george Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Podobno BERU ZSE051 (ALT lub ASN) powoduje lepsze trzymanie obrotów na jałowym, czy jest to prawdą? Nie wiem.. Zamówiłem w motonet.eu komplet BERU ZSE043, czyli dedykowane pod BEX, BFB i inne za 325 zł. Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez george 1
R4xx Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 2 godziny temu, george napisał: Podobno BERU ZSE051 (ALT lub ASN) powoduje lepsze trzymanie obrotów na jałowym, czy jest to prawdą? Nie wiem.. Zamówiłem w motonet.eu komplet BERU ZSE043, czyli dedykowane pod BEX, BFB i inne za 325 zł. I wszystko na temat, dzięki
Wandej Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Panowie nikt nie chce Brembo 320mm 4-tłoków? Zostało mi kilka kpl z palety
morelo Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Panowie, potrzebuje taki wtyk do silnikcza regulacji lampy xnenon, jak namierzyć? jet to wtyk składany. Nr silnika to: 8m0941293
pila24 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 12 godzin temu, morelo napisał: Panowie, potrzebuje taki wtyk do silnikcza regulacji lampy xnenon, jak namierzyć? jet to wtyk składany. Looknę jutro,powinienem mieć z kilkadziesiąt sztuk.
marky2552 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 Panowie audi nie łączy się z vag com z niczym. A na stole na krótko łączy normalnie więc kabel i program działają przekopałem wszystkie bezpieczniki wszystkie sprawne o co tu chodzi ?
Langista Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 Jak to na krótko łączy na stole? Z czym to na stole łączysz?
MaTeo85 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 Zobacz czy linia K nie została gdzieś uszkodzona od złącza diagnostycznego. Np. przy ściąganiu osłony nad nogami kierowcy
marky2552 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) 11 minut temu, Langista napisał: Jak to na krótko łączy na stole? Z czym to na stole łączysz? Na zewnętrznym zasilaczu i osobnym gnieździe obd podajesz 12+ i masę na odpowiednie piny np. Do panelu klimy linię K i się łączysz Mateo zaraz sprawdzę ? Edytowane 2 Września 2021 przez marky2552
marky2552 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 sprawdzałem wiązkę koło złącza jest okej kabel świeci więc zasilanie jest a wciąż z niczym się nie łączy w co bym nie wszedł to wyskakuje kontroler nie odpowiada może coś oprócz skrzynki bezpieczników jest po drodze ? co mozna jeszcze sprqwdzić ? jeszcze dodam ze stało się to po wyjęciu rnse led i włożeniu concert 2 strzelił bezpiecznik od klimy wtedy wymieniłem i od tamtej pory nie łączy vag com ani vcds lite
Skowrix Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 A spróbuj całkiem wypiąć radio. Może coś nie tak z pinotem wtyczki i zwiera linię K przez co rozwala całą sieć?
marky2552 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 wypiąłem radio nic się nie zmienia dalej to samo dodatkowo zauważyłem że po zapłonie świeci cały pakiet ambiente ale tylko klamki tylne diody w lampce z przodu i podświetlenie włączników tylnych jak wyjmę bezpiecznik nr. 15 to gaśnie ale i tam z vagiem nie łączy może moduł komfortu zwiera gdzieś ?
MaTeo85 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 zobacz czy problem jest z obiema liniami K(L) czy na jednej da się do czegoś podłączyć. poniżej podział co jest na czym na pierwszej masz to: silnik, skrzynia automatyczna, airbag, telefon, klimatyzacja, MK, abs, radio(rns-e) (PIN 7 złącza diagnostycznego) kolor gn/ro na drugiej to: pdc, radio (chorus, concert, symphony lub rns-d,), pamięć siedzeń, xenon, webasto, tpms, (PIN 15 złącza diagnostycznego) kolor gn/bl
marky2552 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 tylko pin 7 mam obsadzony u siebie nr 15 jest pusty
MaTeo85 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 czyli nie miałeś nic z wyposażenia które fabrycznie było na lini L pod PINem 15. to zostaje miernik w rękę i sprawdzanie przejścia na lini K oraz odłączanie po kolei każdego sterownika aż dojdziesz do tego który to robi problem. w naszych autach wszystkie kable od lini K jak i CANy spotykają się w jednym punkcie i są ze sobą połączone tuleją zaciskową więc raczej ciężko iść po kablach od sterownika do sterownika, ale miernikiem przejście do złącza diagnostycznego można testować.
marky2552 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) A ja mam chyba odpowiedź zagadki ale nie wiem czy dobrze rozkminiam. Mianowicie stary klimatronik podłączyłem na stole w garażu pod zewnętrznym zasilaczem 2xplus 2x masa i wyprowadziłem przewód k-line z pinu 11 z tego klimatronika podłączyłem zasilanie na osobne gniazdo obd i podłączyłem pin 11 z klimy pod pin nr 7 test i nie działa ale podłączyłem pin 11 z klimy pod pin 15 w obd i vag się połączył ja tak myślę że kabel dostał strzał na pin 7 i coś tam się spaliło bo na pinie 15 działa jeszcze muszę to sprawdzić w aucie ale nie wiem czy mogę mostek zrobić pinu 7 z 15 ? Jako ze nie mam pinu 15 to go dołoże i zmostkuje z pinem 7 ? Edytowane 2 Września 2021 przez marky2552
Skowrix Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) Mostek (połączenie) 7 i 15 to nie jestem pewien, w teorii nie powinno się nic stać ale nie dam sobie nic uciąć Prędzej bym próbował przełożyć w gnieździe w aucie pin 7 na 15 jeżeli dobrze rozumiem to co zrobiłeś na stole. @MaTeo85 w B6 ECU nie używa obu linii K i L? Bo w B7 jak testowałem sobie komunikacje przez ELMa to na samej linii K nie działało. EDIT: nie było pytania - doczytałem, że kolega nie ma lini L w gnieździe więc musi działać na samym K Edytowane 2 Września 2021 przez Skowrix sprostowanie
marky2552 Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) 20 godzin temu, MaTeo85 napisał: czyli nie miałeś nic z wyposażenia które fabrycznie było na lini L pod PINem 15. to zostaje miernik w rękę i sprawdzanie przejścia na lini K oraz odłączanie po kolei każdego sterownika aż dojdziesz do tego który to robi problem. w naszych autach wszystkie kable od lini K jak i CANy spotykają się w jednym punkcie i są ze sobą połączone tuleją zaciskową więc raczej ciężko iść po kablach od sterownika do sterownika, ale miernikiem przejście do złącza diagnostycznego można testować. Dziś zdjąłem znowu osłonę pod kierownicą o kurde jednak jest coś w pinie 15 coś źle patrzyłem wczoraj wszystkie moduły odłączone sprawdzane włączyłem brzęczyk w mierniku i tak między odb pin 7 a pin 11 w klimie przejście jest między radiem też między modułem komfortu też jest ale nie ma żadnego przejścia między MCE a obd sprawdzony każdy pin w każdej kostce mce i nic ?? Sprawdzam resztę i dam znać Edytowane 3 Września 2021 przez marky2552
Rekomendowane odpowiedzi