skrab Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 odkopie kotleta planujemy w wakacje mały wypad właśnie do chorwacji. W grę wchodzi makarska. Polecimy na spontana a o nocleg raczej jestem spokojny Myślę że czas pobytu to około 7dni. Bardziej zastanawia mnie trasa jaka polecieć. Każdy mówi inaczej, tylko z tego co tak czytam to najlepiej chyba będzie zrobić tak :POLSKA-CZECHY-AUSTRIA-SŁOWENIA-CHORWACJA. Czytam o tych winietach i opłatach, zastanawiam się czy nie będę miał problemu żeby to kupić - widzieć że to jest w danym miejscu potrzebne :eusathink:może ktoś poleci jeszcze jak już będę w tej makarskiej jest tam co zwiedzać ? Czy się byczyć cały czas ? Winiety kupujesz w Pl na wszystkie te kraje co przez nie lecisz..
Zerwi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Winiety kupisz tutaj :Sklep wysylka winiety, Plakietki niemieckie, karty kempingowe Europa, mapy,winiety czechy,winiety austria, winiety słowacja, winietki szwajcaria tylko ze jest troche drozej o jakis 20 pare procent niz na stacjach benz.
mech15 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Makarska to małe miasteczko, wszystko co warto zobaczyć znajdziesz w przewodniku. Ja za namową dzika wybrałem sie na górę Św. Jerzego. Jeśli ktoś ma sprawne sprzęgło to polecam, oto próbka:
jozek726 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 no właśnie też słyszałem o tej górze całkiem ładnie tam
jozek726 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 kiedy tam byłeś ? Którędy najlepiej lecieć tak jak pisałem ?
Góral65 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 nie wiem skąd jesteś ja jestem z Nowego Targu i byłem już chyba z 10 razy i zawsze przez Chyżne na Budapeszt koło Balatonu i dalej Zagreb jadę zawsze tak aby Budapeszt przejechać w nocy i jest OK.
jozek726 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 nie wiem skąd jesteś ja jestem z Nowego Targu i byłem już chyba z 10 razy i zawsze przez Chyżne na Budapeszt koło Balatonu i dalej Zagreb jadę zawsze tak aby Budapeszt przejechać w nocy i jest OK. ja jestem z pomorskiego, dokładnie Czersk trochę lipa bo muszę przelecieć całą PL
Góral65 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 nie wiem skąd jesteś ja jestem z Nowego Targu i byłem już chyba z 10 razy i zawsze przez Chyżne na Budapeszt koło Balatonu i dalej Zagreb jadę zawsze tak aby Budapeszt przejechać w nocy i jest OK. ja jestem z pomorskiego, dokładnie Czersk trochę lipa bo muszę przelecieć całą PL oj lipa to nad to morze masz troszkę dalej w stosunku do mnie dla Ciebie zdecydowanie lepiej będzie przez Czechy Austrię Słowenię
audiKSP Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Kolego jak lecisz znad morza to najlepiej będzie dla Ciebie przez Czechy, Austrię i Słowenię. Alternatywą będzie Słowacja, Austria i Słowenia. Jeśli chodzi o winiety to ja zawsze kupuję na pierwszej stacji benz. w Czechach (kupuję tam na CZ i AT). Mam pewność że płacę za nie po cenie nominalnej. Odradzam kupowanie wysyłkowe które masz polecone kilka postów wyżej bo po prostu przepłacasz. Jeśli chodzi o Słowenię to nigdy nie kupuję tam winiety bo po ichniejszej autostradzie jedziesz kilkanaście kilometrów a winietę muszisz kupić najtańszą chyba za 15e na tydzień. Objazd jest bardzo prosty i przyjemny. Można sobie odpocząć od monotonii jazdy autostradami. Polecam. Wszystkie informacje znajdziesz na forum CHORWACJA ONLINE :: niezależny serwis turystyczny o Chorwacji. Informacje turystyczne, porady dla wyjeżdżających, język, kuchnia, forum dyskusyjne, aktualna pogoda, artykuły, opisy miejscowości turystycznych.
jozek726 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 ok dzięki za linka, wszystkie informacje są dla mnie cenne
edekxp Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Makarska to małe miasteczko, wszystko co warto zobaczyć znajdziesz w przewodniku. Ja za namową dzika wybrałem sie na górę Św. Jerzego. Jeśli ktoś ma sprawne sprzęgło to polecam, oto próbka: http://images42.fotosik.pl/730/d603715dba160949m.jpg http://images33.fotosik.pl/525/9325e8c9ec327a28m.jpg http://images35.fotosik.pl/1771/b636bd3c916e1a0dm.jpg http://images47.fotosik.pl/1682/4b058e81cc8cec06m.jpg http://images36.fotosik.pl/341/f4def055e6d99d8em.jpg http://images42.fotosik.pl/730/1342c96e238e77a3m.jpg20120905073.jpg | mech15 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl Podobna góra jest w Dubrowniku - Srd, autem na samą górę - parking darmowy, ale jakie widoki Na starówkę (na dół) można udać się kolejką lub pieszo
audiKSP Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Na Srd można też wjechać kolejką linową widoczną na zdjęciu powyżej.
mech15 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Kurde no, byłem a nie wiedziałem o tym - jest powód, żeby jechać drugi raz Ale z tego co widzę to dojazd na Srd nie umywa się do tego na sv. Jure
edekxp Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Stromo też jest, szczególnie na początku czyli zjazd z Jadranki Na Srd można też wjechać kolejką linową widoczną na zdjęciu powyżej. Mowa była o wyjeździe autem.
jarko Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Panowie, coś o Makarskiej ? Może jakieś noclegi polecicie Lub chociaż gdzie najlepiej szukać.
Wojto Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Panowie, coś o Makarskiej ? Może jakieś noclegi polecicie Lub chociaż gdzie najlepiej szukać. Mogę polecić miejscowość Promanja. Rewelacyjna plaża z prysznicami, świetne widoki, spokój, kilkukilometrowa spacerowa trasa wzdłuż brzegu, plaża nudystów:). Byliśmy tam dwa lata temu, po nas kilku znajomych i wszyscy bardzo zadowoleni. Ja zawsze jeżdżę w ciemno i szukam na miejscu.
dzik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 otóż to , jechac w ciemniaka i wybierasz to co Ci pasuje , ja bym żadnych zaliczek nie płacił, raz że drożej wychodzi, dwa zapłacisz zaliczkę znajdziesz lepsze miejsce i... W tym roku jest plan wyciągnąć za uszy moich staruszków do HR, myślę że uśmiechnięta pyśka ojca i matki grzejących tyłki w Adriatyku będzie bezcenna
miki Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 cholera, chyba trzeba będzie w tym roku trzepnąć delegację do Chorwacji
Rekomendowane odpowiedzi