Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Mingblau AVF'ant TDI by kamil-vag (Continued by kosik25)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z ciemnym autem plaster miodu i full black pasuje.

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 242,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kozak zdjęcia :thumbup:

Opublikowano

@kamil-vag powiem Ci, że zadałem sobie dzisiaj trochę trudu, bólu, cierpienia i przyjemności - przebrnąłem przez Twój cały temat od A do Z. Chłopie ile Ty wsadziłeś tutaj czasu, hajsu, nerwów i nie zwariowałeś przy tym to szanuję straszliwie mocno. Fakt, że bądź co bądź autko kupiłeś w spoko stanie, ale że starczyło Ci cierpliwości na te wszystkie mody, naprawy i dalej nim jeździsz to chylę czoło i podziwiam.

Opublikowano

Tak to b6 powinny z fabryki wyjeżdżać :kox:

ps..maluj te relingi w końcu :grin:

Opublikowano
  • Autor

@artroskk, że Ci się chciało hehe, jest tu sporo ciekawego info w tym temacie napewno, ale dużo też pogaduch forumowych znajomych między wierszami ?

Modzenie mi sprawia przyjemność, kasa rozłożona w czasie więc tak mocno nie boli, a większość rzeczy naprawdę kupiłem jako łowca okazji ? chociaż i tak zdaje sobie sprawę, że mało co z tego odzyskam przy sprzedaży...dobrze, że robocizna chociaż za free...

Jeżdżę i chyba jeszcze długo będę jeździł, bo budując się, to nowe auto jest ostatnią rzeczą na liście moich marzeń...

Jakieś tam mody jeszcze mam w zanadrzu, przydałoby się też zrobić rozrząd, kilometrów nie nabiłem, ale 5 lat już minęło, któraś rolka też zaczyna popiskiwać...

Opublikowano

@kamil-vag i znowu przy rozrządzie zaoszczędzisz na robociźnie, tak to można... :D Swoją droga, nie myślisz, że sprzedaż auta jest już totalnie bezsensowna? Że już lepiej byłoby ją dojechać i żeby skończyła na cmentarzu? No chyba, że poszłaby za naprawdę dobrą kasę i to najlepiej do kogoś z forum kto zadba o nią tak samo jak Ty :)

Opublikowano
Godzinę temu, artroskk napisał:

@kamil-vag i znowu przy rozrządzie zaoszczędzisz na robociźnie, tak to można... :D Swoją droga, nie myślisz, że sprzedaż auta jest już totalnie bezsensowna? Że już lepiej byłoby ją dojechać i żeby skończyła na cmentarzu? No chyba, że poszłaby za naprawdę dobrą kasę i to najlepiej do kogoś z forum kto zadba o nią tak samo jak Ty :)

To jest zawsze największy dylemat. Mało ktoś będzie w stanie dać tyle ile rzeczywiście jest warta. A sprzedawać za "bezcen" nie ma sensu.
Auto mega a podejście Kamila jest nie do opisania. Czasami jak czytałem ten temat to dzięki niemu działałem ze swoim autem. Taka inspiracja i motywacja w jednym ;)

Opublikowano

Nikt nie zadba o to tak, jak właściciel, który 'pracował' nad autem sporo czasu. Mnie się wydaje, że auto nie pójdzie pod młotek, chyba że (nie życzę oczywiście) sytuacja życiowa zmusi.

Opublikowano

Takie samochody zostają w rodzinie na zawsze :thumbup: Szkoda byłoby oddać go komuś w prezencie. Tak wiele przyjemnych i ekscytujących godzin spędzonych przy tym żelastwie zawsze będzie cieszyć i się odwdzięczać. :wink: Poza tym jest to ikona forum - każdy mający temat w przynajmniej tym dziale, doskonale zna ten samochód a większość orała temat od deski do deski szukając wskazówek dla własnych modów, za które wszyscy jesteśmy wdzięczni :cool1:

Edytowane przez R4xx

Opublikowano

No ja się nie dziwię że nie masz czasu na nic Kamil , dzwig wprawdzie jest i dobre tempo prac, willa rośnie  ale garażu nie widzę. :naughty:

Opublikowano

też tak mówiłem a B6 zostanie na zawsze że nie sprzedam itp no ale przychodzi taki czas że trzeba się pożegnać z B6 i nie chodzi tu o włożony hajs a czas spędzony nad projektem i satysfakcja fakt jest taki że przy sprzedaży nie odzyskamy kasy za wsadzone rzeczy i mówi się trudno i trzeba odkładać na kolejny projekt bo po prostu B6 już mi się znudziło, nie mniej jednak łądny ten twój projekt kurde i powodzenia przy kolejnych modach na pewno będę zaglądał :D

Opublikowano

Tez tak mowilem, ze niektore samochody beda mialy u mnie dozywocie :D i zadnego z tych aut juz nie mam. Takie zycie, przychodzi czas kiedy trzeba bedzie sie rozstac.

A po sobie wiem, ze co nowe to nowe.

Opublikowano
3 godziny temu, trepek napisał:

A po sobie wiem, ze co nowe to nowe.

Na tą chwilę nie stać mnie na nowy samochód, poza tym ceny używanych samochodów jak i nowych mocno poszły w górę. Na obecnym etapie gdybym miał kupić nowy samochód to jednak ulokowałbym fundusze w nieruchomość.  Obecny trochę pociągnął z kieszeni (stopniowe wydatki(, ale niestety nikt nie sprzedaje idealnego auta. Gdybym miał działalność, to leasing i nic mnie obchodzi. ;) 

Edytowane przez george

Opublikowano

@george ja Ciebie w pełni rozumiem, bo w ciągu 4 lat zmieniłem 9 samochodów, bo zawsze coś... I postanowiłem usiąść na tyłku w końcu. Jak ktoś ma hajs to fajna sprawa żeby jeździć Lambo aniżeli starym B6 jak między innymi ja... :) Ale ostatnio uznałem, że i Lambo i B6 trzeba tankowac, i jedno i drugie ma cztery koła, jedno i drugie trzeba opłacać i naprawiać :D

Opublikowano
  • Autor
W dniu 21.09.2021 o 15:18, Tkoczu_ napisał:

ps..maluj te relingi w końcu :grin:

No przydałoby się ?

Co do sprzedaży, jeśli by mnie sytuacja zmusiła, to bym sprzedał, szkoda by było, bo przywiązany człowiek, ale na ten moment zostaje i jeździ ze mną...

Wróciłem już do domu, w 3 tygodnie wpadło kolejne 3500 kilometrów na blacie...

Pierwszy raz od 5 lat jednak miałem w trasie psikusa ? jadę, jadę a tu piiiiip i żółta kontrolka oleju... jak otworzyłem machę i sprawdziłem bagnet po wytarciu to nie był suchy... ślad poniżej kropek, ale czy takie sprawdzenie było wiarygodne ? Raczej nie spłynął jeszcze cały olej do miski...Zajechałem na stację dokupiłem za 25€ litrę meguina i dolałem trochę, dalsze 1000km już bez kontrolki. I nie wiem czy się tym przejmować, czy szukać, bo ostatnia wymiana była z rok temu, nawet nie pamiętam czy sprawdzałem stan po wymianie z rana czy nie trzeba coś dolać...ja nigdy nie sprawdzam tego poziomu, zawsze w trasę i powrót i bez niespodzianek, nigdy nie musiałem dolewać... Może ten ravenol bardziej odparowuje niż valvo na którym jeździłem wcześniej ? Nie wiem, a wy co myślicie ? 

Wycieków raczej nie ma, wszędzie sucho jak pieprz i przy EGR i przy turbo zero śladów oleju, jakiś czas w trasie już mi chodziły głupie myśli po głowie, że może turbo ssie i zaraz mi się rozbiega albo co ? ale dojechałem bez problemów na szczęście...

Teraz jak pisałem wcześniej chyba trzeba będzie z tysiaka poświęcić i zrobić i rozrząd i serwis olejowy z filtrami... Spróbuję się z ciekawości dokopać do info przy ilu km robiłem i sprawdzić ile w ciągu tych 5 lat zrobiłem na tym rozrządzie....

Opublikowano
25 minut temu, kamil-vag napisał:

Nie wiem, a wy co myślicie ? 

Ja bym teraz zalał na max. i obserwował czy nie ubywa, nie przejmowałbym się tym na zapas. Miałem kiedyś golfa IV PD i jak jechałem przez DE z butem w podłodze przez dłuższy odcinek to też potrafił coś tam wciągnąć, podczas normalnej jazdy nie brał prawie nic.

Jak obawiasz się o turbo to zdejmij wąż z IC, jak nie będzie tam oleju to też bym się nie martwił, no ale co ja tutaj Ciebie będę uczył, jak na pewno to wiesz :wink:

Opublikowano

Jak wyżej, dolej i kontroluj. Zależy od tego jak jechałeś te 3500 km. Jak go przegoniłeś to możliwe, że coś tam sobie spalił. 

Opublikowano

Ja mam zboczenie, że w długie trasy zawsze butelka 1L z olejem w bagażniku, na wszelki wypadek ze mną jedzie:decayed: Raz tylko musiałem kiedyś w B8 trochę dolać, bo jak mi  partacze pokrywę zaworów założyli, najwidoczniej za mocno dokręcili a pokrywa z plastiku i już nie trzymała szczelności. Trochę co jakiś czas ubywało aż pokrywę i uszczelkę na nowe wymieniłwm. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil-vag napisał:

Może ten ravenol bardziej odparowuje

U mnie co prawda TFSI i trochę oleju łyka. Jedno co zauważyłem to olej ma teraz ok 6K i zauważalnie więcej go bierze . Auto zalane ravenol vst . W październiku wymiana i chyba zaleje coś innego.

Opublikowano
  • Autor

No mam nauczkę i trzeba będzie teraz ze sobą wozić buteleczkę w razie co w trasie ?

Sprawdziłem i rozrząd robiłem w lutym 2016r przy 230 000 więc ponad 5 lat a teraz mam 281 000

Czyli zrobione 51 000 km

Rozrząd niby Ori forumowy...ale chyba nie ma co przeciągać...

Więc wychodzi średnio 10 000 na rok ?

Edytowane przez kamil-vag