Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 4 godziny temu, Gorthin napisał: Witam. Chciałem się podpytać, bo prawdopodobnie termostat jest do wymiany. Mianowicie mam A4 B6 Kombi 1.9 tdi 130km i sytuacja wygląda tak. Mamy teraz ciepło, więc powinno się nagrzać bez problemu. A wsiadam w trasę i temperatura osiąga max 70 stopni, po około 5km, 10km, 15km dość różnie, więc niby ok. Ale nie mogę go nagrzać do 90 stopni. Klimę mam wyłączoną (wczoraj wieczorem wracałem, na zewnątrz temperatura około 15stopni, klima wyłączona) i tak nie można nagrzać. A np. jak stanę na chwilę i silnik pochodzi na jałowym to powoli dochodzi do 90 stopni, ale jak zacznę jechać to znowu spada do 70. Termostat do wymiany? Czujnik wody
Gorthin Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Dev napisał: Czujnik wody Czujnik wody? A czemu tak, sytuacja podobna jak do tych opisywanych, a padł czujnik temp. wody? Mogę i w sumie wymienić, bo koszt pewnie żaden. A dam radę go sam wymienić?
Dev Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 3 minuty temu, Gorthin napisał: Czujnik wody? A czemu tak, sytuacja podobna jak do tych opisywanych, a padł czujnik temp. wody? Mogę i w sumie wymienić, bo koszt pewnie żaden. A dam radę go sam wymienić? Czujnik tylko z ASO plus nowy oring
Gorthin Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Teraz, Dev napisał: Czujnik tylko z ASO plus nowy oring Znaczy się kupić w ASO oryginalny czujnik, ale wymienić gdzieś w niedalekim warsztacie czy wymieniać w ASO? A mogę wiedzieć czemu to może być czujnik wody? Bo byłem święcie przekonany, że to termostat.
Dev Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Czujnik wymienisz sobie sam. To częsta przypadłość i objawy Termostat tak się nie zachowuje
Gorthin Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ok rozumiem. A macie jakiś kod tego czujnika, żeby na pewno oryginalny kupić. I ewentualnie gdzie ten czujnik się znajduje, bo w literaturze którą posiadam nie mogę znaleźć gdzie takowy czujnik się znajduje?
Dev Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Gorthin napisał: Ok rozumiem. A macie jakiś kod tego czujnika, żeby na pewno oryginalny kupić. I ewentualnie gdzie ten czujnik się znajduje, bo w literaturze którą posiadam nie mogę znaleźć gdzie takowy czujnik się znajduje? dobiorą Ci po nr VIN Czujnik jest pod EGRem między silnikiem a ścianą grodziową Edytowane 4 Czerwca 2017 przez Dev
Gorthin Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 22 minuty temu, Dev napisał: dobiorą Ci po nr VIN Czujnik jest pod EGRem między silnikiem a ścianą grodziową Ok wielkie dzięki. Jeszcze jedna kwestia, bo niedaleko mojej miejscowości jest serwis VW, z tego co rozumiem mogę też do nich zadzwonić czy czasem nie mają tego czujnika?
misha1982 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 5 godzin temu, Dev napisał: Czujnik wody Raczej tak.
Dev Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 29 minut temu, Gorthin napisał: Ok wielkie dzięki. Jeszcze jedna kwestia, bo niedaleko mojej miejscowości jest serwis VW, z tego co rozumiem mogę też do nich zadzwonić czy czasem nie mają tego czujnika? Będzie od ręki
Gorthin Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Teraz, Dev napisał: Będzie od ręki Ok, w takim razie zadzwonię jutro do VW bo mam go tuż pod ręką. Generalnie chyba większość części z VW powinna pasować. Bo może i dokupię termostat przy okazji.
Gorthin Opublikowano 5 Czerwca 2017 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Dnia 4.06.2017 o 13:33, Dev napisał: Czujnik wody Dnia 4.06.2017 o 18:34, misha1982 napisał: Raczej tak. A mam jeszcze pytanko odnośnie tego czujnika wody, czy dobrze go zlokalizowałem - dołączam zdjęcie. Szukałem pod EGR, ale bliżej grodzi komory silnika. To chyba to zielone ustrojstwo? A przy wymianie rozłączać akumulator czy nie ma potrzeby? I podejrzewam, że zleci pewnie sporo płynu?
luki19862121 Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 Mam zielony czujnik. Oddam za free jak chcesz. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
erchi Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Ja mam taką przypadłość, tzn. albo temperatura dojdzie do 90st i w trasie spadnie poniżej 70, i trzyma się tak przez kilkadziesiąt kilometrów. Albo dojdzie tylko do 70, po czym lekko spadnie i znów trzyma się tej wartości. Do 90 stopni podskoczy gdy zwolnię, np. z racji postojów na skrzyżowaniach, korka, etc. lub gdy zgaszę silnik i odpalę po paru minutach - wtedy jest 90st. na blacie. I gdy już pokazuje 90, raczej się tego trzyma, rzadko kiedy spadnie poniżej 70st.
jabbog Opublikowano 25 Września 2017 Opublikowano 25 Września 2017 Witam Jeśli potrzebujecie ori termostat BTT do a4 b6 ( original nie jakiś tam pseudo ) to do kupienia w Rzeszowie w sklepie za 40 zł z oringiem , info na priw
jabbog Opublikowano 25 Września 2017 Opublikowano 25 Września 2017 A co tam... to nie reklama ...szukajcie w SZIKU w rzeszowie ja tam kupiłem za 40 zł i na 10000 % ori . Przyglądnąłem się temu co wyciągnąłem z auta i jest identyczny. W serwisie audi taki termostat 120 zł plus oring 12 zł.
Rabbi Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 10 godzin temu, jabbog napisał: A co tam... to nie reklama ...szukajcie w SZIKU w rzeszowie ja tam kupiłem za 40 zł i na 10000 % ori . Przyglądnąłem się temu co wyciągnąłem z auta i jest identyczny. W serwisie audi taki termostat 120 zł plus oring 12 zł. Ma znaki VW/Audi ?
jabbog Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 8 godzin temu, Rabbi napisał: Ma znaki VW/Audi ? tak ma znaki vw audi bo sam taki kupiłem wczoraj i aż nie mogłem uwierzyć. termostat zamontowany i działa jak należy jest 90 stopni.
piotrsob1 Opublikowano 23 Listopada 2018 Opublikowano 23 Listopada 2018 W dniu 27.01.2013 o 14:27, Kamil457 napisał: hm.. ale o ile dobrze rozumuję, to termostat powinien być "zacięty i otwarty", wtedy od razu działałby duży obieg i nie pozwalał na zagrzanie silnika, a skoro termostat był normalnie zamknięty? Dobrze myślę? A na pewno dobrą stroną zamontowany ? Bo spotkałem się już że "fachury" montują grzybkiem w kierunku chłodnicy
Rekomendowane odpowiedzi